1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuripeegel
  4. VORONJA GALERII KORTERNÄITUS! Sel korral muutub Voronja galeriiks Tartu Lastekunstikooli direktori Aadi Tegova kodu
VORONJA GALERII KORTERNÄITUS! Sel korral muutub Voronja galeriiks Tartu Lastekunstikooli direktori Aadi Tegova kodu

VORONJA GALERII KORTERNÄITUS! Sel korral muutub Voronja galeriiks Tartu Lastekunstikooli direktori Aadi Tegova kodu

Toomas Kuusing Kurjade_vaimude_välja_ajamine3. mail kell 12-20 on Aadi, Hansu ja Miku kodus Karlovas, Tähe 75-11 avatud Toomas Kuusingu näitus „Harilikud inimesed”, mis on Voronja galerii seitsmes korternäitus. Näitusel näeb valikut kunstniku viimaste aastate maalist ja graafikast.

Toomas Kuusingu maalidel ja graafikal kujutatud teemad tulenevad nii linna- kui ka maaelust, kunstielust, seltskonnast, muusikast, meediast − ehk kõigest ümbritsevast. Neist teemadest inspireeritud teosed jutustavad lugusid. Kokkuvõttes moodustub neist kaasaegne „folkloor“. See on pisut vindiga „folkloor“, kus reaalsus põimub kollektiivse alateadvuse pettekujutelmade ja sürreaalsusega. Seda kõike vürtsitab huumor, mille skaala ulatub naivistlikust naljast terava groteski, iroonia ja ühiskonnakriitikani.

Toomas Kuusing (s. 1976 Meremäel) on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia vabade kunstide eriala 2005. aastal. Alates 2001. aastast kuulub ta kunstirühmitusse Non Grata. Aastast 2002 osalenud ühisnäitustel (graafika ja õlimaal) Eestis, Soomes, Rootsis, Saksamaal, Bulgaarias, Rumeenias, Prantsusmaal, Inglismaal, Hiinas, USA-s, Tšiilis, Lõuna-Koreas jm. Esinenud isiknäitustega aastast 2002 Eestis, Saksamaal, Prantsusmaal, Inglismaal, USA-s, Tšiilis, Austraalias, Lõuna-Koreas jm.

Sel korral muutub Voronja galeriiks Tartu Lastekunstikooli direktori Aadi Tegova kodu, kes soovis oma kodus näha kindlasti just Toomas Kuusingu loomingut. Seoses koolis töötamisega on Tegova süüvinud erivajadustega lastega tegelemisse. Selle tarvis end harides on ta mõistnud, et nii ta ise kui ka vist kõik teisedki inimesed on erinevat moodi erivajadustega, lihtsalt mõned oskavad paremini endaga toime tulla, maske kanda ja käituda vastavalt ühiskonna ootustele. „Sellest ka minu arvamus, et „harilikku“ inimest ei ole tegelikult olemas. Toomas Kuusingu tööd, mida minu väikses ja võibolla harlikus Karlova korteris näha saab, kujutavadki inimesi üsna kummastavates olukordades, tehes oma tavalisi veidrusi. See paisab kinnitavat, et keskmine inimene ongi üle keskmise kummaline ja veidrusi täis,“ põhjendab Aadi Tegova kunstniku valikut.

Kaks suve Peipsiveerel, Varnja külas tegutsenud Voronja galerii kolis talveks linna ja avas aasta alguses Tartus korternäituste sarja. Esimesel näitusel Ülejõe linnaosas esitleti Anna Hõbemäe ja Kairo teoseid, teisel näitusel Supilinnas oli seintel Meiu Mündi looming, kolmandal näitusel Karlovas sai vaadata Kalli Kalde õilmaale, neljandal näitusel Annelinnas esitleti Martiini värsket fotosarja, viiendal näitusel Tähveres olid väljas Peeter Krosmanni pildid ning kuuendal näitusel esitleti Supilinna päevade raames kahe noore kunstniku, Marika Tali ja Tea Lemberpuu loomingut.

Head Uudised GoodNews