1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VÕRUMAA ÖÖTANTSUPIDU! Täna toimub Võrumaa ÖÖtantsupidu “Kohtumised ristteel”
VÕRUMAA ÖÖTANTSUPIDU! Täna toimub Võrumaa ÖÖtantsupidu “Kohtumised ristteel”

VÕRUMAA ÖÖTANTSUPIDU! Täna toimub Võrumaa ÖÖtantsupidu “Kohtumised ristteel”

ööltantsupiduSel suvel toimub Võru Kubija vabaõhulaval veidi ebatraditsiooniline rahvapidu. Juba aastaid on suve hakul korraldatud Võrumaa laulu- ja tantsupidu. Teatavasti toimus sellel aastal Põlvas ka Uma Pido ja lauljatel oli seetõttu tegemist ning esinemisrõõmu küllaga. Nii sündiski tantsijatel möödunud sügisel mõte, korraldada esmakordselt Võrumaa ÖÖtantsupidu.

Võrumaa ÖÖtantsupidu  “Kohtumised ristteel” toimub täna, 9. juulil, algusega kell 21.30 Kubija laululaval. ÖÖtantsupeo idee autor ja lavastaja on tantsuõpetaja Maire Udras.

Võrumaa ÖÖtantsupeo repertuaaris kasutatakse naiste tantsupeo “Mehe lugu” osalist repertuaari. Plaanis on tavapärasest rohkem tantsida pärimustantse ja seadeid. Kandle kapelli saatel tantsitud “Kägara” või “Kolonntants”  annavad võimaluse vajalike kujundite loomiseks. Lavastuslikult on peo läbivaks kujundiks rist, kaheksakand, spiraal, päiksekiired – kujutades Võrumaad, kui tantsijate, heade sõprade ja külaliste kohtumispaika.

Kindlasti pakub ÖÖtantsupidu publikule, erinevalt varasematest Võrumaa laulu- ja tantsupidudest, rohkem valgusefekte ja salapära. Selleks annavad oma panuse firma Xell Lighti valgustehnikud, tuleteater „Zerkala“ ning küünalde ja lampidega rikastatud tantsukavad.

Korraldajatel on palve ka pealtvaatajatele. Seekord saab publik ka ise anda panuse peo meeleolu tekkele. Kutsume kõiki peo külalisi valgustama ÖÖtantsupidu oma nutiseadme, lambi või valguspulgaga. Eriti loodame publiku abile viimase tantsu “Leidmine” ajal. Tantsu autor on Maido Saar, ja muusika autoriks meie oma Võrumaa mees  Kait Tamra. Valgus pimeduses liidab meid ühte ja süütab südametule.

Erilisust peole lisab seegi, et ÖÖtantsupidu toimub samaaegselt Võru Pärimustantsu Festivaliga. Võrumaa suvise suurpeo ajaks koguneb Võrru hulgaliselt külalisi ja sellest tekkis soov liita need kaks pidu ühte. Festivali külalised on ajast aega tundnud huvi meie rahvatantsu vastu. Nüüd avanebki võimalus pakkuda nii külalistele, kui ka meie oma inimestele tõelist ühistantsupidu. Kubijast saab sellel õhtul erinevate kultuuride kohtumispaik. ÖÖtantsupeol esinevad ligi 1000 tantsijat Võrumaalt, külalisrühmad üle Eesti ning pärimustantsu festivali välisrühmad.

Mida meil on kaugetele külalistele lisaks puutumatule looduse pakkuda? Kindlasti on see lahke ja hooliv kogukond, siinsete käsitöömeistrite looming, tantsupidude traditsioon, Eesti rahvariiete ilu ja meie rahvatants, rahvamuusika ning Teppo lõõts. Pärimustantsu festival annab meile võimaluse kaasata ÖÖtantsupeole ka festivali lõõtsavõistlusel ülesastuvaid lõõtsamängijaid. Teppo lõõts on pillimeeste ühendajaks, tänu millele hulgaliselt lõõtsameistreid just Teppo lõõtsa kodukohta- Võrumaale tulevad.

 

Head Uudised GoodNews