1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. XXIII Viljandi pärimusmuusika festival avalikustas esimesed esinejad
XXIII Viljandi pärimusmuusika festival avalikustas esimesed esinejad

XXIII Viljandi pärimusmuusika festival avalikustas esimesed esinejad

Casey Driessen
Casey Driessen

Tänavuse festivali teema „Vabadus“ on inspireeritud hetkeolukorrast pärimusmuusikas ja maailmas toimuvast üldisemalt. Korraldajad tahavad seekord juhtida tähelepanu artistidele, kes suhtuvad pärimusmuusikasse loominguliselt, samas säilitades lugupidamise esivanemate ja nende pärandi suhtes. Lisaks nendele käsitletakse vabaduse teemat läbi muusikute, kes tulevad keerulise poliitilise olukorraga maailmanurkadest, kus vaba eneseväljendamine ei ole nii loomulik, nagu meie sellega harjunud oleme.

Viljandi pärimusmuusika festivali programmipealiku Tarmo Noormaa sõnul esindavad esimesena väljakuulutatud artistid hästi neid suundasid, mida festivaliteemat paika pannes eesmärgiks võetud sai. „Oleme seekord esinejaid valinud loomingu- ja tõlgendamisvabaduse printsiipe silmas pidades või siis otsinud artiste, kes oma tegevusega kaitsevad õigust vabadusele. Nii köitis mind näiteks poolakate Warssaw Village Bandi sünnilugu, kus ansambel sündis vastureaktsioonina traditsioonipuristide väiklusele Poola muusikaareenil, kuna bändiliikmete arvates võrdub loomingu piiramine inimväärikuse kaotusega“, selgitas Noormaa.

„Loomingulist vabadust ja loovat lähenemist pärimusmuusikale iseloomustab suurepäraselt ka Ameerika Ühendriikide viiuldaja Casey Driessen“, jätkas Noormaa. „Niimoodi viiulimängu piire kombata ja isegi nihutada oskavad vähesed. Oma kontsertidel  tõestab see 34-aastane virtoos, et pedalboard`i, ühe viikeelse viiuli võimalused on piiramatud“, on programmipealik veendunud.

Lennukitehases kahel õhtul aset leidva tantsulist maailmamuusikat pakkuva ööklubi naelaks on Pariisist saabuv duo Acid Arab. „DJ-programmid on folkmuusika festivalidel tõusev trend ja meil on au oma esimeses täismahus ööklubiprogrammis esitleda selle žanri absoluutset tipptaset!“ on Noormaa uhke. „Acid Arabi näol on tegu hetkel nõutud DJ-tandemiga, kes on oodatud külaline nii tantsu- kui folkmuusika festivalidel“, sõnas üheksandat korda Viljandi pärimusmuusika festivali programmi eest hoolitsev Noormaa.

Lisaks eelnimetatutele on esimeste väljakuulutatud esinejate hulgas oamaloomingule toetuv aga pärimusest läbiimbunud Frigg Soomest ja polüfoonilist meestelaulu ning löökpillimängu oskuslikult ühendav Lo Còr De La Plana Prantsusmaalt. Vaata lähemalt kõigi esinejate kohta SIIT!

XXIII Viljandi pärimusmuusika festival leiab aset 23.-26. juulini 2015. Nelja päeva jooksul saab osa ligi sajast kontserdist, õpitubadest, filmiprogrammist, muinasjututoast, näitustest ja paljust muust, mis Viljandi pärimusmuusika festivali osaks olnud. Festivalipassid hinnaga 68 € on müügil Piletilevi vahendusel, saadaval on veel ka 32 € maksvad noortepassid.

Head Uudised GoodNews