1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KUULA! “HEAD UUDISED”! Mindset coach Karmo Kivi: kui oled pidevalt rahulolematu, muuda oma elu!
KUULA! “HEAD UUDISED”! Mindset coach Karmo Kivi: kui oled pidevalt rahulolematu, muuda oma elu!

KUULA! “HEAD UUDISED”! Mindset coach Karmo Kivi: kui oled pidevalt rahulolematu, muuda oma elu!

14. oktoobril oli Heade uudiste saate külaline kõrgelt hinnatud Proctor Gallagher Instituudi juhtivkoolitaja ja mindset coach Karmo Kivi, kes rääkis, kuidas muuta oma elu. Karmo sõnas, et elu muutmise alustamiseks tasub esmalt mõelda, mida sa tahad. “Ära mõtle sellele, et pead täna poodi minema, mulle ei meeldi mu töö või ülemus, vaid hakka mõtlema sellele, kuidas sa tahaksid, et su elu välja näeks, see on lähtepunkt,” soovitas ta ja lisas, et kui tõesti ei tea, mida sa tahad, mõtle hoopis sellele, mida sa ei taha, sest selle vastand on ju see, mida sa tahad.

Kuidas aru saada, et elu vajab muutmist?

Karmo sõnas, et märgid, mis näitavad, et oleks vaja oma elu muuta, on pidev rahulolematus, närvilisus, pahur tuju. Kas oled oma eluga rahul, aitab sotti saada Steve Jobsi komme – ta läks 33 aastat igal hommikul peegli ette ja küsis endalt lihtsa küsimuse – kui täna oleks viimane päev minu elust, siis kas ma hakkaksin tegema seda, mida ma kohe tegema hakkan. Kui vastus on olnud liiga palju päevi järjest “ei”, siis on aeg muutusteks.

Muutuseid soovitab Karmo ellu viia enne seda, kui selg on vastu seina surutud. Paraku kipub see aga olema vastupidi. Näiteks toitumist muudetakse, kui on juba mõni tervisehäda, rahalise seisuga hakatakse tegelema alles siis, kui ollakse juba võlgades.

Hoia fookus heal

Paljud inimesed kipuvad ka virisema, samas kui oma elus midagi ei muuda. Karmo sõnul on virisemine pärit lapsepõlvest, sest me kasvasime sellises keskkonnas, kus enamasti inimesed virisesid – see muutus normaalsuseks ja hakkasime samamoodi virisema. Ka oleme hakanud nägema teistes halba, sest nii on meid õpetatud. Karmo rõhutab, et kui me fookuse hoiame heal, mis inimestes on, tuleb ka hea meie juurde tagasi.

Niisama oluline on leida endale inimesi, kes sind toetavad muuuste teel. Nende leidmine pole ka keeruline – internetis on inimesi ja kogukondi, kus ollakse positiivsed, toetatakse. “Mulle on alati meeldinud see ütlus: “Koputa ja sulle avatakse”. Küsi ja sulle antakse. Kui sa ei küsi kunagi, mida sa tahad, siis sulle antakse seda, mis lihtsalt ette juhtub,” märkis ta ja julgustas, et kui sa tahad näiteks kellegagi koostööd teha, siis küsigi, kuidas see võimalik oleks.

Leia endas enesekindlus muutuste tegemiseks

Karmo tõdes, et me oleme väga enesekindlad hammaste pesemisel, riietumisel ehk me oleme enesekindlad asjades, mida me oskame teha, aga kõik nendes asjades, mida me teha ei oska, oleme ebakindlad.

Näiteks kui oleme ebakindlad raha teenimisel, sest ei oska seda teha, kipume arvama, et ainus lahendus on töökoht. Karmo sõnas, et tegelikult ei ole – on veel mustmiljon võimalust sissetulekute kasvatamiseks.

Kui sul on hirm läbikukukkumise ees, soovitab Karmo mõelda, mis on tagajärg, kui sa ei liigu tegevusse – mis on selle tagajärg ajaliselt, rahaliselt ja emotsionaalselt. Ja kui lähed tegevusse, mis on selle kasutegur sinu jaoks.

Kui sa näiteks lood ettevõtte, ei tasu Karmo sõnul seada prioriteediks investeerimist kontorisse või arvutisse, vaid iseendasse. “Kui lähed midagi tegema vale mõttemustriga, valede ootustega või ei saa ise aru, kes sa oled, siis viskad raha tuulde ja teed katse-eksituse meetodil ning vaatad, kas see õnnestub,” nentis ta.

Et olla oma tegemistes edukas, on Karmo sõnul tähtis mitte mõelda läbikkumisele, vaid edule. “Inimmõistus ei saa mõelda kahte asja korraga – kas sa mõtled edule või läbikkumisele?” soovitas ta mõelda.

Lihtne nipp, kuidas oma elu muuta

Karmo sõnab, et sa ei pea mõtlema muutuste peale, vaid sellele, kuidas sa tahad elada. “Kui sa räägid kogu aeg muutustest, siis sa ei hakkagi nende poole liikuma. Võta kätte paber ja pliiats, kaks kõige võimsamat asja maailmas muutuste loomiseks, hakka kirjutama iga päev, kuidas sa tahad elada. Ühel hetkel saab sul nii siiber sellest, kuidas sa elad, et sa hakkad kõike ellu viima!” avaldas ta lihtsa saladuse.

Kui sul on selge, mida sa tahad saavutada, hakka harjutama ja praktiseerima, sest vaid mõtiskledes või lugedes midagi ei saavuta. Karmo soovitab leida päevas kasvõi hetke, et tegeleda sellega, millega soovid. “Meil kõigil on aega, aga me oleme nii laisad, et ei viitsi seda teha!” ütles ta välja karmi tõe.

Kui ajaplaneerimisega on raskusi, soovitas Karmo teha nädala lõpuks näiteks järgmise nädala kava ja panna kirja, milliseid tegevusi on vaja teha selleks, et edasi areneda.

Viis head mõtet Karmolt:

  • Lõpeta virisemine ja hakka elama!
  • Veeda võimalikult vähe aega koos nendega, kes sinusse ei usu.
  • Meega saab rohkem sõpru kui tõrvaga.
  • Keegi ei kuku kunagi läbi, vaid saab õppetunde.
  • Liigu tegevusse! Keegi meist pole ära õppinud eesti keelt lugedes, vaid praktiseerides

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 14.oktoober 2021Mindset coach Karmo Kivi
Head Uudised GoodNews