1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. GOODNEWS JA KESK-EESTI TRE! Eetris on Karolin Tsarski head joogauudised
GOODNEWS JA KESK-EESTI TRE! Eetris on Karolin Tsarski head joogauudised

GOODNEWS JA KESK-EESTI TRE! Eetris on Karolin Tsarski head joogauudised

Heade uudiste saade on taas Kesk-Eesti Tre eetris ning lisaks kahe poole saatejuhtidele Mati Palmetile ja Monika Kuzminale on stuudios saatekülaline, kelleks on Karolin Tsarski. Pikka aega meediainimesena joogamaailma tegemiste kajastamist juhtinud Monika teab, et külaline juhib joogakooli, kust on võimalik saada joogaharidust. Mati meenutab oma nõukaaja algteadmisi joogast: joogid oskavad ennast kõveraks keerata, jala kaela taha panna, südame seisata või koguni 200 aastat samba otsas istuda, kuni sammal selga kasvab ning ta tahab teada, millest seekord juttu tuleb.

Karolinilt sammal silma ei paista. “Kooli missiooniks ongi edasi anda haridust, et inimesed teaksid, mis see jooga tegelikult on,” selgitab ta. Jooga on tema sõnul juba tuntud, kuid info selle kohta täis eelarvamusi, kasvõi iseenda painduvuse suhtes. Või siis peetakse seda liiga vaimseks. “Jooga on meeleteadus, mille eesmärgiks on avardada sinu ajupotenstiaali, mis on tegelikkuses tohutu,” kinnitab saatekülaline. Tema sõnul oleme me selles väga piiratud ja me saaksime enda potentsiaali sootuks rohkem ära kasutada.

“Teadlane oled sina, eksperiment oled sina ja tulemus oled ka sina,” märgib Karolin. “Need on kogemusepõhised teadmised, inimesed, kes seda teevad, jõuavad alati sama tulemuseni.” Monika tahab teada, millised on jooga fundamentaalsed alused. Nimelt on hingetervendaja Teresa Mängel öelnud, et kõige aluseks on Universumi seadused, ennekõike inimese vaba tahe. Saatejuht uuribki, mis on joogas põhitõed 1, 2 ja 3. “Number 1 on see, et kui sa ei kasuta oma meelt, siis sa joogat ei tee,” tutvustab Karolin. Enda väänamine ja jala kaela taha panek on tema sõnul akrobaatika. Mati aga on senini aru saanud, et meelest tuleb hoopiski meeleheitlikult loobuda.

Karolin selgitab, et kõige aluseks on keskendumine ja tegelikult tuleb meeltest hoopis kõrgemale minna. Ta toob paralleeli raadioga, kus sageduse leidmiseks tuleb nuppu keerata. Joogafilosoofia kohaselt on inimene mikroskoopiline koopia Universumist ehk kõik, mis on väljaspool meid, on ka meie sees ja vastupidi. Kui me tahame väljaspoolt endasse midagi sisse tuua, siis peame endas keerama nuppu, et tuua sisse see väline sagedus. Selleks nupuks on meie meel ehk keskendumine.

Mati leiab, et see keskendumine võtab aega, aga meie inimestel seda ju pole. Karolin annab soovituse: “Kui sul on aega vähe, siis mediteeri päevas 15 minutit. Kui sul ka seda aega pole, mediteeri tund aega!” Selle vastuolulise lause põhimõte on selles, et kui sa selle aja leiad, siis annab see tulemuse, kus sa oskad edaspidi aega paremini planeerida ja leiad rohkem aega ka mediteerimiseks. Sa oled lihtsalt efektiivsem, jaksad rohkem ära teha, sest mediteerimisest saad elujõudu. Saatekülaline lükkab ümber ka selle arvamuse, et mediteerimseks peab olema joogamatt, millel tuleb võtta joogaasendid — mediteerida saab ka seksides, süües, magades jne. Teades põhiprintsiipe, saab joogalikku elu elada 24/7.

“See on väga väike osa, kui lähed matile ja pühendad tund aega joogale, aga see aitab väga palju, pärast on lihtsam kõike ära teha,” seletab Karolin. Mati soovitab mõmisedes mediteerida esmaspäevahommikustel ettevõtte tootmiskoosolekutel. Monika kujutab ette, et oma firmas võiks esmaspäeva hommikul mediteerides lülituda töönädalale ja reede õhtul, vastupidi, minna sel moel vastu nädalavahetusele.

Karolin meenutab, et ta kirjutas mingil põhjusel IX klassi lõpuraamatusse: ma hakkan kunagi joogaga tegelema! Joogasse minna soovitas talle üks šamaan, kes leidis, et tüdrukul on hea kolmas silm. Sellega tegelema hakkas ta Londonis, kus oli rohkem tegu enesevenitamisega, viis aastat tagasi aga jõudis Mehhikos tõelisesse joogakooli.

Mati küsib üle kolmanda silmaga seonduva — ta on nimelt arvanud, et kui vaimsed inimesed kohtuvad, pilgutavad nad üksteisele just seda silma. Monika aga tahab lähemalt kuulda Mehhiko joogakoolist. Karolini kirjelduse järgi asus see väikeses külas, õppimine algas hommikul kell 8, seal seletatakse lahti teooriad ja siis järgnevad praktikad, päeval on paus ja siis jälle praktikad ja loengud. Londonis tegi ta füüsilist joogat, mis andis hea enesetunde, aga see ei puudutanud meeli. Isiklik areng algas Karolinil just Mehhikos. Näiteks varem ei julgenud ta inimeste ees esineda, nüüd on aga seda teinud tuhandete ees.

Saatejuht Mati võtab kokku, et jooga on saatekülalisele andnud hea tervise ja nahaalsuse, aga kas ka midagi vaimselt kõrgemat, lisaks sellele, et tal enam nohu pole? Karolin meenutab aega, mil ta elas Hispaanias ja tal oli praktiliselt kõik õnnelikuks eluks olemas, kuid ta tundis alati, et midagi on puudu. Eestisse tagasi tulles tal kõike seda võõrsil õnnelikuks teinut enam polnud, kuid jooga andis talle sisemise rahu ja tasakaalu.
Monika tahab teada, mida täpselt tähendab see, et inimene kasutab meelt. “See tähendab, et joogat tehes keskendud ühele seitsmest tšakrast, mis on nagu antennid, mis püüavad väljaspoolt kinni neid asju, mida sul vaja on,” kirjeldab Karolin. “Siis toimub energiavahetus.” Ehk siis, mistahes asendis olek ei anna tulemust, kui sa ei keskendu tšakrale.

Karolin täpsustab, et joogaasend on ainult tööriist, mis aitab keskenduda ja ei pea tingimata turiseisu võtma, aitab ka ligilähedasest asendist. Kui meel on juba selge, siis võib mediteerida ka istudes või mistahes muus asendis.

Edasi võtab Mati jutuks joogakooli asukoha Mehhikos, mis on jooga kodumaast Indiast nii kaugel kui veel saab. Ta leiab põhjusena olevat selle, et juba 1960. aastatest koondus palju vaimset õpetus USA-sse, paraku aga kaasnesid sellega ka skandaalid ning ta tahab teada, kas vestluskaaslane on ise ka midagi võltsi tunnetanud. Ehk siis Mati määratlusel koduperenaiste ajupesu.

Karolin võtab arvesse seda, kes on õpetaja, kas ta on jõudnud teadvuse avardumise seisundisse. Tema ise ennast õpetajaks ei pea, vaid annab edasi joogateadmisi, aga see, kelle teadmisi ta edasi annab, on juba õpetaja. Ta jälgib ka seda, kas õpetatav põhineb algallikal. Kui aga keegi räägib lihtsalt mingist loomingulisest ideest ehk ajab voodoo-juttu, siis on see kohe arusaadav.

Mati võtab üles guru ja järgijate küsimuse ehk siis, kas Karolinil on keegi, kelle õpetusi ta aluseks võtab. Vestluskaaslase õpetajaks on Swami Vivekananda Saraswati, kes on oma õpetuse kokku pannud algtekstide järgi ja kohandanud selle Lääne inimesele, kuna on ka ise tehnoloogilise haridusega. Seda programmi annab edasi ka Karolin. Ta täpsustab, et tema õpetaja pole talle guru selles mõttes, et ta kummardaks teda, vaid tema õpetus on naise jaoks loogiline, see aitab inimesi ja teda ennastki.

Monika võtab üles selle, et Isvara jooga põhineb tantratel, selle sõna taust aga on meedia toel kujundatud selliseks, et tantralaagrites tegeldakse lausa grupiseksiga. Tema ise on kohtunud ühe tantraõpetajaga, kellega vestlemine muutis positiivitari hingemaailma. “Mis siis on tantristlik koolkond ja kui palju on sellel pistmist voodieluga?” küsib ta. Karolini sõnul on tantra laialdane vaimne teadus, milles räägitakse praktiliselt kõigest, selles on palju pühasid tekste ja kuna kuna seksuaalsus on üks osa, siis räägitakse ka sellest, kuid tantrates on sellest vaid umbes 5% kogumahust. Maailmas saab laiemalt rääkida tantristlikust ja vedanta koolkonnast. Viimane neist propageerib askeetlust valgustatuse juurde jõudmisel, teine aga soovitab selleks ära kasutada kogu elu, tundes sellest rõõmu. Tantrism on elujaatav.

Monika tahab teada, mis on Eesti ühiskonnas valesti, et tantra meie silmis just seksuaalsusega seondub. Karolini arvates ongi sealt kõmu tekitamiseks välja võetu sõna “seks” ja kui inimesed on koos, siis on see järelikult grupiseks. Mati leiab, et seksuaalsust on üritanud ära kasutada mitmed religioonid ning ta toob temale omasel moel väga eredalt esile, kuidas see reaalsuses toimub. Karolin toob välja tähtsa fakti, et seksuaalsusega seotud tantraõpetused anti alles siis, kui inimene oli vaimselt üsnagi kõrgele jõudnud, iseendaga ühenduses ja alles siis anti see viimane kild. Tänapäeval aga antakse tantrateadmised sageli ebaprofessionaalsete õpetajate poolt nii, et filosoofiat neis polegi. Mati võrdleb ka Jeesuse ja Buddha elu ja leiab, et esimene neist oli oma askeetlikus elus õnnetust õpust hoolimata väga õnnelik. Karolin meenutab, et Buddha juures 12-aastane askeetlus ei toiminud ja sealt tuli tema kuldse kesktee filosoofia.

Karolin on lugenud ühest Buddha elutarkusi jagavast raamatust tõe: “Valgustatus on naise suguelundites!” ja see kutsub esile elevuse, kuni selleni, et nüüd võiks saate lõpetada. Kuna Monika tunneb nägu punetavat, viib ta jutu Snatam Kauri Eestisse saabumisele. Nimelt toimub 16. oktoobril Nordea kontserdimajas omapärane kontsert, kuhu on peaaegu kõik piletid välja müüdud, aga kohti on Nordeas üle tuhande. Snatam Kaur aga on USA-st pärit lauljanna, kes laulab mantraid. Tema muusika ei ole meelelahutuslik, vaid see jõuab südamesse. Paljud on rääkinud, et sellest on alguse saanud ka tervenemisprotsessid.

Snatam Kaur
Snatam Kaur

Joogamaailmas on Snatam Kaur väga tuntud, tema Tallinna-kontsertidele on näiteks tulemas bussid Lätist, inimesed tulevad ka Soomest ja mujalt. Lauljatar tuuritab üle maailma ja tema kontserdid on ülipopulaarsed. Ta sekkub läbi muusika maailma tegemistesse ja üks tuuri eesmärke on aidata Euroopat kriisides, sest tema sõnul peegeldavad välised konfliktid inimeste sisemisi, seega tuleks leida rahu iseendas. Mida rohkem inimesi sellega tegeleb, seda suurem on selle mõju ja eriti mõjusad on ühismeditatsioonid. Karolini sõnul võib Nordea kontsert mõjuda hästi kogu pealinnale. Mati teab ka Snatam Kauri sikhi tausta ja seda, et selles usundis määravad reeglid suuresti usklike elu. Mantratega tuttav Karolin ütleb, et sikhi mantrad on universaalsed, nad avaldavad mõju ka neile, kes sikhismist midagi ei tea. Sikhikeelsed mantrad lihtsalt mõjuvad vibratsioonidena. Karolin teab, et Snatam Kaur elab ise mantrate aluseks olevatele pühadele tekstidele tuginedes.

Mati tahab teada, kas kontserdile tulles peaks mingi eeltöö tegema või maksab traditsiooniline “laske ennast lõdvaks?” Karolin soovitab lihtsalt kohale tulla, et kogemust saada. 23. septembril kell 19 aga on Taevas ja Maa keskuse Kristallitemplis Skype-vestlus Snatam Kauriga, kus ta räägib oma turneest ja missioonist, ta tutvustab mantrat, mis aitab negatiivsust lahustada. Seda saab jälgida ka Facebookis Snatam Kauri kodulehelt.

Snatam Kaur Foto: David Simchock
Snatam Kaur
Foto: David Simchock

Saatejuht tunnistab, et tema südametunnistus on puhas, ta pole kunagi joogaga tegelenud, aga ta tunnustab inimesi, kes seda teevad. Tema küsimuseks on see, et kas Karolin näeb joogaga mittetegelejaid samuti nii nagu ususektide inimesed, kelle jaoks on igaüks, kes nendega ei ühine, potentsiaalne põrgus põleja, kelle praegune eksistents on igati mõttetu. Karolin ütleb, et inimene peab olema õnnelik, ja kui ta tunneb ennast õnnelikuna veiniklaasi juures, siis on see tema tee, sest igaüks peaks tegema seda, mis teeb tema hinge õnnelikuks. Kui aga tahetakse midagi sügavamat, on mõtet tulla joogasse.

Karolin lisab, et ta näeb eluga kimpus olevaid inimesi, aga ta ei saa midagi muuta ja tema eesmärk pole kedagi veendada, ta ainult soovitab. Matit aga hakkab huvitama, kas joogaga on võimalik ka halba teha ja vestluskaaslane tunnistab, et teoreetiliselt on. Näiteks kui tegelda mitteautentse joogaga, kui keegi annab ebaprofessionaalsusest valeinfot, ja siis ei jõuta kusagile. Joogas on ka väga võimsaid tehnikaid ja kui neid valesti kasutada olukorras, kus keha ja meel pole valmis, siis võivad need halvasti mõjuda. Joogatrennis juhtuvad õnnetused aga siis, kui trenn on tõelisest joogast väga kaugel.

Sellega on saade läbi, kõlab veel Karolini soovilugu, aga kõike seda saab täpsemalt üle kuulata kordusena pühapäeval kell 15 Kesk-Eesti Tres ja kell 9 Pärnu ning Rapla sagedustel. Seni kuulake, lugege ja vahendage häid uudiseid ning astuge läbi ka Nordea Kontserdimajast neil hetkedel, kui seal kõlavad Snatam Kauri mantrad.

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 22.september 2016Joogaõpetaja Karolin Tsarski

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews