1. Avaleht
  2. GoodNews katsetab
  3. GOODNEWS KATSETAB! Tuuli Jõgari joogatrennist saab adrenaliini, magusat valu, lõõgastumist ja gravitatsiooniseaduste rikkumist
GOODNEWS KATSETAB! Tuuli Jõgari joogatrennist saab adrenaliini, magusat valu, lõõgastumist ja gravitatsiooniseaduste rikkumist

GOODNEWS KATSETAB! Tuuli Jõgari joogatrennist saab adrenaliini, magusat valu, lõõgastumist ja gravitatsiooniseaduste rikkumist

Tuuli Jõgar3Tallinna Televisiooni saate “Terve tervis” autor ja juht Riina Reiman ning portaali GoodNews ajakirjanikud Monika Kuzmina ja Joanna Müür on Terase spordikeskuses, kus Aerial Yoga treener Tuuli Jõgar tutvustab joogastiili, mida nimetatakse ka antigravity joogaks. Seda tehakse spetsiaalses hamak-linas, kus on võimalik kogeda nii-öelda antigravitatsiooni. Tegelikult gravitatsioonijõud ikkagi mõjub, lina vaid toetab teatud ebaloomulikes asendites olemist, näiteks pea alaspidi asendis.

“Vahel on see mõnus, vahel valus, aga Aerial jooga ongi teistsugune, seda ei saa võrrelda tavajoogaga — siin on võimalik adrenaliini tunnetada, kui ripud pea alaspidi, selles on rohkem tsirkust kui joogat,” seletab Tuuli Jõgar. Lina abiga on lihtsam ja rahulikum enda venitamist õppida ja teostada, eriti neil, kel on tegu tasakaaluga.

“Aerial joogat on võimalik mitmeti üles ehitada, ei pea ainult pea alaspidi rippuma. Inimesed tahavad alati seda kõige ekstreemsemat variant ära proovida,” jutustab treener. “Kes on siin juba mitu korda käinud, tahab juba neid trikke teistelegi näidata, ja kes on esimest korda, see võib kohkuda, et issand, mida siin tehakse! Ei pea tingimata olema pea alaspidi, kõiki asju saab teha ka rahulikumalt ja lihtsamalt, sellega pikkamööda harjuda.”

Aerial Jooga2

Treener küsib trenni tulijatelt, et kas selg on terve ja kas laeval või lennukil reisides süda pahaks ei lähe, Tegu pole siiski pelgalt uudishimuga. “Kiikumine on asi, mis kõigile ei sobi — mõnele ju meeldib karussell, teisele jälle mitte. Mõni saab teatud olekus kaua olla, mõni jälle mitte. Aga see ei olene alati mitte inimese olekust, vaid mõnikord ongi päev selline, kus kõigil käib pea ringi ja ei saa asendeid võtta, väljas sajab näiteks vihma ja midagi ei tule välja. Selja kohta küsime sellepärast, et mõned venitused on tugevad ja kui neid teha ei saa, siis tuleb teatud alternatiivseid harjutusi teha,” selgitab Tuuli Jõgar.

Riina uurib vastunäidustuste kohta ja kuuleb Tuulilt, et Aerial jooga rasedatele ei sobi, neile peaks selleks olema eraldi tund, kus nad saaksid lihtsalt linas pikutada, sest seal saab peaaegu et kõhuli olla. Harjutusi tehes aga võib lina tihti kõhtu või selga suruma hakata ja seda siiski teha ei tohiks. “Kui kellelgil on kõrge või madal vererõhk, siis see jooga keelatud küll pole, lihtsalt peab valvel olema, pole vaja endale probleeme tekitada. Kui inimesel on suhkruhaigus, siis pole see tund talle ka hea, sest lina on palju aega ümber keha ja käte ja see soonib. Palju sõltub treenitava soovidest — võib aega veeta nii, et pikutadki, aga võib ka nii, et higi on otsa ees,” seletab treener. Palju sõltub ka ruumi temperatuurist, sest talvel on sooja saamiseks rohkem pingutada vaja, mõni saab enda kiiremini soojaks, palju oleneb siin treenitusest.

Joogatund on võimalus ennast mõne sentimeetri võrra pikemaks venitada, kuna ollakse pea alaspidi. “Kõige raskem kohas kehas on alakeha,” selgitab Tuuli. “Siin me venitame rippudes selgroolülid üksteisest kaugemale. Tundi alustades pole kellelgil pea vastu maad, aga lõppedes võib vaadata, et ongi juba peaaegu maadligi. Me saame pikemaks just sellega, et oleme teistpidi ja lõdvestume, sellega saame pikkust juurde.”

Tuuli Jõgar-2

Treeneri sõnul on selline venitav ja lõdvestav jooga hea just kontoritöötajatele, kes on istuva eluviisiga. Akrobaatikakalduvustega trennist pole keegi veel kiiresti jalga lasknud, kuid kui olemine kehvaks kisub, aitab selle vastu kiire põrandale põlvili heitmine. “Mõnel on nii valus, et ta ütlebki, et ei taha rohkem teha. Valu ongi mõnele takistuseks saanud, sest valulävi on erinevatel inimestel erinev. Lina peab ju kehal kusagile toetuma. Kui inimesel on valus, siis on ka lõdvestumine küsitav, sest siis ei suuda ennast ka lõdvaks lasta. Kõik vajab harjumist ja lõpuks oledki lina vastupanuga harjunud. Iga liigutamine teeb head, ka Aerial jooga, mis on algul valus, siis ilus.”

Tuuli jutu järgi käivad inimesed trennis nii head enesetunnet saamas kui ka keha treenimas. “Need on body mind tunnid, mis annavad kehale painduvust ja rühti, eelkõige aga annavad nad midagi hingele — tund lõpeb lõõgastusega, kus me lamame lina sees ja saame päevamured korraks kõrvale jätta, saame lihtsalt olla,” jutustab ta. “Vahel on siin linas mugavam olla kui kodus voodis, sest siin on pea ja õlavöö kõrgel. Kui kodus pole padi kõige parem, siis on hommikul ka kael kange.”

Jutt läheb ka meestele ehk nende kaasalöömisele sellises joogatunnis. Treeneri arvates ei maksa arvata, et mehelikud on vaid pallimängud, ka joogas saab kehale toonust, mõnus on kõhulihaseid teistmoodi treenida. Meestele võivad sellised harjutused olla füüsiliselt raskemad kui naistele.

Aerial Jooga

Tuuli Jõgar leiab, et kui nädalas käia Aerial jooga tunnis paar korda, siis on hästi. Mõni treenijatest käib kohal niipalju, kui tunde tunniplaanis on, mõni aga korra nädalas, kuid kui see treening meeldib, siis miks mitte igapäev käia? Päris kodus sellist trenni teha treener siiski ei soovita, sest hamak-lina pole siiski tavaline, vaid spetsiaalne treeninguvahend ja kodus enda turvaliselt lakke riputamine võib üsna raskeks kujuneda.

Kogu selle mõnusa treeningu tegid kaasa ka Monika Kuzmina ja Joanna Müür, kes jäid kogetuga igati rahule ja soovitavad seda teistelgi järele proovida. Nagu igal spordialal, nii on ka sedavõrd aktiivses joogas oluline sobiv riietus ja kaunitarid nautisid erilist joogat Lorna Jane brändi spordiriietes, mille edasimüüjaks Baltikumis on Active Wear Baltic OÜ.

Selle kaubamärgi taga on sportlik ja kaunis treener Lorna Jane Clarkson, kes olles pettunud igavate ja mitteinspireerivate spordiriiete valikust naistele, võttis ta kätte ja hakkas õmblema iseendale riideid. Tema disainitud riided saavutasid suurt tähelepanu naiste seas, kes treenisid tema käe all ja tänaseks ta esindab enamat kui lihtsalt spordiriideid — ta inspireerib naisi elama parimat elu.

VAATA VIDEOT!

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews