1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. Heade uudiste keskmes on tagasihoidlik taipoksi naissõdalane Andra Aho
Heade uudiste keskmes on tagasihoidlik taipoksi naissõdalane Andra Aho

Heade uudiste keskmes on tagasihoidlik taipoksi naissõdalane Andra Aho

Kuma Raadio iganeljapäevaste heade uudiste pooltund on sel korral pisut ebatavaline: esiteks jõuab see tavapärasest erinevalt kuulajateni otse-eetris ning teiseks on stuudios koos GoodNews’i võluva reporteri Monika Kuzmina ja elule kullipilguga vaatava saatejuhi Mati Palmetiga noor, kaunis ja tagasihoidlik tütarlaps Andra Aho, kes… oh üllatust, on Euroopa meister taipoksis kuni 54 kilogrammi kaaluvate õrnemast soost võitlejate klassis!

Stuudiorahvas jõuab ruttu üksmeelele, et head uudised ja taipoks pole sugugi teineteist välistavad, sest võitluskunstid ei tähenda tingimata vägivalda, pigem hoopis selle ärahoidmist. Lisaks külalisele tegeleb sama alaga ju ka GoodNews’i portaali looja Monika, kes näeb kõike vaid selle paremas võtmes. Tema iseloomustus Andrale on lihtne: tagasihoidlik, kena ja noor isiksus.

Saatejuhi esimene küsimus: “Mis tunne on olla Euroopa meister?” saab Andralt leebe vastuse: “Võita on alati hea!” Noor amatsoon selgitab, et taipoksini viis teda tahe osata ennast kaitsta. Juba oskusteni jõudnuna aga on tähtsam hoopis sisemine jõud ja treenitus. Eeldus, et taipoksija vaigistab võitlusega sisemist tormi, saab ümber lükatud naispoksija veendumusega, et see toob pigem sisemise rahu.

Edasi lähebki jutt selleni, et mida võistluskunst üldse tähendab ja Mati sätib järjekorda uudise kaks külge – hea uudis on see, et Andra võitis tiitli, aga mittehea see, et tema poolfinaali vastane viidi platsilt kanderaamiga minema.
“Kas tuleb ette tahtmist vastast vigastada ja temast juurvili teha?” uurib saatejuht kõmuajakirjaniku järjekindlusega. Andra vastus on taas ühene: “Ma ei taha kellelegi viga teha, aga vigastusi tuleb ette!” Neiu endaga pole seda siiski juhtunud.

Foto: Kuma Foto
Foto: Kuma Foto

Edasi tuleb välja tõde, et Andra ema soosib nii tema kui õe Angela taipoksiharrastust ning see paneb Mati muigama: “Kui emale helistatakse politseist, et tütar sattus kaklusesse, siis on teada, et kannataja ta küll pole!”
Järgmisena tuleb välja, et Andrat võib leida kindlasti trennist, kuid mitte klubidest – nende jaoks pole neiu elus kohta.

Andra räägib sellest, kui oluline on treeneri toetus ning et tema õpetaja Kevin Renno ning Tai päritolu Mosa Chatchawan teevad kõik, et õpilane edukas oleks. Monika meenutab seepeale Sparta Spordiklubis toimunud amatööride võistlust, mida ta vaatamas käis ja kus kaks treenerit Andrat igati toetasid ja õpetasid, samas kui teised jäid tunnustuse ja suunamistega tagasihoidlikuks.

Nüüd tuleb jutuks poksiklubide igapäevaelu ja see, et alaga tegeleb üha rohkem naisi. Varsti kuus kuud treeninud Monika kinnitab, et otsus taipoksiga tegelema hakata oli üks parimaid tema elus. Mati üritab õrnema soo arvatavaid tagamõtteid pinnale tuua: “Või lähevad naised üha vägivaldsemaks?”
“Ei usu, tähtis on siiski oskus ennast kaitsta ja füüsiline vorm, mida treening annab!” arvab Andra ja Monika lisab: “Taipoks annab sisemise tasakaalu!”

Saatejuht uurib ka seda, mida teeks Andra, kui tal tuleks tegemist teha sadakond kilogrammi kaaluva nürimeelse mehemürakaga – kas tema oskustest piisaks jõhkardi neutraliseerimiseks. Neiul pole seda küll vaja läinud, kuid ta leiab, et kõige õigem oleks võitlusest üldse hoiduda, kui see võimalik on.

Seepeale meenutab Mati intervjuud karateka Jaanus Rahumäega, kes küsimuse peale, mida ta teeks kohtudes kolme eriti nüri ja agressiivse pätiga, vastas justkui ebamehelikult: “Jookseksin minema ja soovitaksin seda teha kõigil, kel terve mõistus peas!” Mitte, et võitluskunste harrastavad tegelased oleksid arad, vaid seetõttu, et tõsise lahingu vallapäästmine ei tule kellelegi kasuks. Taipoksija ei pane rõhku tänavakaklustele ja paikapanev vasturünnak on võitlejale viimane variant. Saatejuhi sõnul Rahumägi vastust kuulnud naisvaatajad pigem nurrusid kui turtsusid.

Monika tänab siinkohal Eesti meediat, kes on Andra Aho Euroopa meistri tiitlit üsna palju kajastanud. “Tore, et nii noor inimene on nii palju saavutanud!” rõõmustab positiivsusreporter, lisades, et nooruke Andra on ka temale eeskujuks. “Andral tasub oma näopilti meedias palju levitada, siis ei julge keegi tülitada,” naerab Mati.

Foto: Kuma Foto
Foto: Kuma Foto

Saatejuht läheb üle sportlikele momentidele ja tunneb huvi selle vastu, et suhteliselt pikakasvuline neiu võistles kuni 54 kilogrammi kaaluklassis. “Minu jaoks selles kaalus inimest justkui polegi olemas,” nendib ta, pidades silmas naiseliku hapruse kõrvutamist meheliku tugevusega. Andra selgitab, et ta on niigi oma tavapärasest 55 ja poolest kilogrammist alla võtnud ja mingeid piiranguid toitumises tal pole.

Monika tahab teada, kas Andrast lühema ja temperamentsema itaallanna puhul oli Pescaras tunnetatav just lõunamaalanna võitluslik kuumaverelisus, kuid eestlanna seda siiski ei tunnetanud. Küll aga on taipoksis oluline vastast vaimselt murda, näidata talle, et oled temast üle või nagu ütleb Mati, tuleb paika panna, kumb on kobra, kumb küülik. Üllatuslikult pole Andra kunagi kogenud, et vastane võiks juba ette temast tugevam tunduda. Talle on tundmatu ka hirm, et võiks alla jääda mingi ootamatu äparduse tõttu.

Kui jutuks tuleb vahe kick- ja taipoksi vahel, siis arvab Monika, et taipoksijad tegutsevad võitluses rahulikumalt ning Andra lisab, et sel alal kasutatakse ka püstimaadlust ning põlve- ja küünarnukilööke.

Saatejuht tahab teada, mis järgneb juba saavutatud Euroopa meistri tiitlile ning Andra annab teada, et see on K1 Euroopa meistrivõistlus novembris Leedus. K1 on ala, kus pole püstimaadlust ning põlvelööke ei tohi järjestikku üle ühe anda, vahepeal peavad olema näiteks käelöögid. Võitluslik Andra loodab sealtki esikoha ära tuua. Samas nendib ta, et Leedus on vastasteks slaavi temperamendiga võitlejad, kelle sarnaseid ta pole varem kohanud. Mati nendib, et üldjuhul võib temperamentsus alt vedada, sest kes kiiremini närvi läheb, on tavaliselt ka kaotaja.

Monika meenutab treener Kevin Renno häid sõnu Andra kohta, kes on alati trennis esimene ja lahkub viimasena. Mati tahab teada, kas noore amatsooni eesmärk on jõuda maailma tippu, kuid neiu jääb tagasihoidlikuks: “Pole sellele mõelnud, praegu lihtsalt treenin ja arenen.” Kogu oma tagasihoidlikkuse juures tunnistab Andra nüüd, et talle on taipoks olnud algusest peale hingelähedane ja seetõttu ka on oskused suhteliselt kiiresti saavutatud.

Edasi käib arutelu selle üle, kui kindlalt trennitulijad valitud alale truuks jäävad ja stuudios olijad teavad küllalt lugusid, kus loobutakse üsna ruttu, sest võitluskunsti õppimine polnud just see, mida oodati. Mati meenutab 1980ndate aastate karatebuumi, mis lõppes paljudele juba mõne trenni järel ja oma oskustega hakati kiitlema alkoholikoguste sagedase manustamise käigus.
Õpihimuline Monika kinnitab, et tema hakkas alles mõnekuise treenimise järel tunnetama, et taipoks on talle oluline ja annab paljut juurde. “Sain aru sellest, mida ma üldse seal trennis teen!” seletab ta lahti tõelise tunnetuse, et valik on õige.

Lõpetuseks tuleb Matilt põrutav küsimus: “Mida sa üldse teed?” ehk siis tahtmine teada, mida Andra teeb väljaspool taipoksi. Saatejuht leiab, et tütarlapse vanus on just see, kus tuleks seada sihte. Ja selgubki tõsiasi, et võituskunst on 19-aastasele neiule elu tähtsaim osa. Pärast keskkooli lõpetamist võttis Andra aasta ainult treeningute jaoks ning tööd teeb ta sekretärina poksiklubis. Neiu tunnistab, et kuivõrd taipoksiga tegeletakse kolmekümnendate eluaastateni, siis on tal veidi aega eesmärke seada ja üheks võiks olla ka maailmameistri tiitel.

Heade uudiste portaali looja ja positiivse elustiili maaletooja Monika tahab teada sedagi, millal sai Andra teada GoodNews uudisteportaali olemasolust ja tüdruk tunnistab, et alles siis, kui selle inimesed tema saavutuste vastu huvi tundsid. Ta kinnitab, et vaid häid uudiseid tootev ja edastav meediakanal on kõmust kubiseval meediamaastikul tõesti midagi erilist ja toredat.

Saatejuht Mati saadab kauni taipoksija teele sooviga näha teda taas kui mitte varem, siis kindlasti pärast MMi tiitli saavutamist.

Heade uudiste saade on Kuma Raadios järelkuulatav pühapäeval kell 15 ja siis kuulete sellest, et vägivaldsena tunduda võiv taipoks võib muutuda positiivse saate sisuks, kui sellega tegelevad head ja toredad inimesed, kellele võitlusala on eneseteostamise ja rahu saavutamise vahend.

GoodNews ja Kuma Raadio ootavad teid ikka positiivsuslainele, millega te ka ei tegeleks ja milline ka poleks teie praegune eluetapp! Meiega leiad igast sündmusest või olukorrast selle sädeme, mis annab põhjuse elada!

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 30.oktoober 2014Taipoksi naissõdalane Andra Aho
Eeskujud meie ümber on need, kes meid inspireerivad. Kui näed head inimest, siis ütle talle aitäh! Julgusta teda edasi võitlema, anna talle lootust, et ta pole viimane, kes usub headuse võitu. Või vähemalt naerata talle sõbralikult. Vähenõudlikule, kuid maailmale endast palju andvale inimesele on seegi väga suur asi. Tunnustame ausaid, töökaid ja usaldusväärseid ning heade eesmärkidega inimesi! Foto: Kuma Foto
Eeskujud meie ümber on need, kes meid inspireerivad. Kui näed head inimest, siis ütle talle aitäh! Julgusta teda edasi võitlema, anna talle lootust, et ta pole viimane, kes usub headuse võitu. Või vähemalt naerata talle sõbralikult. Vähenõudlikule, kuid maailmale endast palju andvale inimesele on seegi väga suur asi. Tunnustame ausaid, töökaid ja usaldusväärseid ning heade eesmärkidega inimesi!
Foto: Kuma Foto

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews