1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. Heade uudiste saade karjub välja valu ja tunnustab heategijaid
Heade uudiste saade karjub välja valu ja tunnustab heategijaid

Heade uudiste saade karjub välja valu ja tunnustab heategijaid

Tänane Kuma raadio ja portaali GoodNews heade uudiste saade tõi stuudiosse kaks saatejuhti, kellest maskuliinsema jutuajaja Mati Palmeti hääl kõlab talveilma toel tavapärasemast mehelikumalt ja kähedamalt, särava Monika Kuzmina jutt aga heliseb nagu ikka hõbekellukesena. Tallinnast lõuna pool elava meessaatejuhini näib olevat jõudnud Läti gripilaine, ta joob erandina kohvi piima ja suhkruga ning maja allkorrusel korjatavat tema väitel juba pärjaraha, kuid eduka tervenemise korral lubab raadiomees kulud altvedamist arvestades tagasi maksta.

Kuivõrd Monika on lubanud rääkida ühest õhtust ja karjumisest, siis uurib rokihing Mati, et kas tegu oli rock‘n‘rolliga, mis tema seletuse järgi tähendab rappumist ja rullimist ning slängis ka üht intensiivset ja intiimset tegevust karjumise saatel. Naissaatejuhi selgitusest tuleb siiski välja, et tegu oli tervendaja Veet Mano seminariga, kus karjumine oli osa tegevusest, rullimine mitte.

Kuigi Monika oli enne üritust karjumise välistanud, siis neljatunnise seminari käigus suutis tervendaja teiste hulgas tedagi vihaenergiast lahti laskma õpetada.

“Läbi kisamise tuleb vabanemine,” selgitab vihavaba Monika. Ta kirjeldab, kuidas pärast sensitiivi õpetust võtsid umbes poolsada üksteisele võõrast inimest gruppides kätest kinni, hakkasid muusika saatel algul mõmisema ja siis üha kiireneva muusika saatel ka vabanevalt karjuma. Veet Mano soovitab seejuures mõelda millelegi, mis tegi elus eriti haiget ning see endast välja lasta. “Algul karjusime kõik nõrgalt, sest meie ühiskond ei tunnista eriti emotsioone, kuid hiljem röökisin meeletult ja ma pole ennast kunagi nii hästi tundnud, kui pärast seda,” kirjeldab naissaatejuht.

GoodNews2

Mati küsimuse peale, kas tema puhul oli tegu hambavalu- või muu valumeenutusega, vastab Monika, et seminaril vabastati hingevalusid. Hiljem sai iga osaleja rääkida sellest, mis on talle haiget teinud ja Monika nendib siinkohal: “Me kõik oleme väga palju haiget saanud, aga inimesed ei julge sellest rääkida.” Üritusel räägiti oma hingehaavadest võõrastele ja see oli samuti vabastav.

Veet Mano tervendamisse kuulus veel ka tantsimine ja see oli Monika sõnul keha raputamine, kus ei pidanud muret tundma, kas keegi seda vaatab ja seejuures imelikuks peab ˗ kõik see oli loomulik.

Jutuks tuli ka vaikusekoolitus ja Matile meenub üks talle räägitud joogakoolitus öises metsas, kus keegi rääkida ei tohtinud ja vaikuses olevat väidetavalt kõhukad mehed oma vatsakese kaotanud, kuna pidasid ennast paremasse vormi ajades mölisemata vastu. Monika omakorda meenutab koolitust Hispaanias Valencia saientoloogiakeskuses, kus tuli algul istuda paar tundi vaikides ja kinnisilmi vastakuti ühe noormehega, seejärel samamoodi avatud silmadega. Tema sõnul oli harjutus nii kehale kui ajule meeletult raske, kuid lõpptulemus taas vabastav.

“Hispaania keeles vaikida on eestlasele kerge,” muigab meesaatejuht ja tema kaaslanna nendib, et käskiva kõnepruugi pärast on teda nimetatud koguni seersant Monikaks, kuid just sellised koolitused on teda muutnud.

“Sa oled igasuguseid imelikke asju proovinud, kas oled neist paremaks ka saanud,” tahab Mati teada ja jätkab uurimist: “Kas Veet Mano koolitus toob püsiva muudatuse või peab kogu aeg midagi juurde õppima?”

Monika selgitab, et tegu pole pelgalt katsetamise, vaid pideva enesearendamisega ja ta üritab iga nädal midagi uut õppida, õppetunnid aga salvestab oma blogisse.

“Meil kõigil on hirmud, me kõik kardame teiste hinnanguid, vigadest kinnivõtmist, lolliks jäämist, kardame, et meid ei armastata ja ei hinnata, aga kui saad aru, et keegi pole täiuslik, siis saad igast asjast uue tõuke, hakkavad toimuma muutused,” resümeerib positiivsusankur Monika.

Edasi libiseb jutt portaali GoodNews loetavuse TOP-ile ja Mati arutleb uudisekünnise üle, kus suure päti väike sigadus annab suurema uudise kui kümne inimese heateod, mis paremal juhul mahuvad kümnesse väiksesse sõnumisse. Monika aga on kindel, et ühtegi head uudist ei saa väikeseks pidada.

Esimene ilus uudis on “Lääne-Viru maavanem kutsub üles toetama kõige keskkonnasõbralikumat ettevõtet Euroopa konkursil,” ja Monika sõnum ongi see, et me kõik peaksime andma hääle kodumaistele ettevõtetele.

Järgmine loetavuslugu “Sotsiaalministeerium ja Helpific arutasid koostöövõimalusi” räägib start-up ettevõtmisest ehk portaalist, mis peaks hakkama ühendama abivajajaid ja vabatahtlikke. Monika lubab peatselt ka GoodNews’is tutvustada, millega on tegu ja kuidas puuetega inimesi aidata tahetakse. Kolmandana pälvib tema tunnustuse uudis sellest, kuidas Loksa päästjad päästsid Kahala järvest kalamehe.

Monika tänulikkus päästja õilsa ameti vastu toob kaasa Mati arutelu, et kui särjed saaksid valida, peaksid nad seda ilmselt aasta kalavaenulikumaks teoks. Taimetoitluse suunas kiskuva meessaatejuhi mälestustest tuleb välja juhus, kus ta haugi tükeldades pidas ennast lurjuseks, kuid siis mõtles sellele, kui tänulikud oleksid talle kõik kogred, viidikad, mudarullid, särjed ja muud kalakesed, kes seeläbi ärasöömisest ehk pääsesid. “Heategevus ei saa alati olla nii, et kõigil on hea olla,” arutleb ta ja kuuleb naiskolleegilt naeruse konstateeringu särgede teemal: “Sinu ajuehitus tuleks päris lahti lõigata ja läbi uurida, kuida see toimib.”

Saatejuht Monika võttis veel jutuks Eestimaa Uhkuse galal tunnustust leidnud inimesed ja soovitab nendega tehtud intervjuusid lugeda GoodNews portaalist. “Kõik teiste nimel eluga riskijad on tunnustamist väärt,” tsiteerib ta Laura Vool sõnu. Monika kogemuse järgi on neil inimestel üks ühine omadus ja see on tagasihoidlikkus. Näiteks ühe noormehe uppumissurmast päästnud Laura Vool on öelnud, et sel hetkel ta tegutses ega mõelnudki sellele, kui ohtlik olukord võis olla.

Saatejuht Mati teab oma tööst, et häid ja vajalikke asju tegevad inimesed ongi tagasihoidlikud. Heas mõttes edevaks lähevad nad siis, kui nad räägivad oma südamelähedastest asjadest. Ta toob näiteks autoasjatundja Tuve Kärneri, kes elavneb kohe, kui jutt läheb autodele. “Oma asja ajav inimene ei mõtle, millisele toolile ronida, et nähtav olla!” leiab ta ning toob veel ühe võrdluse kahest pop-star’ist, kellest üks on popp, sellepärast, et on tema ise ning teine teeb kõik, et pildis olla. “Kas Ivo Linna käituks samade mallide järgi nagu Farmi-Gabriel?” kõlab retooriline küsimus.

Monika tutvustas ka ettevõtmist “ULATA SÕBRAKÄSI! Lastefondi kampaania kõige südamelähedasema abivajaja toetamiseks”. Selle kampaania idee seisneb selles, et veebruaris saab sõbrakuu puhul ulatada abikäe kellelegi, keda tahaksite abistada.

Saatejuhtide jutt läheb veel uue Riigikogu saadikukandidaatidele, kes Mati hinnangul on oma seisukohtadega sageli päris huvitavad karismaatilised inimesed ning Monika meenutab oma valimiskampaaniat, mis tõi talle päris palju hääli, kuid oli lõpuks siiski pidevas jutu kordamises lausa okseleajav.

Järgmise teema võttis üles heade uudiste pakkuja Monika ja selleks on “Sport päästab hingesid”. Nimelt käis Monika laupäeval Tallinna Tondiraba spordihallis ja intervjueeris tublisid Tai poksi sportlasi Andra Ahot, Markko Moisarit ja Rain Kärkkineni, kes kogu oma edukuses on tagasihoidlikud. “Monika käib karjumas nii Veet Mano kui Tai poksi juures!” naerab Mati.

Tondirabas olid kõik kolm poksijat võidukad ja Andra veel eriti ˗ ta on kaheksast matšist võitnud kaheksa, on naiste kuni 54 kilogrammi kaaluklassis Tai poksi ja World Amateur K-1 organisatsiooni Euroopa meister. Megalahedal võistlusel ülevate tunnetega meie sportlasi karjudes ergutanud Monika nendib, et Andra Aho tegi valgevenelannast vastasega nii kiire töö, et olevat ruttu lõppenud matši üle isegi pettunud, sest lootis kauem võistelda. “Kolkimine lõppes ööbikuteringis,” nendib Mati. “Andra edu tuleb pühendumusest,” teab Monika.

Mati meenutus viib ta teisipäevasele Rootsi-Taani bändi Amarant kontserdile rokk-klubis Tapper. See ansambel on raadiomehe hinnangul sidunud ABBA-liku rütmilise popi powermetal muusikaga ning nende meetod on pisut kurja alatooniga muusikat lõbusa show‘ga ühendades tekitada kuulajates positiivset meeleolu ning andes energiat. “Poolteist tundi vanade karvaste räsitud raskemetallhuntide muusikat läks noortele inimestele sisse, pani nad hüppama ja veel tunde pärast kontserti suunurki ülespoole hoidma,” kirjeldab kontserdil käinud saatejuht.

Saate lõpuks toob Monika välja ajakohased sõbrapäeva tsitaadid ja need on antiikaja filosoofidelt: “Mis on sõber? Üks hing kahes kehas” (Aristoteles), “Tõelisele sõprusele on iseloomulik nõu anda ja seda kuulda võtta” (Marcus Tullius Cicero) ja “Inimene ei taha elada ilma sõpradeta isegi siis, kui tal on olemas kõik muud hüved” (Aristoteles ). Mati tsitaat pärineb kaabakas Ivo Schenkenbergi röövlijõugult: “Kohe näha, et vanad sõbrad!

Monika toonitab veel, et sõbrapäev on armsamapäev ja seega tuleks see kallimatele ilusaks muuta.

Sõbrapäeva lõpulugu räägib hea sõbra jaoks valla olevatest uksest ja hingest ning seda võib kuulata:

Heade uudiste saade Veet Mano tervendava karjumisteraapia, Eestimaa Uhkuse vääriliseks tunnistatud inimeste, GoodNews’i portaali loetavamate lugude ja hingipäästva spordiga on eetris neljapäeval kell 11.25 ja kordusena pühapäeval kell 15. Kuulake Kuma raadio positiivseimat saadet, sest saatejuhid Mati ja Monika ei luba pooltunni jooksul teil igavleda ega ka halbu mõtteid heietada. Kohtumiseni eetris, kodudes ja arvutiekraanil!

Lõpuks ka traditsiooniline loetavuse TOP portaalis GoodNews ning läheneva sõbrapäeva puhul tasuks korraks aeg maha võtta ja mõelda oma kallite sõprade peale ning tänada neid nende olemasolu eest. Toome teieni tõeliselt inspireerivaid tsitaate suurkujudelt sõpruse kohta.

Jüri Kukk

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 12.veebruar 2015Monika Kuzmina
Info
GOODNEWS NÄDALA TOP 20
GOODNEWS NÄDALA TOP 20 TSITAADID

  1. Mis on sõber? Üks hing kahes kehas. Aristoteles
  2. Tõelisele sõprusele on iseloomulik nõu anda ja seda kuulda võtta. Marcus Tullius Cicero
  3. Inimene ei taha elada ilma sõpradeta isegi siis, kui tal on olemas kõik muud hüved. Aristoteles
  4. Ebasiirast ja õelat sõpra tuleb karta rohkem kui metselajat. Elajas võib haavata su keha, kuid õel sõber teeb sama su hingega. Buddha
  5. Hea on olla rikas ja hea on olla tugev, kuid veel parem on olla armastatud paljude sõprade poolt. Euripides
  6. Sõber tunneb sind paremini esimesel korral, mil kohtusite, kui tuttavad kogu elu jooksul. Richard Bach
  7. Olen alati arvanud, et sõpruse suur privileeg, kergendus ja lohutus on see, et pole vaja midagi seletada. Katherine Mansfield
  8. Sõprus on nagu raha, seda on lihtsam teha kui hoida. Samuel Butler
  9. Sõber on see, kellega saan olla avameelne. Tema seltsis võin valjusti mõelda. Ralph Waldo Emerson
  10. Ütle mulle, kes on sinu sõbrad ja ma ütlen, kes sa ise oled. Vene vanasõna
  11. Tõeline sõber on suurim aare, mille omandamiseks näeme kõige vähem vaeva. Francois de La Rochefoucauld
  12. Sõprus tekib hetkel, mil üks inimene lausub teisele: Mida? Sina ka? Arvasin, et ainult mina. S. Lewis
  13. Üksi pole keegi piisavalt tark. Plautus
  14. Parim, mida ma oma sõbra jaoks teha saan, on lihtsalt olla tema sõber. Henry David Thoreau
  15. Suurim heategu, mida saad teisele teha, pole mitte jagada temaga oma rikkust, vaid näidata talle tema enda oma. Benjamin Disraeli
  16. Kuulamine on ligitõmbav ja veider asi, loov jõud. Meid tõmbab sõprade poole, kes meid kuulavad. Kui meid kuulatakse, siis see äratab meid, annab võimaluse avaneda ja areneda. Dr Karl August Menninger
  17. Hoia tõelist sõpra kahe käega. Friedrich Wilhelm Nietzsche
  18. Tõeline sõprus on nagu hea tervis, harva mõistetakse selle tõelist väärtust enne, kui ollakse sellest ilma jäänud. Charles Caleb Colton
  19. Sõber on kink, mille teed iseendale. Robert Louis Stevenson
  20. Sõber on see, kes laulab sulle sinu südamelaulu siis, kui oled selle unustanud. Tundmatu
  21. Minu sõber on see, kes võtab mind sellisena, nagu ma olen. Henry David Thoreau

HEAD UUDISED SÕIDUTAB KUULAJATENI SAKSA TAKSO!

Head Uudised GoodNews