1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. INTERVJUU! Laulu “Dilemma” looja Renate Saluste on osanud suurtest dilemmadest pääseda
INTERVJUU! Laulu “Dilemma” looja Renate Saluste on osanud suurtest dilemmadest pääseda

INTERVJUU! Laulu “Dilemma” looja Renate Saluste on osanud suurtest dilemmadest pääseda

RenateNoore lauljatari ja helilooja Renate Saluste muusikahuvi algas lapsepõlvest, mil diskopublikuks olid lemmikloomadki. Nüüdseks on temast saanud meie üks vaadatumaid ja kuulatumaid artiste YouTube’is.

Möödunud aastal üllatas Renate üldsust oma esimese luulekoguda “Elumäng” ning vaid loetud päevad tagasi avanes avalikkusel võimalus kuulata tema esituses enda loodud laulu “Dilemma”.

Renate rääkis heade uudiste portaalile GoodNews selle laulu kujunemisest ja ühtlasi selgitas, et endal pole tal tulnud tänu tugevale otsustusvõimele eriliste dilemmade ees seista. Käesoleva aasta loomingulseks suursündmuseks planeerib Renate Saluste uue albumi väljatulekut.

Möödunud aasta lõpus ilmus Teil esimene luulekogu „Elumäng“, alanud aasta alguses üllatasite aga uue lauluga “Dilemma”. Kas sellest võib teha järeldusi töömahuka ja pingelise perioodi kohta?

Jah, nii see on. Praegu ongi palju tegutsemist uue albumi kallal – proovid, salvestamised. Uus album hakkab kandma nime “Teekond hingeni” ning loodan selle kuulajateni tuua juba selle aasta esimeses pooles.

Mis on Teie loometöös olulisemateks energia- ja inspiratsiooniallikateks? Luulekogu üllitamises on mõjutajana mainitud Teie ema. Rääkige temast ja pisut ka oma lapsepõlvest.

Arvan, et luulegeeni olengi saanud oma emalt, kuna ka tema on andnud välja kaks kogumikku ning luuletab aeg-ajalt veel praegugi. Lapsepõlves oli kodus palju muusikat, kuna isa on suur muusikahuviline ning tegeles pikalt diskoriametiga. Ema tabasin tihti diivanilt luuletusi kirjutamas. Mina ise aga jooksil sel ajal mööda maja lauldes ringi ja tegin isa eeskujul oma toas lemmikloomadele diskosid, esinesin neile. Inspiratsiooniallikaks on elu minu ümber, tunded.

Kuivõrd tasub laulust “Dilemma” otsida Teie enda mõtte- ja tundemaailma?

Minu laulude puhul on tihti nii, et stsenaarium, mille kirja panen, ei pruugi olla üks-ühele tegelikkusega, ent tunded, mis ajendavad kirjutama ja mis saavad paberile kirja, on täiesti siirad.

Millises järjekorras lugude puhul asjad üldjuhul paika lähevad – enne pealkiri ehk läbiv mõte, siis sõnad või vastupidi?

“Dilemma” puhul hakkas laul mul peas jooksma alates esimesest salmist ning kasvas siis edasi kuni refräänini. Alati nii ei ole. “Stiihia” puhul näiteks kirjutasin esimesena refrääni. “Dilemma” puhul hakkas laul ennast kuidagi nagu iseenesest looma. Ka lauluga „Vajan sind“ oli sama lugu.
Tavaliselt pole mul esimese salmi kirjutamise juures veel aimugi, kuidas refrään kõlama hakkab ja mis sõnad juurde tulevad. Mõtted tulevad pähe vahetult enne esimese salmi/prerefrääni lõpetamist justkui iseenesest.

“Dilemma” video on salvestatud looduskaunis paigas. Kus? Kui keeruline oli paika valida?

“Dilemma” on filmitud Tallinna ülemises tuletornis ning Jägala joa juures ning osa kaadreid on üles võetud imekaunis Taevaskojas.
Võttekohad panime paika koos videotiimiga. Selle muusikavideo puhul polnud neid raske leida ja valida, sest tahtsimegi filmida seal, kus tuleb hästi esile Eestimaa ilu.

Milline on Teie enda elu suurim dilemma olnud, kui pole saladus?

Kui aus olla, siis mul ei ole vist elus väga palju selliseid olukordi tekkinud, mil ma ei ole suuteline pikalt otsustama või valikut langetama. Sellistes olukordades suudan kuidagi alati enda jaoks selgeks mõelda, mis oleks parim, mis mitte ja üsna kohe ka selle otsuse ära teen.

Millist Teie lugu on kõige enam raadioeetris mängitud ja kui käite esinemas, siis millise loo kordamist kõige enam soovitakse?

Arvan, et kaks minu kõige enam mängitud lugu ongi “Stiihia” ning “Vajan Sind”. Need on ka minu esinemistel publiku poolt kõige oodatumad. “Stiihiat” olen esitanud enda lauludest kokku vast kõige rohkem, laulu “Vajan sind” aga veidi vähem, sest see tuli alles ligemale poolteist aastat pärast “Stiihiat” välja.

Kui laulate, kas siis samal ajal meeldib tantsida ka?

Kui nüüd selle üle mõelda, siis ega vist spetsiaalselt laulu saatel tantsima pole hakanud. Minus on küll väike tantsukirg, mis ei ole veel valla pääsenud, samas ei ole teda ka väga välja lasknud, seega võib-olla peaksin järgi proovima!

Kas jätkate lauluõpinguid ning ka õpinguid Tallinna Ülikoolis haldus- ja ärikorralduse erialal?

Jah, oma uue lauluõpetajaga hakkas mul jooksma kolmas õppeaasta ning olen temaga väga-väga rahul.
Tallinna Ülikoolis on mul veebruaris algamas uus semester ning koolitöö, seega praegu on justkui pisut pikem vaheaeg, kuna sain peaaegu kõik eksamid detsembris tehtud. 2016. aastal peaksin juba lõpetama!

Kas oskate aimata, millest võiks aada Teie 2015. aasta tippsündmus?

Arvan, et selleks võiks olla kindlasti mu uus album.

Usutles Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews