1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. LEGENDAARNE KOHVIK! Legendaarne kohvik Kultas tähistab oma 79. sünnipäeva
LEGENDAARNE KOHVIK! Legendaarne kohvik Kultas tähistab oma 79. sünnipäeva

LEGENDAARNE KOHVIK! Legendaarne kohvik Kultas tähistab oma 79. sünnipäeva

Kohvik KultasTäna kell 18 tähistatakse kohvikus Wabadus legendaarse kohviku Kultas sünnipäeva. Kell 18.30 esitab teater Varius kultuuriloolise stseeni Kultase asutajast Nikolai Kultasest. Sünnipäevaõhtu muudavad hubaseks Jüri Kuuskemaa põnevad lood kohvikute ajaloost ja kommetest. Meeleolu loovad elavad viiuli- ja klaverimeloodiad.

1937. aastal tegevust alustanud Kultase kohvik Vabaduse väljakul kujunes Eesti kohvikukultuuri musternäidiseks. Toona superstaari seisusesse tõusnud kohtumispaik on siiani oma järglastele suureks eeskujuks. Kunagises pangamajas tegutsenud kohvikud on kandnud mitmeid nimesid, läbi elanud erinevaid aegu ja kombeid. Kuid mõistagi, just Kultas on see Eesti kohvikukultuuri verstapost, kelle häid tavasid praegune kohvik Wabadus elustada soovib.

Nikolai Kultas abikaasaga

Raamat “Kultaste saaga“ pajatab kohviku suurtest voorustest, pakkudes pea 70 sorti torte ja tosina jagu kohviliike. Klientide lugeda olid Euroopa riikide tähtsamad ajalehed. Ajaloolane ja kunagine Kultase kohviku külastaja Jüri Kuuskemaa jagab oma mälestusi: “Tänapäeva inimestele on ehk üllatuseks, aga sel ajal ei olnud kombeks kohvikus alkoholi pakkuda Peeti lugu karskest meelelahutusest ning kohvik oli täis kultuuri, salongimuusika ja ilukirjandusõhtute suminat.”

Kohvik Kultase asutaja Nikolai Kultase tütar Kristi Kultas-Ilinsky elab tänini ja on oma memuaarides meenutanud: “Kohviku alumine korrus avati hommikul kell seitse. Meil oli niisugune teenus, mis ajaks praegused inimesed ehk naerma. Kliendid, kes tulid hommikuse rongiga pealinna asju ajama, tahtsid peale sõitu korraliku väljanägemise säilitada. Soovi korral viis meie boy kunde ülikonna Niguliste tänava rätsepaärisse kiirpressimisele. Kui kliendil oli kohv joodud ja värsked lehed loetud, võis ta laitmatult sirge ülikonna taas selga panna”. Pr Kultas-Ilinsky kirjeldab nii enda kui oma isa mälestuspilte Eesti sõjaeelsest elust ja kohvik Kultase rajamisest eluloolises raamatus “Kultaste saaga.”

Nikolai Kultas
Nikolai Kultas

Saabuval teisipäeval kell 18.30 aitab kohvik Kultase telgitagustesse heita pilgu Kultase avamise tseen etendusest “Suurem kui saatus”. Kohvik Kultasele pühendatud sünnipäevaõhtu täidab Jüri Kuuskemaa põnevad kohvikulood ja salongimuusika. Üritus on tasuta. Laudu saab borneerida kohvikus Wabadus või telefonil 660 401.

Head Uudised GoodNews