1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. MAAILMESIETTEKANDED! Kaks suurepärast koorimuusika maailmaesiettekannet – Mirjam Tally ja Jaak Sooäär
MAAILMESIETTEKANDED! Kaks suurepärast koorimuusika maailmaesiettekannet – Mirjam Tally ja Jaak Sooäär

MAAILMESIETTEKANDED! Kaks suurepärast koorimuusika maailmaesiettekannet – Mirjam Tally ja Jaak Sooäär

Collegium Musicale1. aprillil kell 19 saab Niguliste kirikus Tallinn Music Week’i raames kuulda kahe suurepärase kooriteose maailmaesiettekannet, autorid Mirjam Tally ja Jaak Sooäär. Esitab kammerkoor Collegium Musicale, dirigeerib Endrik Üksvärav.

“Mirjam Tally elab Rootsis ja kirjutab päris palju instrumentaalmuusikat. Jaak Sooäärt teame eelkõige jazz-muusikuna. Aga just sellel kontserdil on imeline võimalus kuulda Collegium Musicale esituses nende sulest valminud koorimuusikat,“ rääkis dirigent Endrik Üksvärav. “

Kui Jaak Sooääre loomingut esitame esmakordselt, siis Mirjam Tally loominguga oleme ka varem kokku puutunud. Tema lugusid iseloomustab pidev sulandumine – erinevad hääled sulavad teiste sisse, osad hääled hajuvad, teised tulevad juurde, käib pidev lainetamine,“ rääkis Üksvärav. “Reedel ettekandele tulev teos on nagu ühe hetke või seisundi kirjeldus, selline mediteeriv ja sissepoole vaatav”.

Rääkides Jaak Sooääre kooriteosest ütles Üksvärav, et helilooja astub selles kaasaegse harmoonia ja jazz-harmoonia piiril. “Sooäär mängib väga väikeste detailidega, harmooniat on paljuski määranud tekst. Mind üllatas see teos väga. See on väga kooripäraselt kirjutatud, harmooniliselt ja esitustehniliselt on see päris raske, kuid samas väga lauljasõbralik.”

Kavas:

Mirjam Tally / Kristiina Ehin “Sinu vari” (2016) – maailmaesiettekanne
Jaak Sooäär / Jaan Kaplinski “Kus on vaikus, sinna koguneb tolm” (2016) – maailmaesiettekanne
Mirjam Tally / Kristiina Ehin “Your Shadow” (2016)
Mirjam Tally /Edith Södergran “En Strimma Hav”

Kontserdil kõlav Mirjam Tally “Sinu vari”/”Your shadow” (2016) on kirjutatud kammerkoori Collegium Musicale palvel. Nimelt otsustas koor seoses oma 5. sünnipäevaga tellida viielt eesti heliloojalt teos teemal “Loomine/Sünd”. Kõige esimesena tuli kogu tsüklist esitamisele Helena Tulve teos “See algab” (esiettekanne 3. oktoobril 2015). Tsüklisse kuulub ka sellel kontserdil kõlav Jaak Sooääre teos “Kus on vaikus, sinna koguneb tolm” (2016) ning valmimas on Tõnu Kõrvitsa ja Galina Grigorjeva teosed.

2015. aastal oma 5. sünnipäeva tähistanud kammerkoor Collegium Musicale, tuli kokku 3. oktoobril 2010 dirigent Endrik Üksvärava eestvedamisel. Koori abidirigent on Miina Pärn. Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega, erilisel kohal on eesti heliloojate looming.

Koor on teinud koostööd erinevate dirigentidega: Tõnu Kaljuste, Andres Mustonen, Aapo Häkkinen (FIN), Kaspars Putninš (Läti), Jos van Veldhoven (Holland), Simon Carrington (UK), Mihhail Gerts jt ja orkestritega: Tallinna Kammerorkester, Tallinna barokkorkester, Klaaspärlimäng Sinfonietta, Corelli Barokkorkester. Viie tegevusaasta sisse jäävad kontserdid ja festivalid Itaalias (Gorizia, Arezzo, Rooma), Prantsusmaal, Venemaal, Saksamaal ja Jaapanis, sh koori Tokyo kontserdil osalesid ka Arvo Pärt ja Erkki-Sven Tüür. 2015. aastal osales koor neljal kõrgetasemelisel välisfestivalil Tšehhis, Poolas, Soomes ja Maltal. Eestis möödus kooril see aasta heliloojate Arvo Pärdi ja Veljo Tormise sünnipäevadega seotud kontsertide tähe all. Aastat jäi lõpetama muusika-aasta raames valminud Margo Kõlari ja Liis Viira “Beebisümfoonia” maailmaesiettekanne.

2016. aastal osaleb koor taas mitmel festivalil – Tallinna Rahvusvaheline Bachi festival, Tallinn Music Week, Mustjala muusikafestival, XXX Tallinna Rahvusvaheline Orelifestival, Pühalepa muusikafestival jpm Detsembris annab koor kolm kontserti koos Helsingi Barokkorkestri ja solistidega, dirigeerib Aapo Häkkinen (Soome).

Kooril on kolm CD-d, sh CD Roxanna Panufnik „Tallinn Mass. Dance of Life“ väljaandja on tunnustatud plaadifirma Warner Classics.

Eesti Kooriühing tunnustas 2015. aasta alguses Collegium Musicalet teistkordselt „Aasta koori“  tiitliga, esmakordselt pälviti see tunnustus 2011. aasta tegevuste eest.

Vaata jutuajamist Jaak Sooäärega tema kooriteosest

Head Uudised GoodNews