1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Peipsi pealinnas saab vaadata läbi National Geographicu akna
Peipsi pealinnas saab vaadata läbi National Geographicu akna

Peipsi pealinnas saab vaadata läbi National Geographicu akna

Jaan-Ivo Lukas

Mustvee ettevõtja Riina Pajula, linnapea Max Kaur, linnavolikogu esimees Marianne Kivimurd -Tarelkina , kodulinna elu edendamises osalev kooliõpilane Avely Tamm, Jõgevamaa Koostöökoja juhataja Aive Tamm, maavanem Viktor Svjatõšev ja Jõgevamaa Koostöökoja juhatuse liige Mati Kepp National Geograhphicu logo kujutava akna avamisel

13. juulil toimunud Mustvee linna esmamainimise 520. ja linnaõiguste saamise 75. aastapäeva pidustustel oli üheks atraktiivsemaks ja emotsionaalsemaks sündmuseks ajakirja National Geographicut sümboliseeriva kollase raamiga akna avamine Peipsi järve kaldal.

Mustvees avatud National Geographicu logo kujulise akna projektijuht, Jõgevamaa Koostöökoja tegevjuht Aive Tamm toonitas  avatseremoonial tähise asukoha tähtsust.

“Ainuüksi Peipsi järvistu suurim osa Suurjärv on Euroopa suuruselt neljas või viies järv. See järv toob leiva lauale, pakub vabaaja veetmise võimalusi, on nii tervisekeskus, võimalus mitmete elukutsete jaoks kui ka ellujäämiskursus. Mööda Peipsit kulgeb ka Euroopa Liidu idapiir. Elu kahe maailma piiril tutvustabki  käesoleval suvel alanud Lõuna-Eesti LEADER tegevusgruppide poolt algatatud ja koostöös National Geographicu ajakirja, Peipsimaa Turismi ja Tartu, Valga ning Mustvee linnadega edasi arendatud projekt. Projekti käigus paigaldati üle Lõuna-Eesti 21 kollast raami ehk National Geographicu logo kujulist akent – 21 kordumatut vaadet. Nende kahekümne ühe akna asukohad omakorda valiti välja aga enam kui saja välja pakutud erilise ja omanäolise koha hulgast, ” ütles Aive Tamm.

Tamm nimetas ära ka temaatilised valdkonnad, mida akende asukohtadega Lõuna-Eestis rõhutatakse. Nendeks on loodus, kultuur ja ajalugu, tervis ja aktiivne puhkus, innovatsioon väikeettevõtluses, säästvad ja jätkusuutlikud lahendused. “Mustvees asuv raam kannab kõiki neid teemasid” märkis Jõgevamaa Koostöökoja juht.

Jõgeva maavanem Viktor Svjatõsev toonitas, et kollaste raamidega aken Peipsi rannikul on ka kahe kultuuri sidujaks. “Peipsimaal on eesti ja vene kogukonna kultuur, sellega kaasnev elulaad ning usutraditsioonid sõbralikult põimunud. “Peipsimaa märgusõnadeks on kurk, sibul ja suitsukala, kuid kahtlemata on siin turistil märksa rohkem avastada ja vaadata. Pärineb näiteks ju Peipsimaalt, tänasest Kasepää vallast mitmetes maailma riikides kuulus ikoonimaalija Gavriil Frolov.”

Viktor Svjatõšev märkis, et National Geographicu aken on sümboolseks juubelikingituseks  Mustvee linnale ja annab loodetavasti tõukejõudu selleks, et Mustvee sadam kiiremini valmis saaks. “Raha sadama ehitamiseks on olemas” märkis ta.  Maavanem lausus tunnustussõnu Aive Tammele ja kõigile teistele, kelle panuse ja pingutustega  Peipsi pealinn ülemaailmselt tuntud ajakirja logo kujulise akna sai.

“Kui sõita mööda Jõhvi-Tartu maanteed Lõuna-Eestisse, on siinne aken esimene, mida külastada. See oleks justkui teekonna algus. Omamoodi põhjavärav Lõuna-Eestisse. Ja need, kes liiguvad just põhjasuunas, neile on siin esimene koht, kus Peipsi järve ääretust näha, kus varbad vette pista ja piiluda silmapiiri taha. Ja miks mitte võtta Lõuna-Eestis nähtu kokku Peipsi vaatega. Selleks tuleb vaid keerata tunnikeseks maanteelt kõrvale. Kui aga reisi teadlikud valikud on inimesed toonud Peipsimaale või Jõgevamaale, siis Peipsi pealinna külastamine on muutunud just ühe põhjuse jagu olulisemaks, ” lausus Jõgevamaa Koostöökoja juhataja Aive Tamm.

Projekti “Elu kahe maailma piiril ” algatasid  Lõuna-Eesti Leader tegevusgrupid:

Tartumaa Arendusselts
Piiriveere Leader
Valgamaa Partnerluskogu
Põlvamaa Partnerluskogu
Võrumaa Partnerluskogu
Jõgevamaa Koostöökoda
Suurpartner on National Geographic Eesti

Projektiga on liitunud:

Tartu linn
Valga linn
Võrtsärve SA
Mustvee linn

Tänud Toetuse eest

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele
SA-le Lõuna-Eesti Turism
Eesti Maaturismile

Head Uudised GoodNews