1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. TALLINN ART WEEK! Neljapäevaselt Performance-Plahvatuselt võib kõike oodata
TALLINN ART WEEK! Neljapäevaselt Performance-Plahvatuselt võib kõike oodata

TALLINN ART WEEK! Neljapäevaselt Performance-Plahvatuselt võib kõike oodata

Al PaldrokNeljapäeval toimub kunstinädala Tallinn Art Week raames Performance-Plahvatus ja sellest, mis juhtuma hakkab, räägib või ehk ka ei räägi üks osalejatest Al Paldrok.

Kui küsimuseks on, milleks peab valmis olema või mida kartma, ütleb tema: “Kindlasti peaks kartma, sest kunst ei ole midagi ootuspärast, selles ongi kunsti ja meelelahutuse vahe. Performance väärtus on selles, et teed ühekordset asja, mida pole enne tehtud ja teist korda täpselt sama asja kogeda ei saa, ootamatus ongi sisse kirjutatud ja see peab olema tempel mällu!”

Performance-kunstnik tunnistab, et ega ta ise ka ei tea, mis neljapäeval toimuma hakkab, sest rahvusvaheline kunstnike seltskond Tšiilist, Uruguaist, Mehhikost, USA-st ja mujalt on kutsutud esinema nende varasema loomingu põhjal, neile ei seata piire ja nad loovad siin täiesti uue kunstiteose. Kaudselt oskab ta siiski rääkida, et lugu põhineb tõestisündinud lool, kus taaslavastatakse autoõnnetus kiirteel ja paljude õnnetuste taga olev force major ehk vääramatu jõud on seekord tekkiv inimeste massipsühhoos.

Al Paldrok ütleb, et tänapäeva kunsti viga ongi see, et räägitakse ette ära, millest teos räägib ja mida peaks seda vaadates tundma. Kunst on tema arvates märgatavalt jõulisem kui interpretatsioon on vaba. “Sa ei peagi aru saama, et see on kunst, teadmine ei anna lisaväärtust ja kui sa klassifitseerida ei oska, ongi see parim,” lisab ta.

Al Paldrok2

Kunstnik selgitab, et performance on ehe loomisrõõm, kus kõik tormavad kokku, tekib kaos, välisjõudude mõjul muutub miski, edasi minnakse koos sekkujatega ja kuidas see lõpeb, ei teagi. Teose loojad on päästikuks, kuid mitte lõpetajaks. Hiljuti New Yorgis ja mitmel pool mujal USA-s käinud Al räägib, et kaks sealset festivali katkestati politsei ja päästjate poolt. “See ongi loominguline lahendus situatsioonile, tekib relaktiivne plahvatus ja vastuaktsioon ja reageering näitabki, et see on kunst,” kirjeldab ta. See, et taoline üritus tuuakse seinte vahelt välja, on oluline, sest nii kandub see ühiskonda ja tekitab diskussioonide kaudu muutusi.

Al Paldrok3
Al Paldrok soovitab performance`i vaatama tulla avatud hingega, lahtiste kanalitega, sest kunst on energiavahetus kunstniku ja looja vahel ning plahvatuse tagajärjel tegijate ja pealtvaatajate positsioonid vahetuvad ning osaleja saab uudse kunstikogemuse. Performance-Plahvatus kaigub neljapäeval Telliskivi loomelinnaku Punases Saalis ja õuealal.

(Kuri)kuulsa Non Grata ja Al Paldroki eestvedamisel toimub Telliskivi loomelinnakus tõeline performance-plahvatus. Elamused garanteeritud! Esinejad: Danny Gonzalez (Puerto Rico / USA), Mathieu Sylvestre (Prantsusmaa), Joaquín Alonso Munoz (Tšiili), Jesusa Delbardo (Uruguai), Wild Torus (Russia/New York), Nina Yhared (Mexico)

Jüri Kukk, Monika Kuzmina 

Head Uudised GoodNews