1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. TŠELLO, LILLED JA LAUL! Kuidas tšellokvartett C-Jam õrnema soo esindajaid naistepäeval üllatab?
TŠELLO, LILLED JA LAUL! Kuidas tšellokvartett C-Jam õrnema soo esindajaid naistepäeval üllatab?

TŠELLO, LILLED JA LAUL! Kuidas tšellokvartett C-Jam õrnema soo esindajaid naistepäeval üllatab?

C-JamPühapäeval tähistatakse naistepäeva. Kauni päeva puhul tasuks meeles pidada kõiki naisi. Kuidas aga meeles pidada kõige kallimaid õrnema soo esindajaid? Traditsiooniks on kujunenud naistele sel päeval lilli kinkida. Leidlikumad härrased näevad sel päeval rohkem vaeva, et südamedaame üllatada. Heade uudiste portaal uuris tšellokvartett C-Jam muusikute käest, kes sel suvel tuurile lähevad, kuidas nemad naistepäeval daame meeles peavad.

Kuidas teie naistepäeval õrnema soo esindajaid üllatate? 

Pärt: Tundub, et mida aeg edasi, seda enam leiab vahepeal suhteliselt varjusurmas olnud naistepäev suuremat tähistamist. Pean silmas, et 90ndate alguses peeti seda rohkem nõukaaegseks tähtpäevaks. Tegelikult teeb see rõõmu, ilusaid ja südamlikke päevi võiks ikka rohkem olla. Rõõmustame ju nii aastavahetuse, jõulude, Eesti Vabariigi aastapäeva jne üle. Miks siis mitte naiste üle? Jah, naisteta on kurb maailm … Üllatusi sel päeva on ju võimalik palju välja mõelda, aga kindlasti kuuluvad sinna klassikaline lillekimp ja kook.

Margus: Kui räägime üllatusest, siis oleks hetkel väga hea variant see täielikult rikkuda ja kirjeldada detailselt, mis ja kuidas juhtuma hakkab. Kuid pole vist saladus, et oleme loomulikult laval ja esineme naistepäeval peaasjalikult naistele. Kõige kallim saab kindlasti lilled ja ka hea maiuspala on loomulikult garanteeritud. Paraku on lavainimestel lilledega eriline suhe ˗ vaatamata sellele, et me lilli ei söö, leiavad need tee meie kodudesse väga tihti. Nagu juba mõistate, on meil seega tunduvalt raskem vastassugupoolt tavapäraste võtetega üllatada ja peame olema natukene loomingulisemad.

Tõnu: Eks ma ise olengi üllatus. Või vähemalt püüan olla.

Levi-Danel: Kindlasti üllatan neid valgete roosidega, kõik naised armastavad ju lilli. Ja võibolla kõige erilisemaga läheks näiteks paariks päevaks Pariisi. Aga see pidi ju üllatus olema!

C-Jam2Milline on kõige erilisem kingitus, mille olete austajana teinud? 

Pärt: Kõige erilisem kingitus? Hea küsimus ja paluks nüüd järgneva peale mitte naerma hakata, aga vastus on, et iseenda. Kuidas seda siis teisiti mõista ˗ me nimelt tutvusime abikaasaga naistepäevakontserdil ja kuna see oli täpselt aasta tagasi, siis sel aastal tuleb loomulikult juba midagi uut välja mõelda. See aga las jääb ikka oma aega ootama ja vaevalt ma millegi nii erilisega enam üllatada suudan, aga kindlasti üritan. Mitte, et ma endale nüüd kinkepaela oleksin ümber sidunud, aga kujunes kuidagi niimoodi. Naistepäevakontserdile läheme nüüd ikka koos.

Margus: Meeldiv on üllatada inimesi, kes seda kõige vähem ootavad. Lillekimp koristajatädile või täiesti võhivõõrale inimesele teeb meele rõõmsaks kummalgi poolel. Raske on midagi konkreetset välja tuua, kuid parim kingitus on alati see, mida tegelikult ka endale tahad.

Tõnu: Lilled, lilled, lilled …

Levi-Danel: Tegin kord ühe hästi suure kalli, tõesti väga suure!

Kui palju härrasmehelikkust teis endas on ja kui palju seda ühiskonnas tähele panete? 

Pärt: Kas minus on härrasmehelikkust peab ikka teiste käest küsima. Kahjuks mul puudub komme pideva enesejälgimise ja -analüüsiga tegeleda. Ühiskonnas tervikuna võiks seda kindlast rohkem olla. Ei lähe mul meelest nooruses nähtud tõelised härrsamehed esimese vabariigi aegadest. No seda ikka annab järele teha.

Margus: Varajasest east alates on selgem kui vesi, et naisterahvaid tuleb ikka hoida ja austada. Õnneks ei ole ma ka liiga tihti märganud, et suure võrdõiguslikkuse propageerimisega oleks naisterahvad loobunud enda naiselikust poolest ja keelaks meestele meheks olemist. Kui nüüd kriitiline olla, siis oleks meie ühiskonnas vaja rohkem vabadust öelda teistele komplimente, riskimata seejuures, et sind  külgelöömises kahtlustataks. Suheldes välismaalastest sõpradega näen, et nad on selles vallas meist hiiglasliku sammuvõrra ees, kuid tasa sõuad … jõuad ka ilma tunnelita Soome.

Tõnu: Nii palju kui hetkel vaja on. Aga üldiselt kipub ühiskonnas seda vähemaks jääma, oleme ju ikkagi uhke “matsirahvas”.

Levi-Danel: Meie C-Jamis oleme kõik härrasmehed, selles pole kahtlustki ˗ laseme ikka naised enne uksest sisse, trammis anname istet, kingime lilli jne. Arvan, et ühiskonnas on härrasmehelikkus üsna hästi säilinud, vähemalt ringkonnas, kus mina suhtlen. Eks võrreldes varasema ajaga on see vähenenud ˗ elu on kiiremaks läinud, väärtused muutunud.

C-Jam3Kui oluline on üldse oma lähedasi erinevatel tähtpäevadel üllatada?

Pärt: Ikka on oluline üllatada. Vahel taban end sellelt, et ei suuda olla piisavalt tähelepanelik. Igapäevane tähelepanelikkus on vast isegi tähtsam kui erinevad tähtpäevad.

Margus: Meeste- ja nimepäev ei ole vist väga olulised, sest keegi ei kipu neid mäletama, kuid naistepäev, emadepäev, sõbrapäev, loomulikult jõulud, vajavad erilist tähelepanu. Minu jaoks on vist isegi huvitavam üllatada inimesi n-ö tavalisel päeval ja muuta see nende jaoks eriliseks.

Tõnu: Vägagi oluline. Ja mitte ainult tähtpäevadel. Iga päev on ju kingitus.

Levi-Danel: Selle üllatusega on nii, et mis üllatus see on, kui sa seda kogu aeg teed? On ju loomulik tähtpäevadel inimesi meeles pidada, aga üllatusi tuleb ikka doseerida.

Lähete suvel Eestis taas tuurile. Olete kursis, kas pigem toovad naised mehi kontserdile või vastupidi?

Pärt: Tuurile ikka, kuidas siis teisiti! Tuleb ju n-ö valijatega kohtuda! No vaadake, kuidas poliitikud oma ukselt uksele kampaaniaga tegelesid. Teles muud ei kuulnudki, kui et kes ikka on kõvem mees ja kes rohkem uksi suutis kulutada. Kui mu mälu ei peta, siis ühel oli isegi idee uksekellad kohustuslikuks muuta, kuna tema käed olevat koputamisest valusad. Meie oleme ka suhteliselt õppimisvõimelised inimesed ja proovime ära! Nali naljaks, aga kontserdile toovad ikka naised oma mehi, kuid vastupidiseid näiteid on ka. Nagu elus ikka.

Margus: Ei, me ei lähe tuurile, vaid teeme lihtsalt tavapärasest rohkem kontserte erinevale publikule. Tuur on justkui väljatöötatud produkt ja seda müüakse erinevates paikades, kontsert aga loodetavasti unikaalne ja kordumatu sündmus. Ma arvan, et nii palju kui on inimesi, eksisteerib ka erinevaid variante, kuidas nad tee meie muusika juurde leiavad. Kontsert on kindlasti hea võimalus veeta ühist aega natuke erilisemal viisil.

Tõnu: Praegu on hoopis moodne, kui mees võtab mehe ja naine naise kaasa. Vahet pole, peaasi, et kõik tuleksid. Olulisem on ikka hea muusika ja selle tegijad.

Levi-Danel: Jah, sellel suvel on meil taas palju kontserte tulemas, terve Eesti saab läbi musitseeritud. Kipub ikka nii minema, et pigem naised toovad mehi, aga loomulikult on ka vastupidi. Mul on meeles küll, kuidas pärast kontserti autogramme jagades üks mees naisele ütles, et noh oli ju lahe.

Ehk toote välja heade uudiste portaali lugejatele mõned ideed,  mida võiks daamidele naistepäeval kinkida?

Pärt: Vaevalt ma nüüd eriti originaalne olen, aga pakun, et lilli ja kindlasti võiks kaaluda ka näiteks C-Jami kontserti. See ikka rohkem sarjast, et kes see ikka kassi saba tõstab, kui mitte kass ise. Tõsisemaks minnes võiks näiteks pakkuda rohkem igapäevast tähelepanu naistele. Uskuge, seda on õrnemale soole väga vaja, et tunda end kuningannana. Ilusat naistepäeva kõigile!

Margus: See on väga lihtne: villa Hispaanias, jaht ja uus Mercedes … Tegelikult ma arvan, et kõige olulisem on leida töö ja argielu sekelduste kõrvalt aega ja pühendumust partnerile. Paraku peab nentima, et meie jaoks on partneriteks ka meie instrumendid ja kontserdipublik, kellele oleme samuti oma ihu ja hinge juba ammu kinkinud. Sellest lähtuvalt julgeksin soovitada ka kontserdikülastust või heliplaati. Meesterahvastele soovitaks ma peale erilise kingituse üleandmist suunata südamedaam koos sõbrannadega näiteks kaubamaja lõhnaosakonda, kus hullunud mehed veel viimases hädas mure käes vaevlevad. Kinkige ikka elamusi ja koosolemisaega ˗ see on see, mis jääb!

Tõnu: Midagi väga hinnalist, aga miks mitte ka sisukat. Või ka mahukat … Sõltub daamist ikka.

Levi-Danel: Kuna meil on naistepäeval kontsert Laitse Graniitvillas, siis oleks kindlasti meeldejääv kingitus selle kontserdi pilet, igale külastajale ka üllatus.

Usutles: Monika Kuzmina 

Head Uudised GoodNews