1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Viljandimaa Noortekogu pidas Soomaal suvepäevi
Viljandimaa Noortekogu pidas Soomaal suvepäevi

Viljandimaa Noortekogu pidas Soomaal suvepäevi

Viljandimaa noored12. ja 13. augustil toimusid Viljandimaa Noortekogul juba kolmandat korda suvepäevad, mille sisuks ei olnud pelgalt puhkus, vaid ikkagi läbi pingevaba olustiku osalemine koolitustel ja grupitöös, kasutades võimalust liikmetega organisatsioonisiseselt paremini tuttavaks saada. Eesmärk oli, ja on, tahe tõsta maakonna noorte osalemist organisatsioonis ja muuhulgas soov toetada ka osalejate isiklikku arengut.

Programmi ja ürituse õnnestumise eest seisid hea Viljandimaa Noortekogu ise ning Riina Tootsi, Viljandi Maavalitsuse noorsootöö peaspetsialist ja alaealiste komisjoni sekretär, kes on võtnud omale südameasjaks noorte senisest enama kaasamise otsustamisprotsessidesse ning kelle sooviks on jõuda selgusele, millise kasuteguri osaluskogus osalemine ühele noorele inimesele eluks annab.

Kahepäevase koolitusprogrammi sisuks olid enesejuhtimine ja juhtimine üldse, motiveerimine erinevate juhtimisnippide kaudu, mis aitaksid tagada parema noorteorganisatsioonide tegutsemise ning kaasata noori tunduvalt enam sündmustel osalema. Lisaks vahetati kogemusi sündmuste korraldamise planeerimisest kuni teostuseni välja. Peatuti peamiselt teemadel, mida noored ühiskondlikust aspektist kõige paremini hinnata, analüüsida ning põhjendada oskavad.

Koolitusega astus üles Monika Kuzmina, noortekogu koosseisu endine liige ja esimees, kes on osalenud paljudes heategevusprojektides korraldaja poole pealt, olnud aktiivne poliitikas ning ettevõtluses ning praegune esimese heade uudiste portaali GoodNews.ee peatoimetaja. Märt Treier, koolitaja ning tele- ja raadioajakirjanik, juhtis noorte tähelepanu aja kui olulise ressursi raiskamisele, selle juures meedia suurele rollile inimeste lõksu haaramisel ning mõjutamisel. Ta rõhutas püsivuse, pühendumise ja järjepidevuse tähtsust eesmärkide saavutamisel ning seda, kui olulised on raamatud enesearendamisel ja maailmapildi kujundamisel, sest kõige olulisemad ei ole alati CV või haridustase, vaid inimese pühendumine, põlemine ja tegutsemine oma soovide saavutamise nimel. Lisaks rääkis Kuldar Adel, Eesti Noorteühenduse Liidust, valimisea langetamise plussidest.

Minul õnnestus viibida 12. augustil motivatsioonikoolitusel, mille viis läbi Monika Kuzmina.

Suvepäevade läbiviimiseks oli valitud Reimani Puhkekeskus, mis paikneb idüllilise looduse keskel Soomaal ning mille administratiivkompleksis on loodud võimalused nii tööks kui puhkuseks mitmekesisel viisil. Pärale jõudes eeldasin, et mind võtavad vastu kilked ja trall, kuid kõikjal valitses kord ning hämmastav vaikus – noored tegid tööd.

Kui seminariruumi sisenesin, tiksus kell kahte pärastlõunal. Olulisest, kui sissejuhatust mitte arvestada, ma siiski ilma ei jäänud, kuna silma hakkas slaidilt teema „Samm 1: Julgus olla see, kes sa oled ja teha, mida armastad – vaata enda sisse!“ Noored olid kenasti moodustanud toolidest poolkaare ning kuulasid Monikat. Mitme tunni vältel toimus aktiivset noortepoolset osalust, küsimisi ja vastamisi neile, toodi näiteid noorte endi kogemustest, aga tehti ka grupitööd, kus jagati mängulisi ülesandeid kuni ülesastumisülesanneteni välja. Õieti ei märganudki, kui kell tiksus juba poolt kuut varaõhtul, mis oli ka täpselt paras aeg, et otsad kokku tõmmata – peale olid tulemas uued külalisesinejad ning pikast päevatööst näljased kasvueas noored vajasid kõhukosutust.

Kõrvaltvaatajana võin öelda vaid seda, et tõeliselt muljetavaldav oli sel poolpäeval jälgida neid kihvte noori, kes elavad küll oma tavapärast eakohast elu, kuid samal ajal huvituvad ka ühiskondlikest küsimustest ja kes nurisemise asemel hoiavad aktiivselt positiivset joont ning soovivad reaalset midagi ära teha. Ideid, kusjuures väga häid ja kandvaid, on ju ohtralt, aga noored vajavad veelgi enam kogemustepõhist juhendamist ja tuge neilt, kes juba palju suutnud oma eesmärkidest realiseerida. Nad vajavad ka finantsilist tuge, mis on investeering  järelkasvu, kes edaspidi riigi arengule õla alla panevad. Jääb soovida ja loota, et jätkub neile loomuomaselt kaasa antud sihikindlust ning mentoreid, kes neid tõsiselt võtavad.

Keda huvitab, mida arvas koolitusest Monika Kuzmina ise, siis lähiajal postitab ta mõtted oma blogisse, mille leiad SIIT!

Erika Räpp

Head Uudised GoodNews