1. Avaleht
  2. Mis on Eesti elus hästi?
  3. Muusik Pärt Tarvas: uhke on olla osa sellest unikaalsest väikesest rahvakillust, kes on väljunud võitjana kõigist ellujäämislaagritest
Muusik Pärt Tarvas: uhke on olla osa sellest unikaalsest väikesest rahvakillust, kes on väljunud võitjana kõigist ellujäämislaagritest

Muusik Pärt Tarvas: uhke on olla osa sellest unikaalsest väikesest rahvakillust, kes on väljunud võitjana kõigist ellujäämislaagritest

PärtTarvas_06Peatselt poole sajandi jagu eluaastaid tähistav tšellokvarteti C-Jam üks liikmetest ja ERSO tšellorühma kontsertmeister Pärt Tarvas on muusikuna laias maailmas palju ringi rännanud ning just temalt on paslik küsida võrdlust Eesti ja muu maailma vahel, samuti seda, miks talle kodukant eriti armas on ning mis tegelased need eestlased siis üldse on.

Miks meil on Eestis hea elada?

Eestlased on siinsetel aladel elanud teadaolevalt juba üle 5000 aasta. Siin on kapriisne loodus ja vahel väga keerulised olud nii klimaatilises võtmes kui ka poliitilises plaanis. See taustsüsteem on õpetanud meid visadeks ja vastupidavateks. Oleme õppinud hakkama saama ka kõige kitsamates ja keerulisemates oludes. Nüüdseks oleme saavutanud nii mõndagi, aga palju on veel teha ja ehitada.

Mis on Eestis sellist, mida tahaks teistele eeskujuks tuua?

Kui tuua välja midagi, mida tahaks teistele eeskujuks tuua, siis kindlasti meie e-riik. Meie ajalugu jättis pärast 50-aastast okupatsiooni meile rusudes riigi ja ühiskonna. Eeskujuks sooviks tuua meie saavutused selle kõige ülesehitamisel. Me ju sisuliselt hakkasime nullist peale ja oleme saavutanud nii mõndagi. Tõsi on ju see, et nii rikast aega nagu praegu, pole ajaloos selles maanurgas enne olnud. Tahaks tuua eeskujuks meie visaduse kõige sellega hakkama saamisel.

PärtTarvas_02

Millised on need Eesti head asjad, millest Teie isiklikult kõige rohkem rõõmu tunnete?

Mulle meeldib Eestis elada. Siinsed sumedad suveõhtud on võrratud. Jaanipäevaaegsed lõhnad õhus ja lõkete romantiline praksumine on midagi sellist, mida mitte kusagilt mujalt ei leia. Rõõmu tunnen nii mustast leivast, kui ka mulgikapsastest. Kindlasti tunnen rõõmu siinsetest inimestest, eestimaalastest, kes lõpuks ju üheskoos selle õhustiku loovad. Meeliülendavad on võrratud hetked laulupidudel.

Mida tähendab teie jaoks olla eestlane?

Eestlane olla on uhke ja hää, nii väidab laulusõna, ja eks ta tõsi ole. Olla eestlane tähendab minu jaoks eelkõige patriotismi ja uhkust. Uhkust olla osa sellest unikaalsest väikesest rahvakillust, kes siiani on väljunud võitjana kõigist nendest ellujäämislaagritest.

Milline on hea eestlane, hea inimene üldse?

Hea eestlane omab kristliku maailmatunnetust. Peab kinni kümnest käsust ja suhtub ümbritsevasse lugupidavalt. Käitub loovalt ning tulevikku vaatavalt. Ei ela ainult olevikus, vaid oskab näha ka metsa puude taga, ning arvestab teiste inimestega.

PärtTarvas_07

Kui võrrelda meid, eestlasi, teistega, oskate te välja tuua mõne eestlaste üldise iseloomuomaduse, mis teile väga meeldib?

Eestlased on ju maailmas tuntud oma kinnisuse ja aegluse poolest. Meenub kohe kuulus anekdoot, kus Eesti langevarjurid läksid Peterburi vallutama, aga siiani ripuvad linna kohal.

Eks me sellised põhjamaiselt tasakaalukad ja pikatoimelised ole. Ega ilmaasjata pole meil vanasõna, et seitse korda mõõda ja üks kord lõika. Meeldib vast meie põhjalikkus, aga mõningatel juhtudel võib see ka kurjasti kätte maksta.

Kas eestlane huvitub enesearengust vähem või rohkem kui mujal olete seda soovi tajunud?

Sedasi ei saa päris öelda, et eestlane huvituks enesearengust vähem või rohkem kui teised rahvused. Eks igal rahvusel ole omad omapärad ja tõekspidamised. Meie siin vast äkki viimasel ajal püüame liigselt arendada selle maanurga kohta võõraid traditsioone ning kipume ära unustama meie rahva iidseid tarkusi ja tõdesid. Eesti on maailmas üks ainulaadne koht, kus arendatakse ja väärtustatakse kõike, mis meie iidsele kultuurile võõras. Pean siinkohal silmas kõikvõimalikke idamaiseid tarkusi ja traditsioone. Viimasel ajal olen täheldanud haiglast huvi kõikvõimaliku esoteerilise jampsi ja müstitsismi vastu. Kahjuks vist on meie enda traditsioonid selle tõttu jäänud pisut unarusse. Unustatud on meie enda iidsed tarkused ja tõekspidamised ning aeg oleks need jälle niiöelda rambivalgusesse tõsta. Aeg oleks tegeleda meie asjaga põhjalikumalt ning jätta kõige võõra kummardamine. Olen täheldanud suurt huvi ja lugupidamist kõige võõra vastu. Tegelikult on aga nii, et me peame õppima tundma uhkust meie kultuuri ja saavutuste üle.

Kui reisile lähete, mis on need kodumaa asjad, mida igatsema jääte?

Minu erialal tuleb reisimist ette suhteliselt tihti. Eks sellel kohvri otsas elamisel on nii omad võlud kui ka miinused. Kui nüüd hästi meenutada, siis ega sellist olukorda, kus oleksin käinud reisil ja seda 17 kilogrammi kaaluvat pillikasti kaasas ei oleks, ei meenugi. Igatsema jään tavaliselt ikka meie asjaajamise lihtsust ja kiirust ning head Eesti toitu.

PärtTarvas_05

Mille te kindlasti kodust kaasa võtate, kui lahkute Eestist pikemaks ajaks?

Nagu juba öeldud, siis on kujunenud heaks traditsiooniks võtta kaasa alati pill ja esinemisriided. Muid eriskummalisi traditsioone mul otseselt ei ole. Kindlasti aga võtan kaasa hea tuju ja seiklushimu ning teadmise, et olen Eesti kodanik.

Mida on eestlastel õppida teistelt rahvustelt ja kultuuridelt?

Õppida on meil vast avatust ja siirust. Loomulikult ei tähenda see, et kõike peaks usaldama. Tasuks ka õppida tundma uhkust iseenda üle. Mäletan, kuidas üks mu tuttav läks Moskvas sealsesse veterinaariakliinikusse. Seda kiideti talle taevani, neil olevat seal maailma tase ja midagi unikaalset. Kohale jõudes selgus, et tegemist oli räpase ja musta kohaga, kus arst ei suutnud kassil ja koeral vahet teha, aga millise uhkusega nad selles rääkisid! Viimane aeg oleks lõpetada kõige muu kummardamine ning hakata iseenda ja meie saavutuste üle uhkust tundma. Meil on, mille üle uhkust tunda, esiteks juba kasvõi selle üle, et oleme selles katseklaasis ellu jäänud.

Mida soovida heade uudiste portaali lugejatele ja kogu Eestimaale?

Soovin kõigile loovust ja sihikindlust raskuste ületamisel. Soovin mõistliku meelt ja järjekindlust. Pole vaja endale ise raskusi tekitada, et neid siis suure lärmi saatel ületama hakata. Vahel on vastused palju lihtsamad ja kiiremini teostatavad. Soovin vabanemist niinimetatud kadakasakslusest ning soovin elada progressi nimel ja mitte selle vastu. Soovin tegutsemislusti ja kirgliku elurõõmu ning näha kõike head, mis meil siin on — uskuge, nurga taga pole midagi paremat ega väärikamat.

Head Uudised GoodNews

LEAVE YOUR COMMENT

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga