1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Egiptuse suurimad veealused saladused toodi Euroopasse
Egiptuse suurimad veealused saladused toodi Euroopasse

Egiptuse suurimad veealused saladused toodi Euroopasse

GRDPR008aNiiluse jõe deltas laiaulatuslike veealuste arheoloogiliste kaevandustööde käigus leitud sajanditevanused vaarao Osirisega seotud esemed toodi esmakordselt Euroopasse.

Pariisis avatud näitusel “Osiris, Egiptuse uppunud saladus” esitletakse Egiptuse Antiigiministeeriumi ja Euroopa Veealuse Arheoloogia Instituudi värskeid avastusi Niiluse delta lääneosast ning Kairo ja Aleksandria rahvuslike muuseumide aheoloogilisi aardeid. 1100 ruutmeetri suurusel näitusepinnal saab näha ligi 300 eksponaati, millest enamust ei ole Egiptusest kunagi välja viidud.

GRDPR008cUued veealused leiud on seotud Vana-Egiptuse allmaa- ja ülestõusnute jumala Osirisega, kelle tappis legend järgi tema vend Seth, lõigates ta 14-ks tükiks ning visates need Niiluse jõkke. Osirise äratas surnust üles tema naine, viljakuse ja emaduse jumalanna Isis ning nad said kaks poega – taevajumala Horose ja surnutejumala Anubise.

Haruldaste leidude turvaliseks ja väärikaks eksponeerimiseks installeeriti eksponaatide kaitseks 200 ruutmeetri ulatuses kõrgtehnoloogilist klaasi. Selleks tellis Araabia Maailma Instituut Ameerika juhtivalt klaasitootjalt Guardian spetsiaalsed klaasid, millel muuhulgas puudub inimsilmale ebamugav tagasipeegeldus-efekt ning mis on sajaprotsendilise läbipaistvusega.

Lisainfo näituse kohta: www.exposition-osiris.com

Head Uudised GoodNews