1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. FOLK! XXIV Viljandi pärimusmuusika festivalil esineb Mali lauljatar Khaira Arby
FOLK! XXIV Viljandi pärimusmuusika festivalil esineb Mali lauljatar Khaira Arby

FOLK! XXIV Viljandi pärimusmuusika festivalil esineb Mali lauljatar Khaira Arby

Khaira Arby
Khaira Arby

Khaira Arby, tuntud ka kui Põhja Ööbik, on pärit Timbuktust – omaaegsest Mali orjakaubanduse pealinnast. Timbuktu kohta räägib üks legend, et just naisorjad hoidsid selle koha vaimsust üleval ja tegid seda läbi laulu, sest igasugune pillimäng oli seal keelatud.

Traagikat lisab loole asjaolu, et kui 2012. aastal džihaadi võitlejad linna vallutasid ja seal oma korra kehtestasid, keelustati muusika taas ja Khairal oli õnne, et ta pääses keele suust lõikamisest.

Khaira Arby’l keele suust lõikamine poleks olnud suur kaotus mitte ainult Mali muusikale, vaid kogu bluusimaailmale. Pärit perekonnast, kus vanemad taunisid laste muusikalembust, ei saanud ta küll täiuslikku muusikaharidust, aga seda suurem oli tema tung väljendada ennast läbi oma laulude, tehes seda selle võrra isikupärasemalt ja veenvamalt.

Tinariweni, Etran Finatawa ja Ali Farka Toure kaudu on kõrbebluus laiemale muusikapublikule hästi tuntud, aga erinevalt neist laulab Khaira Arby oma lugudes ka naiste elust ja olukorrast selles enamjaolt Sahara kõrbes laiuvas riigis. Tema loomingut on kirjeldatud valguskiirena muidu tumedakoelises bluusimaailmas.

Arvestades hetke segast poliitilist olukorda maailmas ja naiste rolli muusikamaailmas käsitlevat festivaliteemat „Naiste hääl“ saab Khaira Arbi esinemine sel suvel Viljandis erilise tähenduse. Viljandi pärimusmuusika festivali programmipealik Tarmo Noormaa peab teda oma suureks iidoliks ja inspiratsiooniallikaks.

„Mul on kohutavalt hea meel, et Aafrika ja kogu maailma üks võimsamaid naislaulikuid jõuab viimaks meie festivalile. See on üks erakordse saatusega muusik, kes juba varases noorusest mõistis, et tema kutsumuseks on laulmine ja vaatamata keerulisele eluteele ja olukorrale oma kodumaal on ta jäänud endale truuks“, sõnas Noormaa.

XXIV Viljandi pärimusmuusika festival toimub seekord 28.-31. juulini 2016. aastal. Tänavuse festivali teemaks on „Naiste hääl“ ja see on pühendatud naiselikule eneseväljendusele laulu ja pillimängu kaudu. Vaata lähemalt järgmise festivali teema kohta SIIT!

Head Uudised GoodNews