1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. KULTUURINAUDING! Eestit külastab kõrgetasemeline segakoor Chicago Chorale
KULTUURINAUDING! Eestit külastab kõrgetasemeline segakoor Chicago Chorale

KULTUURINAUDING! Eestit külastab kõrgetasemeline segakoor Chicago Chorale

Chicago Chorale
Chicago Chorale

Ameerika Ühendriikidest, Illinoisi osariigist, Chicago linnast saabub Eestisse kõrgtasemeline segakoor Chicago Chorale. Nad esinevad kontsertprogrammiga Da Pacem – meditatsioonid kaotusest, lootusest ja rahust.

Kontserdid toimuvad 13. juuli kell 18.30 Haapsalu Toomkirikus ning 14. juuli kell 19.00 Tallinna Jaani kirikus (kaasategev kammerkoor Collegium Musicale). Kontserdid toimuvad koostöös Music Baltics agentuuri ja Stainless management’iga ning on tasuta.

Chicago Chorale loodi 2001. aastal Bruce Tammeni poolt. Tänasel päeval on koor kasvanud 60-liikmeliseks kõrgtasemeliseks segakooriks ja kohaliku kogukonna esinduskollektiiviks, kelle ettekandeid kajastatakse nii WFMT raadio ülekannetes kui ka Chicago Classical Review veergudel. Koor on musitseerinud väga mitmete tuntud kollektiividega: Chicago Symphony Orchestra, Symphony of Oak Park, Symphony of River Forest, Baroque Band. 2012. aastal pälvis Chicago Chorale helikandja Rodion Schchedrini teosega “The Sealed Angel: A Russioan Liturgy” aasta parima helikandja tiitli.

Koori üheks suunaks on Ameerika heliloojate loomingu esitamine ja selle tutvustamine nii kohalikus kogukonnas, kui ka võõrsil.

Kontserdid leiavad aset:

  • 8.07 Kaunases (Leedu)
  • 9.07 Vilniuses (Leedu)
  • 11.07 Riias (Läti)
  • 13.07 Haapsalus (Eesti)
  • 14.07 Tallinnas (Eesti)
  • 16.07 Helsinkis (Soome)
Chicago Chorale dirigent Bruce Tammen
Chicago Chorale dirigent Bruce Tammen

“Käesoleva tuuriga Euroopas tähistab koor oma 15. sünnipäeva. Vähesed meist on varasemalt mõnda neist riikidest külastanud. Meie ootusärevus on väga suur. Eestisse saabume 27-liikmelise lauljate koosseisuga ning esitame Schützi, Bachi, Bruckneri, Purcelli, Taveneri, Rautavaara, Nystedti, Lauridseni ja Pärdi teoseid. Peame end heas mõttes nohikuteks – oleme teinud kõvasti taustauuringut kohaliku muusikaeluga tutvumiseks. Eriti paeluvad meid heliloojad Arvo Pärt ning Urmas Sisask,” ütles Chicago Chorale dirigent Bruce Tammen.

Tallinna Jaani kirikus on kaasategev Eesti üks hinnatuim kammerkoor Collegium Musicale (dirigent Endrik Üksvärav). Collegium Musicale tegutseb 2010. aastast eesmärgiga esitada muusikat professionaalsel tasemel ning pakkuda publikule kõrgetasemelisi muusikalisi elamusi. Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega, olulisel kohal on vanamuusika ja Eesti heliloojate teosed. Koor on pälvinud rahvusvahelist tunnustust sh Gorizias toimunud koorifestivalilt „Seghizzi 2011“ naasti Grand Prix ja 5 kategooria esikohaga. Arezzos saadi Grand Prix voorus 2. koht ja 2 kategooriavõitu. 2012. a Helsingis toimunud IV rahvusvahelisel Harald Anderseni konkursil jõuti finaali. Eesti Kooriühing tunnustas koori „Aasta koor 2011“ tiitliga ja Endrik Üksväravat „Aasta noor dirigent 2011“ tiitliga. Koori esikplaat „Peegel peeglis“, kus kõlab Arvo Pärdi ja Pärt Uusbergi looming, pälvis „Aasta kooriplaat 2012“ auhinna. 2013. a suurimateks ettevõtmisteks oli R. Panufniku (UK) „Tallinna Missa“ salvestamine Warner Classicsiga ja V. Tormise tsükli „Unustatud rahvad“ täispikk esmaettekanne Eestis.

Kahe koori ühiskontsert ei ole kindlasti juhus: mõlemad koorid on kohalikul ja rahvusvahelisel tasandil kõrgtasemeliselt tunnustatud, oma kultuuri tutvustajad maailmas. Lisaks on huvitav fakt, et mõlema koori ees juhivad vägesid dirigendid, kes on väga hinnatud lauljad.

Head Uudised GoodNews