1. Avaleht
  2. Kunst
  3. NÄITUS! Riigikogus on näitus inimestevahelistest käitumisharjumustest
NÄITUS! Riigikogus on näitus inimestevahelistest käitumisharjumustest

NÄITUS! Riigikogus on näitus inimestevahelistest käitumisharjumustest

aFEP_6003
Foto: Erik Peinar

Riigikogu kunstisaalis avatakse täna kell 12.30 Helen Meleski näitus „Sina ja mina isiklikus ruumis“.

Riigikogu esimehe Eiki Nestori sõnul on autor valinud fotonäituse teemaks huvipakkuva ja aktuaalse vaatenurga, mille kaudu ta kajastab inimestevahelisi suhteid läbi käitumisharjumuste töökeskkonnas, pöörates tähelepanu missugused on „minu“, „sinu“ ja „ eikellegimaa“ omavaheliste piiride kulgemisele ja kokkupuutepunktidele.

„Inimestevahelistes suhetes pole piirid joonistatud kaardile, nagu seda on enamik riigipiire. Piire inimeste vahelises suhtlemises loome me pidevalt ise suheldes sõprade ja töökaaslastega,“ ütles Nestor.

Foto: Erik Peinar

Näituse autor on ise öelnud, et inimesed ei ole sageli teadlikud nn isikliku ruumi või territooriumi olemasolust enne, kui keegi siseneb või tungib sellesse nii öelda omaruumi. Melesk on püüdnud kajastada nii erinevate kultuuriruumide omavahelist mõju ja kokkupuuteid kui ka igapäevast koduga seotud inimeste ruumimustrit. Ta kujutab loomulikke ja loomupäraseid nähtusi läbi inimeste teadliku ja alateadvusliku käitumise.

Foto: Erik Peinar

Avatav näitus koondab endasse Helen Meleski 2012. aastal Hobusepea galeriis toimunud isiknäituse „Kus lõpped sina, algan mina“ ja 2014. aastal samas toimunud isiknäituse „Rituaalne ruum“ puutepunkte ning ühisosa omavaid ideid ning teoseid.

Foto: Erik Peinar

Helen Melesk lõpetas 2001. aastal Tartu Ülikooli Türi Kolledži keskkonnateaduse eriala, 2005. aastal Eesti Kunstiakadeemia fotograafia eriala bakalaureuse õppe, täiendas end aastatel 2006-2007 Utrechti Kuninglikus Kunstikoolis Hollandis ning kaitses 2010. aastal magistrikraadi Eesti Kunstiakadeemias fotograafia erialal. Alates 2004. aastast on ta osalenud mitmetel grupinäitustel ja projektides. Ta on Fotokunstnike Ühenduse FOKU juhatuse liige ja Eesti Fotokunstimessi projektijuht.

Näituse korraldab Riigikogu Kantselei koostöös Eesti Kunstnike Liiduga. Näitus on avatud kuni 11. märtsini. Selle vaatamiseks tööpäevadel on Toompea lossi sissepääsuks vaja esitada isikut tõendav dokument.

Head Uudised GoodNews