1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. VANAMUUSIKAPÄEV! 21. märtsil tähistatakse Euroopa vanamuusikapäeva
VANAMUUSIKAPÄEV! 21. märtsil tähistatakse Euroopa vanamuusikapäeva

VANAMUUSIKAPÄEV! 21. märtsil tähistatakse Euroopa vanamuusikapäeva

Floridante_Valdmaa
Ansambel „Floridante“
Foto: Kris Moor

21. märtsil tähistatakse kogu Euroopas iga-aastast vanamuusikapäeva. Eestist on UNESCO egiidi all toimuva initsiatiiviga ühinenud ajaloolistel pillidel mängiv ansambel Floridante, kes annab tasuta kontserdi kell 17.00 Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kammersaalis.

21. märtsil tähistatakse kontsertide, festivalide ja teiste ettevõtmistega Euroopa vanamuusikapäeva (European Day of Early Music, EDEM). Neljandat korda UNESCO egiidi all toimuva ürituse ellukutsuja on Euroopa vanamuusikaassotsiatsioon (REMA) ning sellest võtavad osa muusikud kahekümnest Euroopa riigist ning USAst. Vanamuusikapäeva toimumist toetavad teiste seas vanamuusikakorüfeed Jordi Savall ning William Christie.

Vana kalendri järgi J. S. Bachi sünnipäeval aset leidva suure ühisprojektiga on teist aastat järjest liitunud ka Eesti uue põlvkonna barokkansambel Floridante, kes annab 21. märtsil kell 17.00 tasuta kontserdi Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kammersaalis.

Ansambel Floridante üks eestvedajaid, EMTA doktorand ja klavessiinimängija Saale Fischer: “Vanamuusikapäeva eesmärk on väärtustada Euroopa tuhandeaastast muusikakultuuri ning tutvustada publikule vähemtuntud keskaegset, renesanss- ja barokkrepertuaari. Oleme Floridantega seda põhimõtet järginud ja 21. märtsil esitamiseks valinud muusikat, mis Eestis harva kõlab. Läinud aastal mängisime Itaalia varabarokki, sel aastal kõlab Prantsuse heliloojate F. Couperin ja J. Ph. Rameau muusika.”

Eesti uue põlvkonna barokkansambel Floridante alustas tegevusega 2014. aasta jaanuaris ning on esimestest kontsertidest peale pälvinud suurepärase vastuvõtu nii publiku kui kriitikute poolt. Floridante on esinenud Utrechti vanamuusikafestivali noorteprogrammis, Haapsalu vanamuusikafestivalil, sarjas „Eliitkontserdid“ Estonia ja Vanemuise kontserdisaalides (koos sopran Maria Valdmaaga), Tallinn Music Weekil (koos kontratenor Ivo Postiga), Pühalepa muusikafestivalil ning mujal.

21. märtsil toimuval kontserdil esineb ansambel Floridante koosseisus Mari-Liis Vihermäe – traversflööt, Meelis Orgse – barokkviiul, Tõnu Jõesaar – viola da gamba, Kristo Käo – teorb, Saale Fischer – klavessiin, Eno Kollom – löökpillid.

Head Uudised GoodNews