1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Fotonäitus “Doonault kallastele: Buda ja Pest 2012-2013″
Fotonäitus “Doonault kallastele: Buda ja Pest 2012-2013″

Fotonäitus “Doonault kallastele: Buda ja Pest 2012-2013″

Doonau_Sild-_AMG1365Ungari aukonsul Lõuna-Eestis ja Gedeon Richter Eesti filiaali juht István Bán avas oma fotonäituse 14. märtsil Ungari Instituudis.

Näitusel “Doonault kallastele: Buda ja Pest 2012-2013” eksponeeritakse 20 fotot, mille lähtepunktiks on Doonau jõgi. Inimkonna alguse lätted viivad suurte jõgede kallastele – jõgi on olnud toitja ja kaitsja. Ent samavõrd on jõgi olnud laastav jõud. 2006. aastal tõusis Doonau veetase nii kõrgele, et Budapesti ähvardas uputus. Näitusel saab vaadata ka suurvee pilte.

Täna tunneme ja teame linna nimega Budapest, ent ajalooliselt on need olnud kaks iseseisvat üksust – Buda ja Pest – mida lahutas teineteisest Doonau jõgi. Kuigi vaatame linna juba ammu ühtse tervikuna, paljastuvad Buda ja Pesti erinevad ilmed just Doonau sildadel seistes. Piltidel on püütud pakkuda äratundmisrõõmu nii neile, kes juba linnaga tuttavad kui ka neile, kes ehk just neid pilte vaadates linnaga esmatutvust teevad.

Doonau Buda-poolsel kaldal püüab pilku Ungari kuningate residents. Vastaskaldal parlamendihoone oma täies ilus. Ent sugugi vähem paeluvad ei ole näiteks pisikesed jõele ehitatud suvekodud, mida ka neil fotodel näha saab. Oma roll on näitusel Doonaud ületavatel kaunitel sildadel, milleta linna kui tervikut ehk polekski. Pildile on jäädvustatud suuremate sildade mitu nägu – vaated öösel ja päeval, detailid ja panoraamid.

István Bán on sündinud 1959. aastal Taga-Karpaatias ning elab 1976. aastast Eestis. Pildistamine on tema tõsine hobi ja kirg olnud 14 aastat. Kõige enam meeldib talle pildistada loodust, teda inspireerivad ka inimesed ja linnavaated.

Näitus avati Eestimaa Ungarlaste Ühingu 25. aastapäevale pühendatud konverentsi raames ja korraldatakse seoses Ungari 1848. aasta revolutsiooni aastapäevaga. Näitust toetavad Ungari saatkond Tallinnas ja Ungari Instituut. Fotosid saab näha aadressil Piiskopi 2 kuni 31. märtsini 2014.

Head Uudised GoodNews