1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Aleksander Laane: “Kodanikupalga katteallikana näeme saastamise maksustamist”
Aleksander Laane: “Kodanikupalga katteallikana näeme saastamise maksustamist”

Aleksander Laane: “Kodanikupalga katteallikana näeme saastamise maksustamist”

Aleksander Laane
Aleksander Laane

Erakonna Eestimaa Rohelised valimisprogrammis on idee kehtestada kõigile osalus- ja kindlustunde tagamiseks riiklik kodanikupalk, mis asendaks paljude jaoks ebapiisavat laste- ja toimetulekutoetust, mille taotlemine on aeganõudev ning sageli ka väärikust riivav.

Erakonna Eestimaa Rohelised juht Aleksander Laane märkis, et kodanikupalga katteallikana nähakse saastamise (sealhulgas põlevkivi) maksustamist. “Selle sammu tulemusena väheneb bürokraatia ning kindlasti ka kuritegevus. Lihtne ja selge toetuste maksmine vabastab sotsiaaltöötaja aja ja tähelepanu reaalsetele probleemidele. Kes aga suurte sissetulekute tõttu kodanikupalka ei vaja, nendel tuleb suunata see sissemaksena asutatud fondi. See on fond, kus igal liikmel, kellel kodanikupalk laekub, on üks hääl ja fondi liikmed otsustavad ühiselt, missugusel kogu ühiskonnale kasulikul viisil fondi raha kulutakse. Fondi liikmeksolek on auasi,” rõhutas Laane.

Suurusjärk selgub aruteludes

See, kas kodanikupalga saavad lapsed, eakad, puudega inimesed, nende hooldajad, töötud, puudustkannatavad või antakse tõepoolest kõigile, on Laane sõnul mõtlemiskoht ja ühiste arutelude teema. “Täna saime üllatusena teada, et „Rohelised“ olla lubanud 90-eurost kodanikupalka. See pole aga tõsi. Me oleme rääkinud suurusjärkudest 60˗80 eurot ning öelnud, et ideaalis saaksid seda kõik. Meie erakonna programmis on aga selgelt kirjas, et reaalne rakendus sünnib avatud aruteludes. Samuti pole selge, kas Rahandusministeerium ikka arvestas nimetatud katteallikatega või mitte. Päris eraldi teema on veel praeguse süsteemi ehk tohutu arvestamise ja kontrollimise hind,” lisas ta.

Väljavõte programmist

Ideed on toetanud Friedmangi

“Igaks juhuks tuleb lisada, et tegemist pole mingi enneolematu asjaga, mille Eesti rohelised on ise välja mõelnud, vaid ka praegu toimiva süsteemiga, näiteks Alaskas ja  mida on toetanud neli Nobeli majanduspreemia laureaati, sealhulgas  Milton Friedman (vt http://en.wikipedia.org/wiki/Basic_income),” rõhutas Laane.

Soomest on õppida

Aleksander Laane tõi näite ka põhjapoolsest naaberriigist Soomest. “79% soomlastest toetab kodanikupalka. Hiljuti Soome mõttekoja e2 ja turu-uuringuettevõtte koostöös läbiviidud arvamusküsitluse kohaselt toetab põhisissetulekut 79% soomlastest, juhul kui see “garanteerib minimaalse hakkamasaamise, vähendab bürokraatiat, julgustab tööd otsima ja oma ettevõtlusega tegelema. Soome Roheliste Erakond on pakkunud oma riigile võimetekohaseks põhisissetuleku määraks 560 eurot kõigile täiskasvanutele. Põhisissetulekust saab tõenäoliselt kuum arutlusobjekt Soomes aprillikuus asetleidvate parlamendivalimiste eel. Kõige suuremad töötajad, muide, on ettevõtjad ja kodused isad-emad!” lisas poliitik.

Head Uudised GoodNews