1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. LASTEKODU JUUBEL! Tallinna Lastekodu tähistab juubelit
LASTEKODU JUUBEL! Tallinna Lastekodu tähistab juubelit

LASTEKODU JUUBEL! Tallinna Lastekodu tähistab juubelit

Leena Masing ja Merike Martinson
Leena Masing ja Merike Martinson

Tallinna Lastekodu korraldas oma 15. aastapäeva tähistamiseks piduliku koosviibimise Tallinna Teletornis, kus tänati asutuse töötajaid ja koostööpartnereid. Kohalviibijaid tervitas ja soovis õnne Tallinna abilinnapea Merike Martinson.

Abilinnapea tunnustas asenduskodu peremajade arendamisel ja lastesõbralike kodude loomisel ning tänas Tallinna Lastekodu juhatajat Leena Masingut suure töö ja hoole eest, tänu millele oli asutus viidud eeskujulikku kaasaegsesse seisukorda. „Teie kõigi kätte on usaldatud maailma suurima ime – laste – kasvatamine,“ ütles Martinson. „Südamlikud tänud lastekodu töötajatele, kes ennastsalgavalt teevad ühiskonnale väga rasket ja tänuväärset tööd. Linn väärtustab teid selle headuse ja tarkuste eest, mida olete suutnud oma kasvandikele ellu kaasa anda, mille abil on noored suutnud kohaneda iseseisva eluga.“

Tallinna Lastekodu juhataja Leena Masing pidas tervituskõne kohaletulnutele, kelleks olid praegused töötajad ja need, kellega asutusel tihedad koostöösidemed: peremajade projekti teostanud Tallinna Linnavaraamet, Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuamet, linna finantsteenistus, Politsei- ja Piirivalveamet, linnaosade sotsiaalhoolekande osakondade töötajad, lastekodu sponsorid, vabatahtlikud ja tugiisikud.

„Vanemliku hoolitsuseta laps ei ole asenduskodu laps, vaid kogu ühiskonna kohustus on võtta osa nende kasvamiseprotsessist,“ ütles Masing oma kolleegidele ja koostööpartneritele. „Sõltub ju ka teie pingutustest ja oskustest see, mil määral kasvandikud suudavad ellu siirdudes toime tulla reaalse elu keerdkäikudega.“

Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti hallatav asutus Tallinna Lastekodu asutati 2000. aastal viie munitsipaalasutuse – Tallinna Kopli Lastekodu, Tallinna Mustamäe Lastekodu, Tallinna Väikelastekodu, Tallinna Nõmme Lastekodu ja Tallinna Kristlik Koolkodu – ühendamise tulemusena. Nimetatud lastekodudest said Tallinna Lastekodu keskused: Kopli, Mustamäe, Imikute ja puuetega laste, Nõmme ning Lasnamäe keskus. 2001. aastal valmis lastekodu kuues keskus Maarjamäel.

2006. aastal töötati pealinnas välja Tallinna Lastekodu reorganiseerimise kontseptsioon, mille peaeesmärk oli asendushooldusel olevate laste iseseisvaks eluks parem ettevalmistus ja integreerimine tavaellu tänu paariskorterite ja -majade ehitamisele pealinna eri piirkondades. 2011. aastal valmisid peremajad Nõmmel aadressil Pihlaka 1b ja kesklinnas Veerenni 53, 2012. aastal Pirita linnaosas aadressil Purde 31b ja Lasnamäe linnaosas aadressil Hooldekodu tee 5, 2013. aastal Nõmmel aadressil Künni tn 9 ning 2015. aasta veebruaris valmisid viimased kaks paarismaja Veerise tänaval. Tallinna Linnavaraamet rajas lastekodulaste peremajad Euroopa Regionaalarengu Fondist rahastatava elukeskkonna arendamise projekti „Lastele perelähedane elukeskkond” raames. Projekti rahastati ligi 2,4 miljoni euro ulatuses Euroopa Liidu struktuurivahenditest, Tallinn panustas projekti üle 1,4 miljoni euro. Täna elab peremajades kokku 130 last. Ülejäänud, kes on valdavalt puudega lapsed, elavad suuremas keskuses. Kõik peremajades elavad pered on isemajandamisel, st nende igapäevaelu on korraldatud võimalikult tavaperele sarnaselt.

Tallinna Lastekodu on läbi oma tegutsemisaja osutanud erinevaid Tallinnale linnale vajalikke teenuseid. Täna osutab see lisaks asenduskoduteenusele veel turvakodu teenust väikelastele ja emadele-lastele, noortekodu teenust ja hoiukodu teenust puuetega lastele.

1. jaanuari 2016 seisuga oli asenduskoduteenusel 173 last, neist 8 väikelast ja 63 lapsele on määratud puue. Turvakodu-, hoiukodu- ja noortekodu teenus on rahastatud Tallinna linna eelarvest. Kuigi asenduskoduteenus on riiklikult rahastatav teenus, sellele vaatamata rahastab ka pealinn seda teenust ja suurem osa linnaeelarvest on suunatud personalikuluks. Tallinn katab ka laste suvelaagritele, laste taskurahale ja turvateenusele minevad kulud. Lastekodu koosseisus on 206,75 kohta ning see osutab teenuseid kümnel erineval aadressil.

Head Uudised GoodNews