1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinna merepäevad ootavad kõiki mereparaadile
Tallinna merepäevad ootavad kõiki mereparaadile

Tallinna merepäevad ootavad kõiki mereparaadile

Jaan-TätteTallinna merepäevad ootavad linlasi mereparaadile, Jaan Tätte etendusele, Ewert and The Two Dragonsi kontserdile ja ehtsate puulaevadega viikingikülla.

Tänavused Tallinna merepäevad toimuvad 15.-17. juulini. Kui varem on sel puhul kodusadamateks olnud Vanasadam, Lennusadam ja Noblessneri sadam, siis nüüd võõrustab huvilisi lisaks linlaste suvine lemmik Pirita jahisadam.

“Tallinna merepäevad on läbi aastate kujunenud Eesti suurimaks mere- ja perepeoks,” ütles abilinnapea Taavi Aas. “Oleme juba paar aastat mõelnud, et merepäevade ala võiks veelgi laiendada ja mööda rannajoont edasi liikuda. Pirita lisandumisega leiavad rannailma nautijad samuti tee merepäevadele ja kindlasti on oluline, et kolmel päeval saab sõita kesklinnast Piritale laevaga.”

Pealava kruiisisadamas

Viimati sai kesklinnast Piritale laevaga sõita 1990. aastate lõpus, kui laev Koplirand vedas inimesi linnahalli – Pirita – Aegna liinil. Nüüd viib soovijad Vanasadamast Piritale meretakso.

Aasa sõnul võib sel aastal rääkida suisa viiest sadamapaigast. “Tänavu toimub pidu kesklinna jahisadamas ja kruiisisadamas, kus nüüd asub pealava,” rääkis Aas. “See avab mereäärt publikule veelgi enam. On ju meie siht siduda merepäevadega üha rohkem eri piirkondi ja kasvatada lastes juba maast madalast meretunnetust. Et merepäevad laienevad, tähendab seda, et nad arenevad ja on elujõulised. Meri on huvitav iga ilmaga!”

Reedel avatakse kruiisisadamas viikingite laager, kus randuvad viikingilaevad ning avatud on töötoad. “Viikingid ilmutavad end rahvale omaaegsete igapäevaste tegevuste kaudu – mõõgavõitlusest toiduvalmistamise ja käsitööni,” ütles meremuuseumi direktor Urmas Dresen.

Töötubades saab õppida vibulaskmist ja odaviset, aga ka muinasehete ruunistamist. Taani Rosklide viikingilaeva muuseum jagab juhiseid köie punumise, pärlite valmistamise ja müntide vermimise kohta.

Parim merelaul

“15. juulil avame Paksus Margareetas Eestis leitud viikingiaegsete aarete läbi aegade suurema väljapaneku koostöös Tallinna ülikooli arheoloogia teaduskoguga,” lausus Dresen, kelle sõnul on Eesti viikingikultuuriga kokku puutunud juba 7.-8. sajandist peale. “Eesti alalt on läinud läbi viikingite idatee, kust mindi nii Volgale kui ka Mustale merele.”

Näitusel on väljas ligi tuhat arheoloogilist eset, mis tõestavad Eesti alade olulisust viikingiaegsel kaubateel Põhja-Euroopast Araabia maadesse. Meremuuseumis räägivad viikingite võimsatest laevadest ja neil purjetamisest Roskilde muuseumi lektorid Vibeke Bischoff ja Carsten Hvid.

“Merekultuuri aastal selgitame välja ka Eesti kõige populaarsema merelaulu, ei möödu meil ju ükski pidu mereteemaliste lauludeta,” mainis Dresen. “Laupäeval tuleb ettekandele 12 veebihääletusel finaali jõudnud laulu. Kes armastavad merelaule, neil tasub kindlasti kohale tulla!”

Merepäevade muusikaline programm on rikkalik. Vanasadama kruiisialal algab 16. juuli õhtul draakonite vabaõhukontsert. “Merepäevad toimuvad põneval alal Tallinnas ning kavatseme anda endast kõik, et tegemist saaks olema ilusa õhtuga mere ääres,” ütles Ewert and The Two Dragons laulja Ewert Sundja.

Merepäevade projektijuhi Tõnno Piigili sõnul ootab ees eriline kontsert. “Oma veesõiduki olemasolu korral saab kontserti jälgida ka merelt – sellist võimalust iga päev ei pakuta,” lisas ta.

Kontserdi lõpetab ilutulestik. Erihinnaga sooduspiletid on müügil Piletilevis.

Milline on rahva arvates Eesti parim merelaul, selgub merelaulude galakontserdil Lennusadamas 16. juulil algusega kell 20 tuntud artistide Lenna Kuurmaa, Robert Linna, Kadri Voorandi, Lauri Õunapuu, Priit Volmeri ja Helen Lokuta esituses. Tosin parimat laulu valis rahvas estraadi, filmimuusika, meremehe- ja rahvalaulude ning poplaulude seast veebihääletusel. Võidulauludele on uued orkestriseaded loonud heliloojad Tõnis ja Tõnu Kõrvits, Tomi Rahula ja Tauno Aints. Kontsert toimub koostöös Tallinna kammerorkestri ja bändiga peadirigent Risto Joosti juhatusel.
Merepäevade tunnuslugu “Tuhandenäoline meri” on saanud uue moodsa kuue Dj Critikali ja Robin Juhkentali esituses.

Merepäevade raames saab osaleda ka kahepäevasel muusikafestivalil Manka Boutique Pop. Vanim Eesti sõltumatu Manka festival toimub sel aastal 15. ja 16. juulil Tallinnas juba 11. korda Festivali tasuta programmi saab kuulata 15. juulil kella 18-22 Lennusadamas ja 16. juulil kella 17-22 Kumu kunstimuuseumi sisehoovis. Festivali toimumist toetavad Tallinna linn ja kultuurkapital.

Muusika, teater ja kino

Polygoni Teatrisadam toob merepäevade ajal Noblessneris taas publiku ette Jaan Tätte näidendi “Sild”, mis räägib loo armastusest ja selle puudumisest. “Noblessnerit tuntakse kohana, mis lisaks merelistele tegevustele pakub ka kultuurilisi elamusi,” ütles Noblessner Arenduse juhatuse esimees Ivar Piirsalu, kelle sõnul sobivad sadamalinnak ja teater väga hästi kokku. “Arendame siinset sadamalinnakut unistuste elupaigaks Tallinna ühes maalilisemas mereäärses piirkonnas, millel on põnev ajalugu ja pikaajaline kultuurisündmuste traditsioon.”

Tamur Tohveri lavastuses mängivad Polygoni teatrikooli 30+ rühma täiskasvanud. Etendused toimuvad 15. ja 16. juulil kell 16, pileteid saab osta teatri kodulehelt, Piletilevist ja vabade kohtade olemasolul enne algust kohapeal.

Filmiprogrammi nii lastele kui täiskasvanuile pakub Kultuurikatel. “On suur rõõm, et koht, mis esimeste merepäevade aegu oli veel nukker ja tühi, on nüüd aktiivses kasutuses,” ütles Aas.

Katla saali öökinos linastuvad kultusfilmid: 15. juuli südaööl “Mehed ei nuta” ja 16. juuli südaööl “Siin me oleme”. Laupäeval ja pühapäeval saab Kultuurikatlas vaadata põnevaid filmiprogramme nii lastele kui ka täiskasvanuile – dokumentaalfilme, laste- ja nukufilme ning noortefilme.

Suursündmuse juhatab sisse saja laeva paraad

15. juuli õhtul viib suur eskaadrisõit ehk mereparaad sajal alusel Piritalt merele ligi kolmsada reisijat. “Mereparaadist võtab tänavu osa rohkem suuri laevu kui varem, saabumas on alused Rootsist, Soomest ja Lätist,” ütles mereparaadi juht, endine edukas purjesportlane Lauri Väinsalu. “Mereparaadist saab osa võtta nii laevadel meritsi kui ka SEBE retrobussidel maitsi. Õhust saadavad paraadi langevarjurid.”

Pärast mereparaadi saab kruiisialal nautida kontserti, mida näeb nii maalt kui merelt ja kus esinevad Metsatöll, Siiri Sisask, Meelis Hainsoo ja üle-eestiline noorte sümfooniaorkester Jüri-Ruut Kanguri juhatusel. Pirita jõel aga esineb hilisõhtul Singer Vinger otse laevalt. Kontserti saab jälgida nii jõeäärselt tribüünilt kui ka teiselt poolt jõge. Õhtu lõpetab ilutulestik.

16. juulil saab Pirita jahisadamas oma tehnikataipu proovida isetehtud lennumasinate testimisel. Võistlus “Karsumm – mere eri” näitab, kes on suuteline ehitama masinat, mis püsib õhus ega prantsata sekundiga vetta. Registreeruda saab veebilehel.

Laupäeval jõuab Kärdlast Piritale ka Eesti suurima avamerevõistluse, Muhu väina regati eelviimane etapp, kuhu tänavu on Väinsalu sõnul registreerunud rekordarv osalisi – 117. Laupäeval saab osta laevapileteid laevale ja minna vaatama võistlust merelt.

Merepäevade kavasse kuulub ka traditsiooniline purjelaevade võidusõit Tallinn Race jpm huvitavat.

Kogu programmiga saab tutvuda SIIN!

Allikas: Pealinn

Head Uudised GoodNews