1. Avaleht
  2. Haridus
  3. TÖÖ JA VILE KOOS! Noored lustisid Ideede laagris
TÖÖ JA VILE KOOS! Noored lustisid Ideede laagris

TÖÖ JA VILE KOOS! Noored lustisid Ideede laagris

Ideede laager30. juunil kogunes Rutja lennuväljale pea 80 noort, et vastalanud suvevaheajal uusi teadmisi ja oskusi omandada.

Laagris osalesid õpilased Jäneda Koolist, Kadrina Keskkoolist, Rakke Gümnaasiumist, Rakvere Gümnaasiumist, Rakvere Põhikoolist, Sõmeru Põhikoolist, Väike-Maarja Gümnaasiumist. Lisaks veel Kunda linna klubi noortemaja ja Väike-Maarja noortekeskuse noored.

Telgid püsti, laagri kodukorra ja korraldusega tutvutud ja Kaitseliidu Viru maleva köögitoimkonna poolt pakutud maitsvast supist kõht täis, suundusid noored orienteeruma, kus tuli meeskonnana pead kokku panna ja oma nutikust ja nutitelefone kasutades metsa peidetud  ülesannetele lahendusi leida. Põneva raja metsa tekitasid Piret ja Mart Laidroo, kes ise on muuhulgas  usinad  geopeituse mängijad ja autoorienteerujad.

NooredIlmataadil oli aga orienteerujatega oma plaan. Nimelt sai orienteerumine korraliku vihmasahmaka näol veelgi ekstreemsemaks. Ettenägelikumad olid varustanud end metsa minnes vihmariietega, teised naasesid laagriplatsile natuke vettinuna, kuid  märgadele riietele vaatamata olid rõõmsad  ja elamustest tulvil.  Vihm üritas laagrilisi veel paaril korral proovile panna, aga täpsuslaskjad, kelle tegevus puude all aset leidis, ei lasknud sellest end hoopiski häirida.

Rutja lennuväljal säilinud angaarid pakkusid aga tänuväärset katusealust olmeohutuse, lennumodellismi, pneumaatiliste sõiduvahendite, Lego vurritamise, arvutite programmeerimise, narkoennetuse ja tuleohutuse töötubalistele.  Suurte telkide näol leidsid endale mõnusa pesa muusikahuvilised noored, kes selgeks õpitud paladega musitseerisid  hiliste õhtutundideni. Kõrval telgis töötas aga lausa väike disainivabrik, kus mitukümmend riideeset said sootuks uue väljanägemise ja teisel päeval puude vahel lehvimiseks ka teistele vaatamiseks välja said pandud. Maanteeamet püüdis noori mängulise liiklusteemalise kuivamaa kalapüügiga ja kaardimänguga.

Noored lustisidÕhtuks jõudis ka ilmataat arusaamisele, et selle seltskonna meeleolu ei anna nii kergelt alla viia. Või oli selle taga hoopis killuke maagiat? Kes seda täpselt teab, aga peale õhtusööki täitus angaar noorte naeru ja imestusega, sest nende meeli tuli avardama tuntud mustkunstnik Charlekas, kelle etteaste oli vürtsitatud huumori ja teatraalsusega ning pakkus kõneainet ja nuputamist veel mitmeks tunniks. Lõbusate mängudega vürtsitas õhtut Ilja Golumb. Päris hilistel öötundidel võtsid vapramad  ette aga öömatka randa. Pilves taeva tõttu oli öö tõesti hämar, mis tegi selle ettevõtmisega aga veelgi põnevamaks ja pea kolmetunniselt rännakult naastes saabusid laagristaapi kuuma teed jooma väsinud kuid vaimustunud särasilmsed matkasellid. Ja kui ka hommikul keegi oli väsinud, siis välja seda näidatud. Töötoad läbitud, hakati mõõtu võtma lennukite lennutamises, täpsuslaskmises ja ratastel plastpudelite rallis.  Ja nii see laager lõpule jõudis.

Ideede laager 2„Noored ja juhendajad avaldasid soovi uue ja pikema laagri järele ning ilmselt võime seda võtta kui märki, et esimene ideede laager läks korda,“ rääkis Lääne-Viru Maavalitsuse  haridus- ja sotsiaalosakonna vanemspetsialist Merle Maimjärv-Mirka. „Tegelikult on selle taga terve grupp inimesi tänu kellele idee üldse sündis ja kes on selle teostumise nimel mitmeid päevi oma ajast pühendanud. Suur tänu Marge Lepikule, Ivo Hakmanile, Rasmus Kitsele, Raimo Maasikule, Velle Tarastele, Piret Laidroole,  Kaidy Aljamale, Aive Otile, Tarmo Mattile ja Epp Orgmetsale ning meeskonna värskemale ja noorimale liikmele Robin Täpile, kes need kaks päeva  laagri päevajuhi ametit pidas. Põnevate töötubade taga seisid Velle Taraste, Leelo Ambos, Rasmus Kits, Raimo Maasik, Valev Sard, Lembit Kerov, Aive Ott, Aleksei Osokin, Katrin Kärner-Rebane ja Marge Zaidullin.

Ideede laager 3Maimjärv-Mirka tunnustas ka noorte koolipoolseid juhendajaid   ja noorte vabatahtlike saatjaid, kes leidsid endas piisavalt jaksu ja tahet oma puhkuse ajast noortega laagrisse tulla. „Koolivaheaja eel ei olnud gruppide moodustamine kindlasti lihtne, aga nad sellega hakkama ja mis veelgi olulisem, kõik nad tulid ka kohale! Imetlusväärsed inimesed,“ kiitis Maimjärv-Mirka.

Ideede laagrit rahastasid ja toetasid Lääne-Viru Maavalitsus, Kaitseliit, Lääne-Viru Arenduskeskus, Lääne-Viru Omavalitsuste Liit, ENTK.

Head Uudised GoodNews