1. Avaleht
  2. Äri
  3. Utilitas toetab nutikate ideede stardirahastut Prototron
Utilitas toetab nutikate ideede stardirahastut Prototron

Utilitas toetab nutikate ideede stardirahastut Prototron

prototron logoEesti esimesele prototüüpide ehitamise stardirahastule Prototon pani õla alla eestimaine valdusfirma Utilitas. Prototroni rahastu ja Utilitas näevad ühiseid koostöövõimalusi ennekõike rohe- ja keskkonnatehnoloogia ning energeetika valdkonna ideede rahastamisel ja abistamisel.

„Otsustasime Prototroni toetada, et suurendada idufirmade arvu nendes valdkondades, aidata turule tuua praktilisi tooteid või teenuseid ning ärgitada erialatudengeid oma teadmisi ja oskuseid ettevõtluses rakendama,“ ütles Utilitas juhatuse esimees Priit Koit.

Tallinna Tehnikaülikooli innovatsiooni ja rahvusvaheliste suhete prorektor Tea Varrak näeb koostöös head võimalust tehniliste erialade tudengite ideede kommertsialiseerimiseks: “Prototroni koostöö Utilitase ja Tehnopoliga lisab inseneridele ärilist mõtlemist, et tugevatest tehnilistest leiutistest saaksid ambitsioonikad ja edukad idufirmad.”

Prototroni rahastu juht Siim Lepisk märkis, et seni on rohetehnoloogia valdkonnas rahastuse saanud kaks meeskonda: Smart Load Solutions, kes on loomas tarka seadet tehaste ja elektrijaamade töö energiatõhusamaks planeerimiseks ning Organic Filters, kes töötab välja õhku puhastava vetikafiltri, mis suudab end ise taastoota.

„Selleks, et tuua Prototroni konkursile rohkem teadmisi rohetehnoloogiate ja energeetika valdkonnas on Utilitase otsus igati tervitatav ja vastastikku kasulik. Igas taotlusvoorus näeme, et järjest enam otsivad meeskonnad rahastust just nende valdkondade murekohtadele leevendust ning Utilitas aitab neid taotlusi veelgi professionaalsemalt hinnata. Saame anda meeskondadele kasulikku valdkonnaspetsiifilist nõu edasisteks tegevusteks ning parimatele rahastuse tooteidee turule toomiseks,“ ütles Swedbanki juhatuse esimees ja Prototroni rahastu kaasasutaja Robert Kitt.

Prototroni rahastu on oma tegutsemisaja jooksul saavutanud silmapaistvaid tulemusi. Kokku on uutesse ja innovaatilistesse tooteideedesse investeeritud üle 220 000 euro, mille abil on hoog sisse antud 18 prototüübile. Rahastu toel on edukalt tootega turule jõudnud kaheksa ettevõtet, neist silmapaistvaim on mullu ühe miljoni euro suuruse lisarahastuse kaasanud keeleõppeprogramm Lingvist. Prototroni taotlusvoorudesse on esitatud kokku enam kui 1000 ideed.

Prototroni rahastu järgmise taotlusvooru tähtaeg on 15. märts 2015. Oma idee saavad esitada kõik Eestis prototüüpe valmistavad tudengid, leiutajad ja ettevõtjad. Prototroni rahastuse taotluses tuleb kirjeldada tootenäidist, meeskonda ja toote hilisemat äripotentsiaali. Rahastust taotlevatele summadele ei ole seatud piire.

Prototroni rahastu asutasid 2012. aastal Swedbank, Tallinna Teaduspark Tehnopol ja Tallinna Tehnikaülikool. 

Utilitas on elektri ja soojuse tootmisega ning kaugkütteteenuse osutamisega tegelev Eestimaine valdusfirma.

 

Head Uudised GoodNews