1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VÕIMALUS ÕPPIDA IKOONIKIRJUTAMIST! Samovaride ja vanausuliste muuseumis hakatakse õppima ikoonikirjutamist
VÕIMALUS ÕPPIDA IKOONIKIRJUTAMIST! Samovaride ja vanausuliste muuseumis hakatakse õppima ikoonikirjutamist

VÕIMALUS ÕPPIDA IKOONIKIRJUTAMIST! Samovaride ja vanausuliste muuseumis hakatakse õppima ikoonikirjutamist

Ikoonikirjutamise õpetaja Einike Vassel
Ikoonikirjutamise õpetaja Einike Vassel

26. juulil avab vanausuliste kultuuripärandi uurija ja tutvustaja Veronika Kookmaa Jõgevamaal Kasepää vallas asuvas samovaride ja vanausuliste muuseumis ikoonikirjutamise teemalise õpitoa. Õpetajaks on selle kunstivaldkonna tõeline meister Einike Vassel.

Samovaride ja vanausuliste muuseumi eestvedaja Veronika Kookmaa sõnul paigaldati koolituse ettevalmistamisel muuseumitoa seinale väljapanek ikoonimaalimise ehk traditsioonilises kõnepruugis ikoonikirjutamise protsessist . “Seinal on meil aste-astmelt nullist alustades näidatud, kuidas ikoon valmib. Seal on ülevaade kõigist erinevatest töövõtetest: kuidas tahvel saab endale peale kanga, kuidas kruntida erinevaid kihte, kuidas joonist peale kanda. Tutvustatakse ka taustavärvide kasutamist ja kuldamisprotsesse. Terve sein on erinevas etapis ühte ja sama ikoonimaali täis. Selleks on Jumalaema, kes hoiab last enda süles.“

Kookmaa märkis, et tänavu korraldatav õpituba on asja niiöelda sõrmega katsumine, et inimestel tekiks huvi hakata õppima ikoonikirjutamist suuremas mahus. Koolitama tuleb oma ala meister Einike Vassel, kes on ise õppinud ikoonimaali erinevate maade kloostrites. Juhendada aitavad ka tema õpilased, sest ikoonimaalis peab iga joon olema äärmiselt täpne. Kindlasti on sellel kursusel sarnaselt möödunud aastaga ka süvahuvilisi, kes sooviksid ikoonimaali veel edasi õppida.  „Loodame saada selleks ka rahastust, kirjutame projekti, kuid arvan, et oleme vähemalt õpitubade osas jätkusuutlikud ka ilma rahastuseta,” ütles Kookmaa.

“Meie sooviks on, et siin muuseumis toimuksid pidevalt ikoonimaali töötoad või ikoonimaali kursused, sest just siit, meie külast, on Eesti ikoonimaali juured pärit. Umbes 100 aastat ei ole siin mitte ühtegi ikooni maalitud, ” lausus Veronika Kookmaa.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews