1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Äge trummitüdruk võlub kontserdikülastajaid
Äge trummitüdruk võlub kontserdikülastajaid

Äge trummitüdruk võlub kontserdikülastajaid

Foto: Erik Riikoja
Foto: Erik Riikoja

2 Quick Starti suvetuuri kontsert Võrus. Lavale tuleb tuhandete lemmik Pearu Paulus ja teised ansambli muusikud. Trummide mäe taha võtavad platsi tõmmu brasiillane Francois Archanjo ja kena väike Eesti neiu. Kui algul võib eeldada, et trummipõristamist hakkab vedama temperamentne lõunamaalane, siis ootamatult püüab pilku hoopiski keeristormina löökriistade vahel vehklev trummitüdruk. Hilisema tutvustamise järel levib vaimustunud kuulajate-vaatajate suudes nimi: Hele-Riin Uib. Tempokas muusik, kelle kohta öeldakse Facebookis “lemmik trummipõristaja tütarlaps.”

Hele-Riin, kus sa õppisid trummi mängima ja mis pille sa veel mängid?

Alustasin trummi ja ksülofoni õppimisega laste muusikakoolis. Olin siis 8-aastane. Varem olin Pioneeride Majas mänginud aasta aega kannelt. Edasine trummiõpe oli Georg Otsa nimelises Muusikakoolis, misjärel läksin Muusika- ja Teatriakadeemiasse. Seal tegin läbi ka magistrantuuri ning paralleelselt käisin veel Soomes Stadia kõrgkoolis, kus keskendusin jazz-harmooniale ning erinevate kultuuride trummirütmidele.

Löökpillieriala hõlmab endas suurt hulka pille, mida tuleb õppida mängima. Seal on lisaks trummidele (timpanid, congad, bongod, djembe, trummikomplekt jne) ka viisipille nagu ksülofon, marimba, vibrafon, kellamäng, torukellad. Need on tähtsaimad löökpillid, aga seda nimekirja võibki loetlema jääda. Näiteks on terve hulk selliseid väikseid löökpille nagu tamburiin, pandeiro, triangel, fleksaton, cabaza, caxixi… Ja neid kõiki saab mängida väga meisterlikult ning selleks kulub päris tükk aega, et õiged tehnikad kätte saada.

Foto: Diana Unt
Foto: Diana Unt

Kui raske ja keeruline on trummil mängimine? Mille järgi selle selgeks saab?

Iga pilliõpe nõuab aega ja pühendumist. Tihti arvatakse, et mis see trummimäng ikka on, et löön pulgad vastu trummi ja ongi olemas. Aga kui rohkem pillimängu süveneda, siis saadakse peagi aru, et ega see niisama lihtne polegi. Trummimängus on tähtsal kohal rütmitunne ja koordinatsioon. Trumme saab õppida nii kuulmise kui noodi järgi. Klassikaline haridus põhineb noodist mängule, aga näiteks Aafrika, Kuuba ja Brasiilia rütme mängitakse nendes maades ainult kuulmise järgi.

Ja kuidas sa mängid, kui ees on palju erinevaid löökriistu nagu 2 Quick Stardi kontserdil oli näha?

Igal löökpillil on oma roll. Congadel mängin ma teatud skeemi terve loo vältel, taldrikutega lisan aktsente ja tomidel, timbakestel, rototomidel mängin breike ning soolosid.

Kas trummimängus on kindlad taktid või annab ka improviseerida?

Popmuusikas on loo vormid enamjaolt kindlad. Aga jazzmuusikas on improvisatsioon peamine. Taktid on igas muusikavormis. Taktimõõdud võivad küll vahelduda, aga taktid jäävad, moodustades loo vormi. Trummari ülesanne on hoida kindlat rütmi ning teha loogilisi üleminekuid ühelt osalt teisele ning luua dünaamika. Ma arvan, et sa sihid oma küsimusega sinna, kas ma improviseerin, kui mängin koos 2 Quick Stardiga? Vastus on nii ja naa. Üldiselt on mul kindlad partiid, aga soolos improviseerin teatud taktide ulatuses.

Foto: Diana Unt
Foto: Diana Unt

Kas selline tormiline ja maruline esinemine ongi trummari töös tavaline?

Iga trummar on omanäoline. Stuudiomuusikud teevad üleliigseid liigutusi nii vähe kui võimalik, aga laval publiku ees peab olema artist. Siiski oleneb kõik ka muusikastiilist, mida parasjagu esitad. Igale poole liigne marulisus ei sobi.

Oled sa kontserdi lõpus väga läbi?

Kui on maru kontsert, siis jah.

Kui tavaline on bändis trummitüdruk?

Üldjuhul kipuvad mehed rohkem bändides figureerima. Mitte ainult trummide taga, vaid ka kitarri ja bassiga. Aga näiteks Jaapanis on just naistrummareid rohkem. Pean silmas taiko-trummide mängijaid. Aga naised on enamasti ikkagi ainult harrastajad ja mehed professionaalid. Eks naistel on üleüldse karjääriredelil edasi pürgimine raskendatud, sest keegi peab ju järelkasvu eest ka hoolitsema.

Mitmes bändis ja koosseisus sa mängid?

Hetkel osalen umbes 4-5 koosseisus. Kõige tihedamalt esinen 2 Quick Start`iga. Paljud mängud on projektipõhised ehk siis tuleme ainult paariks korraks kokku. Lõviosa minu vabast ajast läheb sel kevadel loodud naistebändile G.O.S.H. ning järgmisel aastal jätkab kindlasti oma tegevust ka trummiduo DrumAttack.

Foto: Külli Rummel
Foto: Külli Rummel

On sul see suvi väga hõivatud?

See suvi on olnud siiani kõige tihedama esinemisgraafikuga jah. Minu kodulehelt helmusic.eu saab infot esinemiste ja kõige muu kohta. Samuti postitan Facebooki oma artistilehele uudiseid: facebook.com/heleriin.uib.percussionist

Mida sulle trumm üldse annab?

Trumm annab mulle minu olemuse. Kuidagi on juhtunud, et aastate jooksul olen ma trummidega nii kokku kasvanud, et lausa hingan nendega samas rütmis.

Mis tunne on mängida, kui su ees hüppab ja õõtsub kümneid kontserdilisi?

Soe tunne. See innustab andma endast kõik.

Millised on sinu lähituleviku plaanid?

Sügis tõotab hästi põnev tulla, sest hakkame tüdrukutebändiga kontsertkava ette valmistama ning kindlasti paiskame uue singli välja. Samuti on mul plaanis käia Jaapanis end täiendamas maailmakuulsa taikotrummigrupi Kodo juhendajate käe all.

Usutles Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews