1. Avaleht
  2. Meie aja kangelane
  3. EKSKLUSIIVNE VIDEO! MEIE AJA KANGELANE! Urmas Sõõrumaa: mu süda rõõmustab sellest, kui saan teisi aidata
EKSKLUSIIVNE VIDEO! MEIE AJA KANGELANE! Urmas Sõõrumaa: mu süda rõõmustab sellest, kui saan teisi aidata

EKSKLUSIIVNE VIDEO! MEIE AJA KANGELANE! Urmas Sõõrumaa: mu süda rõõmustab sellest, kui saan teisi aidata

Tallinna Televisiooni “Suvestuudio” toob sel suvel vaatajani heade uudiste portaali GoodNews peatoimetaja Monika Kuzmina projekti “Meie aja kangelane”, millises tutvustatakse inimesi, kes on ühiskonnale palju andnud, ise seejuures oma heade tegudega võimalikult varju jäädes, igal juhul aga teiste toetamist loomulikuks pidades. Esimeses “Meie aja kangelase” rubriigis kohtusid televaatajad president Arnold Rüütli ja tema abikaasa Ingrid Rüütliga, nüüd aga on järg jõudnud meheni, kelle kohta võib küsida Monika Kuzmina suunavate küsimustega: kes on see mees, kes on toetanud peaaegu kõiki Eesti olümpiavõitjaid ja kelle süda kuulub spordile — ta on töötanud miilitsas, temast on saanud miljonär ja ta tegeleb süvitsi mediteerimisega? Sõltumata sellest, kuidas peavoolumeedia peegeldus Eesti ühiskonnale palju kinkinud inimest täna näidata püüab, on ja jääb selleks kangelaseks paljude Eestimaa inimeste südames Urmas Sõõrumaa.

“Oma miilitsakarjääri ei paneks ma oma elus isegi esisajasse,” nendib Urmas Sõõrumaa. “Lõpetasin Tallinna Ehitus- ja mehhaanikatehnikumis autoeriala ja mind motiveeriti tööle minema liiklusmiilitsasse, kes tegeles teedel patrullimisega. Olümpiamängude ajal olen lennanud helikopteriga ringi, jooksnud mööda viljapõldu ja kiirust mõõtnud. Peale seda tulid sõjavägi ja eriteenistus, aga miiitsakoolis pole ma käinud ja peale relvaeksami ühtegi miilitsaasja õppinud.”

Urmas Sõõrumaa täpsustab, et põhitööks oli tal eriteenistuses Eesti suurte külaliste turvamine. Sealt aga ei läinud palju aega, kui ta lõi oma turvaettevõtte ja on olnud aegu, kui tema alluvuses töötas 20 000 inimest. Kõigepealt aga vastutas Urmas Sõõrumaa Palace hotelli turvamise eest, kuhu asusid elama kõik diplomaadid ja saadikud, see oli neile esimene elukoht ja sealt edasi hakkasid nad kolima residentsidesse. “Siis küsisid nad minult, kuidas turvaküsimusi lahendada ja ma üritasin seda teha läbi Valvekoondise, aga kui sealt taheti eelarvet ja poolt aastat aega, et nende turvaküsimust lahendada, siis ma mõtlesin, et kuidas ma lähen ja ütlen soliidsetele inimestele sellist asja,” jutustab Sõõrumaa. Siis asuski ta ise neid asju korraldama.

Päris ettevõtlus läks lahti siis, kui Palace kõrval olevasse inglaste kasiinosse telliti temalt 15 sirget, välja õpetatud ja inglise keelt tönkavat noort eesti meest ja küsiti ka selle teenuse hinda. Urmas Sõõrumaa küsis 1000 dollarit, ta leidis need nehed ja talle laoti 15 000 sularahas peole, mille eest oleks sel ajal saanud juba terve maja ehitada. Oma esimest miljonit ettevõtja ei mäleta, aga arvab, et see juhtus juba rubla ajal, kui ta tõi Soomest autosid, tegi siin korda, ja nagu ta ütleb: “Nii oligi noor miljon kotis, muidugi rublades!”

Terve oma elu aga on Urmas Sõõrumaa tegelenud spordiga ning ühtlasi ka toetanud sportlasi. “Päris tippude tipp pole ma ühelgi alal olnud, aga Eesti tasemel olen mõnelgi alal ja kogu oma teadliku elu olen sporti teinud,” lausub ta. “Mul on auhinnakapis meistrimedaleid ja diplomeid orienteerumisest, peotantsust, poksist, karatest, autovigursõidust ja paljudest aladest veel.” Muude alade seas on ta palju tegelenud võitluskunstidega ja Monika kutse peale tulla poksitrenni, hoiatab spordimees: “Mul on nii pikad käed, et sa ei pääse mulle lähedalegi.” Pidutsemiste perioodi kohta tema elus aga ütleb ta: “Kust see siis minustki mööda läks, ma olen kolme mehe keskmise energia kiirusega elanud kogu oma elu!”

Küsimusele, kas sport muudab elu, vastab Urmas Sõõrumaa, et ega ta muuda, kuid mõjutab kindlasti, sportliku eluviisiga inimesed on tervemad, vitaalsemad ja rõõmsamad. “Sport on ennekõike keha eest hoolitsemine, keha aga on hinge kodu ja kui kodu on korras, on ka hingel parem,” arvab ta. Miks aga on ta aidanud nii paljusid sportlasi ja organisatsioone ning soovib kõike just sportlastega jagada? “Olen neid toetanud umbes kümne miljoniga ja kui küsida miks, siis ei oskagi öelda — võib-olla on mul selline süda, mis ei kannata ära öelda; võib-olla mu süda rõõmustab sellest, kui saan teisi aidata — ma lihtsalt olen selline!

Jüri Kukk Ajakirjanik

LEAVE YOUR COMMENT

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga