1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Jazzkaar töi kuulajateni tonnidega erutavaid jazzinoote!
Jazzkaar töi kuulajateni tonnidega erutavaid jazzinoote!

Jazzkaar töi kuulajateni tonnidega erutavaid jazzinoote!

Kümne kevadpäeva jooksul rõõmustas festival Jazzkaar suuri ja väikeseid muusikasõpru rohkem kui saja sündmusega Tallinnas ning kümnes Eesti linnas ja asulas.

Festivali peaesineja legendaarse muusiku ja helilooja Charles Lloydi kaks tundi kestnud kontsert Nokia Kontserdimajas kujunes festivali ajaloo läbi aegade üheks emotsionaalse sügavuse kõrghetkeks.

Tallinna abilinnapea Toomas Vitsut andis maestrole üle Tallinna linna teenemärgi, millega tunnustati Charles Lloydi panust Tallinna viimisel maailma jazzikaardile juba 1967. aastal, tema esinemiste kõrgtaset ja panust Eesti tutvustamisel. Kodupublik tunnustas seistes ja ovatsioonidega meie 90 aastast jazzilegendi, heliloojat ja Eesti jazziajaloo jäädvustajat, Valter Ojakääru.

Mitmekülgsele muusikule bassist Taavo Remmelile anti üle tänavune jazzmuusika peapreemia, Danske Jazziauhind 2013, ja Noore Jazzitalendi preemiga tunnustati 20-aastast pianisti ja heliloojat Holger Marjamaad.

Festivalikeskus Tallinna Sadama reisisadamas asuvas Merepaviljonis sai väga hea vastukaja nii külastajatelt kui ka muusikutelt. Paviljon püstati koostöös Prike, RGB ja Tallinna Sadamaga. Kõik festivali kontserdid olid erilised ja leidsid oma publiku. Kõige suurema arvu kuulajaid tõi Merepaviljoni helilooja-laulja mitmekordse Grammy nominendi Gregori Porteri kontsert. Välja müüdud olid ka noorte staaride Hiromi ja Zara McFarlane’i kontserdid. Erilisi elamusi pakkusid veel soolopianist Nils Frahm ning samal kontserdil improvisatsioonilise kavaga esinenud Taavi Kerikmäe duos Eric Echampardiga. Kuumadest klubiöödest olid kõige kuumemad USA tippesinejate vokaalbändi Naturally 7 ja Dwele kontserdid.

Väga armas oli Jazzkaare spetsiaalne lasteprogramm, kus lapsed said Aafrika trummidega ise madistada ja OMAtsirkuse artistid kutsusid kontserdi lõpus kõiki lapsi ise trikke proovima. Eesti esinejad Hedvig Hanson ja Mai Agan sidusid Jazzkaarega oma uute albumite esitlustuurid.

Jazzkaare kontserte Tallinnas külastas piletiga rohkem kui 10 000 muusikasõpra. Koos tasuta kontsertide päevaga „Luule ja jazz“ Vanalinnas, Lõunakontsertidega NO99 jazziklubis ja Linnaruumi kontsertidega sai festivalist pealinnas osa esmase prognoosi kohaselt üle 17 000 kuulaja. Seekordne Jazzkaare külastajatearv täpsustub lähipäevadel. Teisteski linnades tõid mitmed kontserdid kohale täismaja. Viljandis toimus seitsme kontserdiga festival Jazzkaareke. Jazzmuusika kõlas kümne päeva jooksul üle Eesti pakkudes kuulajaile unustamatuid emotsioone, palju värsket ja üllatavat loomingut.

Head Uudised GoodNews