1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Kampaania “Aita Nõrgemat” kõneisik Priit Parve: Ma soovin, et inimesed hooliksid loomadest rohkem
Kampaania “Aita Nõrgemat” kõneisik Priit Parve: Ma soovin, et inimesed hooliksid loomadest rohkem

Kampaania “Aita Nõrgemat” kõneisik Priit Parve: Ma soovin, et inimesed hooliksid loomadest rohkem

Priit Parve

Aita Nõrgemat MTÜ sai alguse 2008 aasta sügisel kui grupp Tallinna noori otsustasid eelolevate jõulupühade puhul koguda kingitusi ja annetusi kodutute loomade tarbeks. Sellel aastal on kampaania kasvanud tänu Eesti meedia heatahtlikkusele juba kolme kuuliseks suurprojektiks. Heategevuslikule kampaaniale “Aita Nõrgemat”  on oma õla alla pannud mitmed Eesti päevalehed ja nüüd ka Eesti Rahvusringhääling ning Telekanal SEITSE.

GoodNews uuris kampaania kõneisiku Priit Parve käest, kuidas kampaania alguse sai ja mis seni tehtud on.

Miks panna kodutute loomadega tegelevale kodulehele nimeks just armasta.ee

MTÜ Aita Nõrgemat loomise loomulik jätk oli koduleht. Kodulehe aadressi leidmisel arutasime omavahel, mis meile seondub loomade ning nende aitamisega. Meil on ka endil kodus loomi ning loomadega seostus koheselt siirus, rõõm ja armastus. Armasta.ee väljendab meie ja loodetavasti ka teiste inimeste suhtumist loomadesse.

See kõik sai alguse 2008 aastal detsembri alguses. Mulle helistas hea sõber Risto Kask ning ütles, et jõulud on varsti ukse ees, läheme loomade varjupaika ja viime neile midagi söödavat ja paar mänguasja. Selle vähesega saame mõne õnnetu loomakese elu jõuluajal pisut rõõmsamaks teha. Loomulikult oli see väga soe ja hea mõte. Saime järgmisel päeval kokku, et arutada kuidas loomi aidata saaksime. Peale väikest arutelu otsustasime, et saame ilmselt hoopis rohkem ära teha kui suuname olemasoleva ressursi MTÜ loomiseks, tasulise annetusnumbri registreerimiseks, kodulehe avamiseks ning teavituskampaania korraldamiseks. Seega kogusime vajalikud vahendid kokku ja hakkasime töötama selle heaks, et meie väike organisatsioon saaks anda arvestatava panuse loomade varjupaigale läbi teavitustöö, mis kutsub inimesi üles aitama neid, kes ennast ise aidata ei saa.

Kuidas olete juba kodutuid loomi saanud aidata?

Esimesel talvel kogutud annetustest viisime Tallinna Loomade Hoiupaigale söögipoolist ning mänguasju. 2009 aastal oli meil au korraldada koostöös Tallinna linna ja Tallinna Keskkonnaametiga juba suurem teavituskampaania. Kampaania eesmärgiks oli kutsuda inimesi üles võtma omale lemmikloom just loomade varjupaigast. Tallinna tänavatel olid üleval suured 6×3 meetrised plakatid, bussipaviljonide plakatid ning prügikasti sildid kampaania materjalidega. Samuti näidati meie teavitusklippi ka Vabaduse platsi ekraanil. Infot jagasime läbi erinevate meediakanalite ning käisime vestlemas radiosaates ja saime väikese uudise ka ETV Aktuaalsesse kaamerasse. Kommunikatsioonist Tallinna Loomade Hoiupaigaga selgus, et peale kampaaniat kasvas loomade arv, kes endale uue kodu leidis ning kasvas ka hoiupaiga külastajate arv, kes omal käel loomadele söögipoolist tõid ning nendega tegelemas käisid.  Teavituskampaaniat plakatitega Tallinna piirkonnas jätkasime ka 2010 veebruaris.  Lisaks teavituskampaania eesmärgile suutsime koguda kokku ka pisut annetusi, millest oleme viinud hoiupaigale toitu ning annetatud mänguasju, samuti ehitanud 3 kuuti, mis vastavad hoiupaiga erinõudmistele.

Olete oma tegevuse kohta maininud, et põhitöö käib jõulueelsel ajal? Miks just siis?

Jõulude ajal on inimesed avatumad ning on valmis rohkem aitama. Enamikul meist seonduvad jõulud pere ja lähedastega ning unustusse vajuvad möödunud aasta suuremad mured. Need asenduvad rõõmsamate tunnetega ja siis on õige aeg teavitada inimesi sellest, et üle kogu Eesti on varjupaikades suur hulk koduta loomi. Need väikesed ja suuremad loomakesed ei ole ise süüdi selles, et nad on kodu kaotanud. Meie siiras soov on kutsuda üles inimesi jagama oma kodusoojust ja rõõmu ka nende loomadega, kellel perekonda enam ei ole. Kuigi paljud inimesed ei saa loomadele uut kodu pakkuda on neil siiski võimalik aidata. Need loomad on väga õnnelikud ka selle üle kui neid varjupaigas vaatamas käiakse, nendega pisut juttu räägitakse ning väiksele jalutuskäigule viiakse. See süstib neile uut lootust ning annab neile veidigi perekonna tunnet.

Kuna olete loomadele teinud juba mitmeid häid tegusid, siis kas jagaksite meiega ühe härdama hetke seoses kodutute loomadega?

Väga raske on välja tuua seda ühte momenti, kuid kõige parema ettekujutuse nendest momentidest saab külastades loomade varjupaika. Seda siirast rõõmu ja õnnetunnet, mida loomadest õhkab, kui keegi neile külla tuleb või isegi uut kodu pakub, on sõnades väga raske edasi anda. Nad väga ootavad, et keegi neile tähelepanu pööraks ja neid kasvõi natukeseks ajaks jalutama viiks. Seda rõõmu loomale pakkudes oletegi selle härda hetke läbi elanud.

Olete te ise ka mõne kodutu looma enda hoole alla võtnud või on teil kodus lemmikud?

Mul on kodus 2 suurt ja sõbralikku koera. Aastaid tagasi ühel ilusal sügishommikul avastasime koera kuuri juures haukumas. Esiti ei saanud arugi, mis toimub. Lähemalt uurides selgus, et meie kuuri oli ennast sisse sättinud üks kassipoeg. Ta oli suhteliselt julge ning teda ei häirinud haukuv koer absoluutselt. Ta oli oranži värvi kodutriibik nagu tiiger. Meelitasime ta kuuri alt välja ning käisime arsti juures. Kass sai vajalikud vaktsiinid ning leidis kodu pikkadeks aastateks. Kass oli väga omapäine ning käis tihti pikkadel jalutuskäikudel, kuid tuli alati ikka koju tagasi. Meil oli üksteisest rõõmu ligi neljaks aastaks kuni ühelt jalutuskäigult ta enam ei naasnudki. Lähikonnas ei olnud temast ka ühtegi märki. Loodetavasti ei juhtunud temaga midagi halba. Tema jättis oma jälje meie perele ning ka mitmetele kardinatele.

Kas tahaksite inimestele seoses lemmikloomadega midagi südamele panna?

Ma soovin, et inimesed hooliksid loomadest rohkem. Nii olemasolevatest lemmikutest, et nad ei satuks tänavale, kui ka nendest loomadest, kes mingil põhjusel on tänavale sattunud. Kui plaanite omale lemmikut võtta, siis kaaluge kindlasti varianti pakkuda kodu loomale, kes elab täna varjupaigas. Need loomad on teile selle võimaluse eest ääretult tänulikud ja on kindlasti väga heaks kaaslaseks ja sõbraks.

[iframe src=”http://www.youtube.com/embed/PaUppmFBdL8″]

Head Uudised GoodNews