1. Avaleht
  2. Ajaleht GoodNews
  3. Kas teadsid, et lapsed saavad Eesti golfiklubides tasuta golfi mängida?
Kas teadsid, et lapsed saavad Eesti golfiklubides tasuta golfi mängida?

Kas teadsid, et lapsed saavad Eesti golfiklubides tasuta golfi mängida?

Tänapäeval on suureks probleemiks see, et lapsed ja noored veedavad palju aega arvutites ega huvitu värskes õhus tegutsemisest. Ometigi on ka neil võimalik leida hobi nii lapsepõlveks kui ka kogu eluks ja selleks on golf, mida mängimas saavad nad käia algul koos vanematega, hiljem juba ise ja  täisväärtuslike golfaritena. Eesti golfiklubid on noorte kaasalöömisest väga huvitatud ja on loonud ka head võimalused, et nood saaksid kasvõi homme golfimurule ilmuda. Alljärgnevalt tutvustame mõnede golfiklubide pakutavaid võimalusi noortele golfimängijatele.

Jõelähtmes asuval golfiväljakul on lastel võimalik golfi mängima hakata alates viiendast eluaastast

Jõelähtmes asuv Estonian Golf & Country Club on korraldanud nii, et tasuta saavad mängida alla 13 aasta vanused ning kuni 21-aastastele kehtib soodsam hind. Hooajatasu koos klubiliikmelisusega on 14–21 aastat vanadele golfaritele 350 eurot ja see annab piiramatu mänguõiguse, mis tähendab seda, et mängida saab nii palju ju noor jaksab.

„Meie golfiväljakul on lastel võimalik mängima hakata või treeningutele pääseda alates viiendast eluaastast. Oleme trennidesse võtnud ka neljaseid ja neljapooleseid, kuid aeg on näidanud, et viiendast eluaastast on võimalik grupis ilusasti eesmärgipäraselt ja perioodiliselt golfiga tegeleda,” räägib klubi juhataja Hanno Kross.

EGCC-s on lisaks väiksematele lastele on eraldi mänguplats koos liivakasti, kiikude ja muu sellisega, suuremad „tšillivad” juhataja sõnul juba ise ja veedavad aega harjutusväljakutel, tehes omavahelisi võistlusi.

Valgeranna noortega tegeleb tunnustatud treener Gert Velsberg

Pärnumaal Valgerannas asuv golfiväljak White Beach Golf pakub lastele ja noortele golfi algõpet ning golfitreeninguid PGA pro Gert Velsbergi juhendamisel. Treeningud toimuvad väljaku avamisest aprillis kuni oktoobri lõpuni. Nagu igal teisel väljakul, saavad lapsed ka Valgerannas mängida soodushindadega. Kuni 13-aastased saavad koos täiskasvanud saatjaga mängida täiesti tasuta, kuni 21-aastased mängijad aga soodushinnaga 25 eurot.

„Golfi mängu oskusega lapsed saavad väljakule mängima vanusest hoolimata. Treeningutes on noorimad osalejad seni olnud viieaastased, trennides osaleda saavad kuni 20-aastased noored,” räägib juhataja Vahur Tamm.

Nagu ka kõik teised Eesti golfiväljakud, on WGB loonud lastele väga head võimalused ning neid tuleb igal aastal juurde. „Pigem peaks tegelema sellega, et need, kes tulevad esimest korda golfi juurde, jääksid püsima,” arvab Gert Velsberg. Selle eest vastutab tema arvates aga pigem treener ehk siis kui hästi suudab treener golfi mängu õpetada ja kui huvitavaks selle rääkida. Järgmiseks on oluline roll klubil, kes peaks hoolitsema noore mängija sotsiaalse suhtluse eest, ning samuti ka EGLil ja toetajatel, kes peaksid hoolitsema materiaalse külje eest.

„Kõigi osapoolte koostöö tulemusena peab golf kui spordiala muutuma esmalt huvitavaks. Ja küll siis läheb see ka massidesse,” lisab Gert Velsberg. Lapsed ja noored golfi mängijad on Valgerannas väga oodatud ning olulised, kinnitab Velsberg. „Pakume neile samu tingimusi kui teistele golfi mängijatele, samas treeningutes kasutame lastele ja noortele suunatud treeningmeetodeid, mis on mängulisemad ning arvestavad laste ja noorte erinevaid golfimängu kogemusi,” räägib treener.

Lapsi oodatakse Valgeranna klubisse alates neljandast või viiendast eluaastast.

Golf X Rae pakub õppes tehnoloogilisi uuendusi

Golf X Rae golfi treener Carlos Kirtsi sai seniste lastetreeningute kohta palju positiivset tagasisidet nii lastelt kui ka vanematelt. Sellel hooajal on golfi treenereid rohkem, nende seas Egert Põldma, Torel Neider ja Maxime Chardon, ning Golf X Rae saab rohkem laste ja noorte  golfitrenne läbi viia.

„Saame laste ja noorte golfitrennides lisaks spetsiaalselt neile mõeldud treeningmeetoditele kasutada ka tehnoloogia abi,” räägib Golf X Rae teenindusjuht Janika Taidema. „Golf X-i golfistuudios kasutuses olevad erinevad golfimängu analüüsivad ja toetavad tehnoloogiad tuuakse hooajaks väljakule. Saame neid vastavalt vajadusele kasutada nii grupitreeningutes kui ka laste ja noorte golfi trennides.”

Golf X Rae golfiväljakul mängivad lapsed kuni 12. eluaastat (k.a) tasuta ning kuni 21-aastased noored soodustusega.

Saare Golf pakub laste tarvis ka perepakette mujalt tulijatele

„Treeningutele on teretulnud lapsed alates 7. eluaastast. Väljakul on mängimas käinud ka nooremad lapsed, kui vanemad golfi mängivad. Neil on golfietikett teada ning oskused ja huvi olemas,” räägib Saare Golfi turundusjuht Kaira Kivi.

Eelmisel suvel osales laste treeningutes 30 last vanuses 7 kuni 18 eluaastat. Kogu suve jooksul osales erinevates lastelaagrites lisaks umbes 120 last, kes said golfist esimesi teadmisi. Talvel osaleb treeningutes 10 last.

„Meie tootevalikus on perepakett “Lastega Saaremaal”, kus lapsed mängivad tasuta. Kui peres on kaks ja enam vanemat kui 13-aastast last, kes golfi mängivad, on Saaremaa golfisihtkohana kindlasti hea valik,” tutvustab turundusjuht Saare Golfi võimalusi.

Laste- ja noortetreeningud toimuvad Saare Golfis nii suvel kui ka sügis-talvel kaks korda nädalas. Suvel toimuvad treeningud õues, talvel on sisetreeningud klubi hea partneri Kuressaare Gümnaasiumi võimlas.

Niitväljal on lastele muljetavaldavad võimalused

„Näiteks Kadett-programm on mõeldud 8–14-aastastele noortele, sõltumata varasemast kokkupuutest golfiga. Programm kestab kaks pluss kaks kuud, seejärel jagame noored juba edasi vanuse ja tasemerühmadesse. 5–7-aastased lapsed kuluvad eraldi treeningrühma, sest nemad vajavad teistsugust lähenemist,” räägib Niitvälja pro Paul Põhi.

Laste grupid jagunevad seega: 5–7-aastased (3 grupis), 8–10-aastased (2 rühma), 11–14-aaastased (2 rühma), üle 15-aastased, HCP 37–54 grupp, HCP 10–36 grupp ja Niitvälja Golfitähed. Kadett 1 rühmasid on 2 gruppi ja Kadett 2 rühmasid samuti 2 gruppi. Kokku osaleb Niitvälja treeningutel välihooajal üle saja lapse. 5–7-aastaste laste treeninguid viivad läbi juhendajad Hanna-Maria Tammo ja Anne Metsis. Kadett-rühmad vajavad rohkem tähelepanu ja seetõttu viib neid treeninguid läbi kaks inimest.

Niitvälja Golf pakub lastele vastavalt vanusele ja tasemele erinevaid treeninguid. Klubi on noortele välja töötanud spetsiaalse noorteraja, mis saab alguse 5- kuni 7aastaste laste treeningutest ning lõpeb tippnoorte ehk Golfitähtedega

Niitvälja Golf pakub lastele ja noortele golfitreeninguid aasta läbi. Välihooaeg algab aprillis ning lõpeb oktoobri lõpus. November on puhkekuu, et alates detsembrist sisetreeningutega jätkata. Niitvälja Golf on osaline ka GoGolfi projektis, mis on üleeuroopaline pilootprogramm 15–18-aastastele noortele. GoGolfi treeninguid annab Niitväljal Robert Weir. Samuti pakub Niitvälja Golf kooliaasta lõpus lastele ja noortele võimalust teha tutvust golfimänguga. Juunis ootavad Niitvälja treenerid 2. –12. klassi õpilasi Niitväljale Klassidemole. Kaks tundi kestev lõbus golfi tutvustus annab ülevaate golfimängust ja väljakust, õpitakse erinevaid lööke ning lõpetatakse toreda võistlusega.

Niitväljal on võimalik korraldada ka erinevas vanuses laste sünnipäevi. Sügisel algaval kooliaastal loodab Niitvälja Golf koostöös Saue Gümnaasiumiga viia golfimängu kooliõppesse. Hetkel töötatakse välja sobilikku plaani ja programmi, mis seoks kehalise kasvatuse tunni golfimänguga. Kõigele eelmainitule lisaks on kõigil kuni 12-aastastel noortel Niitväljal võimalus mängida tasuta mõlemal väljakul. „Niitväljale golfitreeningutele on oodatud lapsed alates 5. eluaastast,” selgitab pro Paul Põhi. „Teinekord toovad lapsevanemad võsukesed ka varem Niitväljale golfimänguga tutvust tegema. Sellistel puhkudel oleme lahkesti tasuta varustust jaganud, et esimesed löögid tegemata ei jääks. Meie noorimad mängijad, kes koos lapsevanemaga mängides juba iseseisvalt väljakul hakkama saavad, on nooremad kui kooliealised,” lisas Põhi.

pro’de poolt veavad Kadett-treeninguid Martin Toom või Priit Jalasto, keda abistab Anne Metsis. Kõik järgmised treeningrühmad on juba pro’de kätes ning tippnoori ehk Niitvälja Golfitähti treenib Niitvälja head pro Paul Põhi.

Head Uudised GoodNews

LEAVE YOUR COMMENT

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga