1. Avaleht
  2. GoodNews
  3. Eesti esimene heade uudiste portaal GoodNews sai kaheseks
Eesti esimene heade uudiste portaal GoodNews sai kaheseks

Eesti esimene heade uudiste portaal GoodNews sai kaheseks

Foto: Margus Vilisoo / MxM  Stuudio  Jumestus: Maria Indermitte
Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio
Jumestus: Maria Indermitte

Täpselt 19. detsembril möödub kaks aastat päevast, mil arvutihiire klikk tõi esmakordselt ekraanile portaali GoodNews avalehe ja uudised, mille sisuks oli teadlikult seatud positiivsete emotsioonide tekitamine.

Portaali loomise idee autor ja praegune peatoimetaja Monika Kuzmina meenutab, et uus uudistekanal tuli meediamaastikule kaks päeva enne seda, kui maiade kalendri väidetavale lõppemisele pidi järgnema maailmalõpp. Seda mõistagi ei tulnud, GoodNews aga alustas ja on siiani igapäevaselt lugejani viinud neid uudiseid, mis stressi ja depressiooni ei tekita.

Monika Kuzmina sõnul oli algul palju kahtlejaid, kes üldlevinud arvamuse kohaselt peavad müüvamaks artikliks negatiivseid uudiseid. Portaali asutaja tahtis tõestada vastupidist, et heade uudiste lugemine muudab argipäeva ilusamaks ja annab juurde positiivset energiat.

“Head infot tuleb palju ja selle vahendamine on muutnud ka minu elu paremaks,” on Monika Kuzmina kindel.

2012. aasta 19. detsembri loetavam uudis portaalis oli informatiivne eelteade “Inimesed teevad imet Raplamaal”, mis teatas MTÜ “Saagu Valgus ja Siiri Sisaski eestvedamisel peetavast heategevuslikust jõulupeost vaesuses elavatele lastele ja noortele Raplamaal Raikküla Kultuurikeskuses.

“Esimesel päeval olid palju lugejaid minu ja teise asutaja, Kristi Zirki, tutvusringkonnast, kes teadsid uuest portaalist ja vaatasid selle üle,” jääb Monika Kuzmina tagasihoidlikuks.

Nüüd, kaks aastat hiljem, on igapäevaseid lugejaid juba üle tuhande ja Facebook’is on GoodNews’i lehekülje meeldivaks märkinud 1791 inimest. 16. detsembri seisuga on portaalis 8722 uudist 30 kategoorias. Kahe aasta jooksul on uudistekanalit külastatud enam kui 368 000 korda, sellest 270 900 kasutajat. Erinevaid GoodNews’i portaali postitusi on vaadatud rohkem kui 628 000 korda. Keskmine portaalis oldud aeg on 1 minut ja 29 sekundit.

Kõige rohkem klikke on portaalis saanud liigutav video “Kuidas reageerib väärikas kodutu loteriivõidule”, mis jutustab õnnelikust eluheidikust, kes jagas võidu pileti kinkijaga pooleks. Seda videot on vaadatud 18 206 korda. Teisel kohal platseerub ““Kodutunne“ aitab 15-aastast poissi, kes on võtnud vastutuse viielapselise pere heaolu eest oma õlgadele.

Edetabeli TOP20s on palju lugusid spordist, tervisest, eneseabist ja hoolivusest. Populaarsed on olnud näiteks “21 inspireerivat elutarkust Mai-Agate Väljatagalt”, “Eesti tantsulõvi Joel Juht pani 70-aastased hip-hoppi tantsima” ja kapten Argo Sibula üleskutse Afganistanist: “Pidage meeles neid, kes ei saa sellel ajal kodus olla!”.

Peatoimetaja Monika Kuzmina ütleb, et portaal tahab esile tõsta eriti neid inimesi, organisatsioone ja asutusi, kes on oma eesmärgiks võtnud aidata neid, kel elus pole just eriti hästi läinud. “Märka neid, kes aitavad!” on üks portaali moto.

Portaalist GoodNews leiab Eesti ja välismaa uudiseid, intervjuusid, keskkonna-, moe- ja ilu-, kultuuri-, seltskonna-, spordi- ja reisiuudiseid, teateid heategevuse, tervise ja tootearenduse vallast, tööpakkumisi, hingepaitavaid lugusid ja palju muud.

GoodNews korraldab ka ilusaid kampaaniad, viimaseks taoliseks oli “Saada soodne ja südamlik kingiidee!”. Selle käigus koguti 165 mõtet, kuidas leida võimalus jõulukingitusteks, mis ei laastaks rahakotti, kuid annaks saajale õnnetunde. 10 toredate ideede pakkujat said GoodNews’ilt ja partneritelt kingituse.

Portaali üks koostööpartnereid on raadio Kuma, kellega kahasse on kahe hooaja vältel tehtud 58 pooletunnist saadet külaliste osavõtul. Saadet võib Kuma eetris kuulata neljapäeval kell 11.25 ja kordusena pühapäeval kell 15. Partneriteks on veel Terviseleht ja Ajakiri Golf. Portaali ülalpidajaks on MediaMarketing Est OÜ.

Veel huvitavamaid fakte portaali GoodNews kohta

Eestis külastavad seda enam Tallinna ja Tartu inimesed. Välisriikidest on portaalil austajaid konkurentsitult enam Soomes, kus seda on külastatud 13 300 korda, järgnevad USA, Saksamaa ja Suurbritannia.

Eksootilisematest maadest võiks ära märkida Sambia, Suriname, Kõrgõstani, Laose, Malediivid, Kaimanisaared, Namiibia, Myanmari (Birma), Sambia.

Häid uudiseid leiab positiivsusele häälestunud lugeja netiaadressilt www.goodnews.ee ja portaali Facebook’i kontolt.

Raadiosaated “Head Uudised”, mis valmivad koostöös Kuma Raadioga, on järelkuulatavad SIIN!

VAATA RAADIOSAATE “HEAD UUDISED” KÜLALISTE GALERIID!

Head Uudised GoodNews