1. Avaleht
  2. GoodNews katsetab
  3. VIDEO! GOODNEWS KATSETAB! Kolme daami ponnistused higiste jõumeeste seltskonnas lõpevad amatsoonide challenge`ga
VIDEO! GOODNEWS KATSETAB! Kolme daami ponnistused higiste jõumeeste seltskonnas lõpevad amatsoonide challenge`ga

VIDEO! GOODNEWS KATSETAB! Kolme daami ponnistused higiste jõumeeste seltskonnas lõpevad amatsoonide challenge`ga

GoodNewsTallinna Televisiooni “Suvestuudio” raames otsustasid kolm daami, saate produtsent Katrin Hinrikus ning heade uudiste portaali naised Monika Kuzmina ja Elviira Eessaar otsida Tallinnas üles ühe spordiklubi, nägemaks, millega tegelevad Eesti parimad spordikangelastest mehed. Ehk siis ollakse jõudnud Eesti Jõutõsteliidu treeningusaali lävele. Katrin märgib eelnevalt ära, et naised tõstavad iga päev ostukotte ja tassivad lapsi, ega saa aru, miks peab meestel selleks veel eraldi trenn olema. Elviira tunnistab, et ei tea isegi seda, mida või keda jõutõstmise juures kartma peab ja üheskoos suundutakse otsima mõnda tugevat jõutõstjast meest.

Mehed on suuremad, kui neid tänavatel näeb

“Siim, 265 kilogrammi ja kaks kordust tulid kerge varuga,” kommenteerib Elviira jõutõstja Siim Rasti tegemisi ja mees kostab selle peale: “Täna ongi suht kerge päev!” Tegelikult on tegu soojendusega, milleks on Siimul 6-8 tõmmet ja siis alles läheb tööks! Kui tavaline Eesti mees treenib saja kiloga, siis teine treenija, jõutõstja Hjalmar Mäe teeb seda kahesajaga ja selleni on ta väidetavalt erinevate programmide kaudu jõudnud viie aastaga.

Reporter Monika nendib, et need mehed saalis on poole suuremad, kui me oleme harjunud mehi tänaval nägema, ja ühel neist on jala ümbermõõt kintsu kohalt isegi üle meetri. Kohalviibivate meeste seas on ka Eesti Jõutõsteliidu president Kaido Leesmann, kes ütleb, et hoolimata jõumeeste nägemisest rabatud Monika vastupidisest arvamusest, on tegu täiesti tavalise ja rutiinse trenniga. Edasi tuleb jutt suurimatest raskustest, mida Eesti mehed on üldse üles tõstnud ja ametlik rekord kuulub Kaido sõnul naabruses treenivale Siimule, kes on kükkinud veidi alla 400 kilogrammi. Surumises on ametlik rekord 320 kilo ja jõutõste rekord on ka ametlikult 360 kilo.

Kangid saavad naiseliku tuule alla

Seejärel püüavad tüdrukud kolmekesi kergitada neid raskusi, mille kallal jõujuurikad alles rassisid, kuid katsetusteks need jäävadki. Küll aga saavad nad hakkama normaalsete kangidega, mis ongi tõenäoliselt meeste poolt neile piisavalt jõukohaseks sätitud. Elviira edukas lamades surumine kutsub esile mehise poole tugeva aplausi. Üldiselt jääb kaamerapilt siiski vaheldumisi näitama meeste edukaid ponnistusi ja naiste vähemedukaid kamba- või üksiküritusi. Sellest hoolimata tulevad tüdrukud trennist ära lausa tantsides, mis võib tuleneda nii edukast musklikasvatusest kui ka rõõmust, et sealt minema sai.

Jõutõsteliidu president kiidab, amatsoonid klaarivad arveid

Monika rõõmustab, et tal on pärast trenni pisut higine, aga muidu hea olek, ja ta uurib Kaidolt, kas tollel on nende kolme kohta üldse midagi head öelda. Jõutõsteliidu president ütleb, et juba see on eriline asi, et kolm daami sattusid ennelõunal jõustõstesaali, mis näitab nende suurt julgust. “Te olete tublid, tegite kõik ära kolm põhilist baasharjutust, tegite siin oma rekordi, jõutõste oli tehniliselt hästi tehtud, te õppisite kükkima, lamades surudes aga olite üllatavalt tublid,” loetleb ta.

Kuigi Monika ütleb, et nad said nüüd aimu, mida jõutõstmine endast kujutab, tunnistab Katrin, et ei tea siiani, mis see on. “Kui ma vaatan neid mehi siin, siis neile on see kahtlemata kasulik, aga naistele… no ma ei tea… pigem mitte! Meie läheme teletööd tegema!” jõuab ta veendumusele.

Monika aga on sõdalasevaimu täis, sest jäi surumises Elviirale 10 kiloga alla, kaotada talle ei meeldi ja ta kutsub sõbranna challenge`le.

“Ütle aeg ja koht!” vastab teine amatsoon enesekindlalt. Seega on daamide jõutõstmisega tutvumine selleks korraks läbi, aga lõputiitrite järgi võib eeldada, et päris lõplikult mitte, higi ja tõstekangid hakkavad alles lendama.

Jüri Kukk Ajakirjanik