1. Avaleht
  2. Mis on Eesti elus hästi?
  3. GoodNews eksklusiiv! Terapeut Liis Kuurme arvates on eestlased palju saavutanud oma jonniga
GoodNews eksklusiiv! Terapeut Liis Kuurme arvates on eestlased palju saavutanud oma jonniga

GoodNews eksklusiiv! Terapeut Liis Kuurme arvates on eestlased palju saavutanud oma jonniga

Liis Kuurme - Mis on Eesti elus hästiTimeWaver Eesti terapeut Liis Kuurme hindab Eesti puhul seda, et see on koht, kuhu saab alati tagasi tulla, see on meie kodu, eestlaste puhul aga märgib ta ära tugeva kire elada, ning meie vaimsuse.

Liis, miks meil on teie arvates Eestis hea elada?

Olen seisukohal, et me ei ole oma hingetasandil juhuslikult valinud sündimise kohaks Eesti. Kui ühelt poolt jälgida loodust ja loodusväge, mis on mujal maailmas ja võrrelda seda Eestiga, siis võiks ju väita, et siin pole maavärinaid, puhta vee puudust ja leiame veel küllalt metsa, kuhu minna ennast leidma ja laadima. Teisalt aga oleme piisavalt väikesed, et “kaduda” ära arvamusliidrite taha ja nii ei võeta meie häält kuigivõrd kuulda. Minul on Eestis hea elada, sest siin on mul võimalus siiski elada turvaliselt ja kooskõlas oma südamega.

Mis on Eestis sellist, mida võiks teistele eeskujuks tuua?

Eesti on kuulunud ajaloo vältel paljude riikide koosseisu. See on meid rahvusena kasvatanud piisavalt tugevaks ja edasipürgivaks, et olla nii mõnelegi suurriigile kasvõi hariduse või tehnoloogia vallas eeskujuks. Meis on see sisemine põlemine ja soov olla alati veel ja veel parem! Meis on kirg elada!

Millised on need Eesti head asjad, millest te isiklikult kõige rohkem rõõmu tunnete?

Hea Eesti asi on Eesti maa, loodus, puhas vesi ja värske õhk! Kindlasti on head ka inimesed, kui nendele antaks võimalus rohkem head teha ja head näha!

Mida tähendab teie jaoks olla eestlane?

Olen sündinud ajal, kus mäletan veel selgelt laulva revolutsiooni sündmusi. See tiksub ja põksub ikka veel sügaval südames! Kahjuks on tänapäeval juba näha ka seda, kuidas eestlane lõhub teist eestlast ja Eestimaad, kuid kui meenutada ja selgitada seda, miks meil oli vaja oma identiteeti, siis pole ehk veel kõik kadunud. Eestlane olla on ikka päris hää!

Milline on hea eestlane, hea inimene üldse?

Hea eestlane on sama, mis on hea inimene. Hea inimene austab oma esivanemaid ja aktsepteerib nende valikuid. Ilma nendeta poleks meil meie elu ja praegust hetke! Meil poleks eestlastena oma riiki ja neid võimalusi, mis meil on.

Kui võrrelda meid eestlaseid teistega, oskate te välja tuua mõne eestlaste üldise iseloomuomaduse, mis teile väga meeldib?

Kõige esimesena pähe turgatav sõna oli — jonn. Oma jonniga (ja ka jäärapäisusega) oleme saavutanud ikka päris palju. On see jonn nüüd talupojalikult toores jõud või rumalus, kes seda teab. Aga tundub, et see iseloomustus on meid päris kaugele viinud.

Kas eestlane huvitub enesearengust vähem või rohkem kui mujal olete seda soovi tajunud?

Ei oska seda väga kommenteerida, kuid tundub, et eestlase vaimsuse teemad on aja möödudes aina tugevamalt väljendunud. Me oleme alati olnud haridust tähtsustav rahvas, tänapäeval tähendab see ka mitte ainult akadeemilist haridust, vaid ka hingetasandil enese harimist, mõistmist. Küll võib selle kokku võtta sellega, et liigse linnastumisega on siiski säilinud alateadlik vajadus olla ka samal ajal loodusrahvas — nii nagu me “ennevanasti” ka olime.

Kui reisile lähete, mis on need kodumaa asjad, mida igatsema jääte?

Kodu ja veelkord kodu. Tundub, et inimesel on siiski vaja teada ja tunda, et tal on kusagil juured. See, et kodu võiks olla ka iga inimese jaoks turvaline paik, kus ennast vabalt tunda, on elementaarne!

Mis te kindlasti kodust kaasa võtate, kui lahkute Eestist pikemaks ajaks?

Mul ei ole kunagi plaanis minna Eestist ära pikemaks, kui lihtsalt puhkusereisiks. Minu jaoks on juured siin pinnal üsna tugevalt kinni ja tunnen ennast just siin kõige paremini!

Mida on eestlastel õppida teistelt rahvustelt ja kultuuridelt?

Õppida on palju, kuid eelkõige oleks õppida avaramat vaatenurka ja maailmakäsitlust. Meil oleks vaja õppida kastist välja tulemist ja aktsepteerimist! Nii nagu meie oleme alati oodanud, et siiajäänud võõramaalased õpiksid austama meie rahvast ja kultuuri, on vaja meilgi õppida aru saama, et ka teistes maades elavad inimesed ootavad meilt sama. Nii saame võtta vastu armastust ja võimalusi, mis ei sea piiranguid.

Mida soovida heade uudiste portaali lugejatele ja kogu Eestimaale?

Ma soovin kogu südamest rohkem sallivust, positiivsust ja häid mõtteid! Ma soovin, et iga eestlane leiaks igal päeval oma elus midagi head ja positiivset. Elus teadlikult leitud head tunded, sündmused, sõnad ja naeratused ei maksa meile midagi, aga võivad päästa terve ülejäänud elu!

Head Uudised GoodNews

LEAVE YOUR COMMENT

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga