1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. GOODNEWS JA KESK-EESTI TRE RAADIO! Heade uudiste saates on ohtralt naeru ja mõnusaid teemasid
GOODNEWS JA KESK-EESTI TRE RAADIO! Heade uudiste saates on ohtralt naeru ja mõnusaid teemasid

GOODNEWS JA KESK-EESTI TRE RAADIO! Heade uudiste saates on ohtralt naeru ja mõnusaid teemasid

Heade uudiste saade on taas eetris ja lisaks raadiohäälele Mati Palmetile on stuudiosse laekunud ka portaali GoodNews lustlikud tüdrukud Monika Kuzmina ja Joanna Müür. Monika säramise taga on väidetavalt mõne päeva tagune naasmine puhkusereisilt Türgist ja Joanna nendib, et ta on ka kenam kui kunagi varem. Mati hoiatab seepeale, et peatoimetaja võib oma assistendi jutust välja lugeda selle, et ta varem polnudki kena ja Joannat võib ees oodata arenguvestlus.

Heade uudiste portaalis on omavahelised suhted siiski kontseptsioonile vastavad ja Monika on meeskonna tööga rahul, sest kuigi ta isegi puhkusel olles otsis, et äkki on mahajääjad midagi kokku keeranud, põhjust vigisemiseks siiski ei leitud. Joanna nendib, et Monikast oli kogu aeg hoomatav soov kiiresti tagasi tulla ning too oma korda räägib sellest, et ülemuse rolli sisse elanud Joanna on juba endale ärikohtumisi kirja pannud. Lõppkokkuvõttes võib öelda, et GoodNewsi meeskond toimib ka siis, kui üks lüli lõõgastuma suundub.

IMG_8688

Esimeseks teemaks on nädalavahetusel Helsingis toimub eestlaste kevadpidu, mida korraldab esimene Soome eestikeelne raadiojaam Finest FM, kes on sinna ürituse kajastamisele kutsunud ka HeadUudised. Tüdrukud peatuvad Presidentti hotellis ja Soome eestlaste korvpallimeeskonna eestvedaja Mats Ristmägi, kes on ka heade uudiste raadiosaaate külaliseks olnud (toim. – raadiosaadet saab kordusena kuulata SIIT!), on lubanud neile ka vastu tulla. Mati meenutab seepeale praeguste Kalevipoegade eellase, eeposekangelase enda tegusid, kes suutis Soome lahe piirkonnas ilge jama kokku keerata, kasvõi saarepiigat ära kasutades. Monika kinnitusel näitas jõulupidu Helsingis, et eestlased oskavad olla soliidsed, mida tõestas ka fotogalerii ning peo reeglidki näevad näiteks ette viisakat riietust.

Monika-Kuzmina-ja-Joanna-Müür5
Mati mainib ära, et Finest FM on Soome eestlaste hulgas väga hinnatud ja Monika sõnul on ka pidu väidetavalt juba välja müüdud. Lisaks sellele oli eestlaste raadiojaam ka see, kes viis Soome “Klassikokkutuleku” Eesti variandi.

“Tegelikult on eestlased tublid, viga on selles, et meie headusest palju ei räägita,” arvab positiivitar lisades, et ka TV3 on teinud lugusid sealsetest eestlastest, mis näitavad, et neil läheb hästi. Mati nendib seepeale sügava enesekriitikaga, et eestlaste liikumine Soome annab sealsele keskkonnale IQ-d juurde ja viib sinna meie kõrgkultuuri — näiteks “Klassikokkutulekus” oksendas Mait Malmsteni kehastatud Mart rohkem kui näitleja ise oma 20-aastase staaži peale kokku. Vestluskaaslased leiavad, et film oli üliäge, võimaldas kõvasti naeru lagistada, sellega kühveldati kokku suured rahanumbrid ja Mati sõnul võiks teha veel ka järjefilme.

Mati hakkab huvi tundma Monika filmieelistuste kohta ja selgub, et nendeks on seriaalid “Skandaal” ja “Must nimekiri”, mida Monika vaatab keelekogemuse huvides inglise keeles. Esimese filmi kohta ütleb ta, et tegu on talle kui meediainimesele sisuka ja põneva seriaaliga Ameerika presidendiperekonna ning neid ümbritsevate inimeste elust ning sellest, kuidas probleemide lahendamisse meediast kaasatakse ning abivajajate mured vahendeid valimata lahendatakse. Seriaali üks peakangelastest ütleb, et alati on õigem rääkida tõtt, mitte otsida vingerdamisvõimalusi või valetada.

Mati meenutab üht hiljutist juhtumit kohalikus poliitikas, kus volikogus opositsiooni rünnakule teravalt vastanud poliitiku akna alla ilmus seepeale soditud ähvardus. Saates Ringmikrofon seda teemat Tiit Reinbergiga arutades tuli neil kokku puutuda just selle tõe teemaga, sest nende vestluse järel tõusis opositsioon tagajalgadele, süüdistades raadiojaama kallutatuses. “Kui käitud poliit- ja õiguskorrektselt ega ütle välja, mida keegi tegelikult tegi, siis valetad kuulajatele,” arutleb saatejuht. “Kui aga ütled tõe välja, siis läheb asi teiselt poolt kurjaks, seega tuleb mõnikord teadlikult joga ajada.” Mati sõnul käib poliitikas rutiinne töötegemine ja skandaalid tulevad siis, kui keegi teeb midagi altlatti — poleks näiteks selle poliitiku akna alla ähvardusi ilmunud, poleks volikogus toimunu ka laiemale avalikkusele ilmsiks tulnud.

Monika-Kuzmina-ja-Joanna-Müür3

Kui Monika võtab jutuks värske uudise EKRE populaarsuse suurest kasvust, tuletab Mati meelde, et ka Tre Raadiot on süüdistatud Helmede oma kinnimakstud saate pärast selle erakonna vaadete propageerimises ja Eesti Ekspressis ilmus koguni lugu küsimusega, et kas EKRE loob Eestis oma raadiovõrku? Kuigi see oletus lükati loos ümber, on see pealkirja siiski üles jäänud. Monika ütleb, et kuigi tema on endine Rahvaliidu aktivist, ei toeta ta ajakirjandusliku erapooletuse huvides otseselt ja avalikult ühtegi poliitilist jõudu.

Meenutades oma hiljutist Türgi-reisi märgib Monika, et kuigi paljud hoiatasid teda ohtlikkusse piirkonda mineku eest, oli Antalya ja Alanya vaheline turismipiirkond turvaline, seal oli tore olla, tegemist oli palju ja seda kõike suhteliselt odavalt. Mati otsib küll seoseid mõne päeva taguse lennuki kaaperdamisega, kuhu oli segatud ka üks daam ja armulugu, kuid Monikaga seal siiski tegu polnud. Joanna parandab Monika väite, et ta tegi iga päev ka tunnikese tööd, sest reaalsuses ületas see aeg tunni mõõtme.

Go, Mati Go

Mati on kätte saanud ajakirja Golf värske numbri ja leidnud sealt “100 golfipähklit”, mis tema rõõmuks võimaldavad golfiga tegeleda platsile minemata, ainult targutades. Ta võtab ette olukorra, kus pall on puu otsas kinni ja ta tuleb identifitseerida. Kõik see tekitab suure keskustelu, mille lõppedes soovitab Monika kõigil minna uurima nii golfimõisteid kui ka golfiküsimusi, mille leiab ajakirja kodulehelt. Mõistete osa jääb Matile esialgu selgusetuks, mis on “pall juhuvees” ja kas see võib olla ka õlleloiku kukkunud pall. Tegu on siiski väljakule kogunenud veega.Joanna, kes eelmises saates õpetas Matit õigesti hingama, on võimeline nüüd teda ka golfis harima, sest sai mõne päeva eest esmakordselt kaika ehk golfikepi kätte ja sai ka aimu, miks inimesed sellest mängust vaimustuses on. Monika tutvustab veel ka intervjuud skulptor Tauno Kangroga ning jutustab golfikujust, mille skulptor tegi ühele daamile, kuid võõrsile rännanud naisest see maha jäigi. Veel juhib ajakirja vastutav väljaandja tähelepanu sellele, et suvel on tulemas kolm avatud golfiväljakute päeva, mil huvilised võivad tulla ja tutvuda tasuta selle toreda mänguga.

Monika meenutab ka üht imelist kohtumist ühel Türgi golfiväljakul, kus nende vestluskaaslaseks sattus väljaku mänedžer, tore ja külalislahke mees, kes golfini jõudis ühe palli ja kepiga karjamaal harjutades ning saades võimaluse oma oskusi näidata, pääses ühel hetkel otse koondisesse. See maagiline väljak imeliste inimestega jättis Monikale võrratu mälestuse, mänedžeriga tehtud intervjuud aga võib lugeda Golfi suvenumbris.

Saatejuht on ootuses, millal GoodNewsi tüdrukud golfitippudeni jõuavad ja kuigi Monika lubab vaid kõrvaltjälgija olla, ei välista Joanna enda tõusu sellel teel. Temal on golfiajakirjast Matile soovitada ka viis nõuannet meestele, kes ei pea tingimata golfarid olema.

Joanna Müür ja Monika Kuzmina2

Monika räägib ka kohtumisest kolme Niitvälja seenioriga, kellest üks oli tuntud spordi- ja loodusfotograaf Mati Hiis. Piltniku jutu järgi ongi golf ohtlik mäng ja tal oli jutustada ka üks juhtum, kus palliga pihta saanud mees oli surma veerel. “Golfiväljakul rõhutatakse seda, miks tempo peab õige olema ja väljakule mineku ajad paigas,” täpsustab ta turvalisusnõudeid. Saatejuht on topist üles leidnud lood taipoksija Edvin Erik Kibuse annetustest lastefondile, imeliste muutuste saatest, kahest kadunud hambast poksimatšis ja teistest lugudest ning nendib, et GoodNews seob algallikad ja tagajärjed kokku. Mis aga puutub muutumissaatesse, siis Monika usub, et uus välimus muudab elu, tehes inimese enesekindlamaks. Ta tahab jagada ka tõdesid raamatust “101 olulist asja, mida sa tead, aga kipud unustama”, mille ta ka Türki kaasa vedas. Üks tõdedest on see, et parim võimalus läbi kukkuda on püüda kõigile meeldida. Aplaus on ilus, aga elus on teiste pahameel sageli hinnaks sellele, et oled tõeliselt elus. Kõigile meeldimine on ebaoluline ja tähtis pole ka ühele kindlale inimesele pidevalt meeldida, iga inimene peab jääma iseendaks.

Mati nendib, et inimesed langevad selle lõksu, et ei taha konflikte, kuid nagu ei saa maailma enda järgi ümber ehitada, nii ei saa ka kõigiga hästi läbi saada. Vaidlustes teistest üleolek on ka ohtlik tee, sest kui hakkad alati domineerima, siis hakkad ka teistest üle sõitma. Üldiseks järelduseks jääb see, et rumal on lasta ennast vaidlustes närvi ajada, sest siis on teine võitja ja igat idiooti pole mõtet ka oma usku pöörata. Saatejuht toob näitena selle, et pole mõtet minna seasulgu jõululaualt pääsenud orikale Aisakella sõnumit selgitama.Saade aga on üllatuslikult taas lõpule jõudnud, osa vaidlusi jääb vaidlemata, suur osa naeru on siiski ära naerdud ja Monika kutsub kõiki laupäeval GoodNewsi portaalist jälgima suurt eestlaste kevadpidu Helsingis, millest tuleb portaali ka pildigalerii. Mati loodab sealt näha, kui räsitud on tüdrukud pärast Kalevipoegade vägevat pidu ja Joanna soovitab lugeda ajakirja Golf värsket numbrit. Saade on kordusena Rapla ja Pärnu Tre eetris pühapäeval kell 11.

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 31.märts 2016Monika Kuzmina ja Joanna Müür

GoodNews Top20

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews