1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. Heade uudiste raadiosaatest kumas taas meid ümbritsev headus
Heade uudiste raadiosaatest kumas taas meid ümbritsev headus

Heade uudiste raadiosaatest kumas taas meid ümbritsev headus

Neljapäeva ennelõunal jõudis positiivseid sõnumeid janunevate kõrvadeni taas heade uudiste raadiosaade, mida saab nautida Kuma Raadio eetris kordusena ka pühapäeval kell 15. Tegu on selle hooaja teise saatega, kus võluv reporter Monika toob Mati skeptitsismist hoolimata kuulajateni posu huvitavaid, vajalikke ja ilusaid tegemisi kogu Eestimaalt.

Stuudiokülaline Joel Juht, JJ-Street tänavatantsukooli asutaja ja selle tegemiste indikaator, sai tuntuks rahvakeeli robottantsuga ja sealt edasi on ta tänavatantsu viinud tohutu hulga noorteni, et neil oleks midagi, millega vabal ajal tegeleda. Oma ettevõtmise algusperioodi võrdleb ta Maarja-Liis Ilusa laulukarjääri algusajaga: “Ka tema üle heideti nalja, aga nagu aktiivsel inimesel ikka, on vajalik ka selline periood läbi elada.”

Monika märgib, et tänaseks on Joelist saanud paljude noorte eeskuju – GoodNews’i intervjuust JJ- Streeti tantsijatega tuleb välja, et nad ei teaks, kes nad oleksid, kui ei oleks praegu JJ-Street’is. Joel õpetab oma tantsijatele elus nii vajalikku meeskonnatööd ja ühtehoidmist ning tänavatantsunoored lausa kiirgavad positiivset energiat.

Saatejuht Mati jääb saatesse hiljaks, sest ta astus läbi Türi laulupeolt, kus esinesid hooldekodude asukad. Mati sõnul kutsuti neid vanasti halvustavate väljenditega, nüüd aga on nad lihtsalt erilised inimesed. “Nad on inimlikult siirad ja kui neid võrrelda poliitiliste kisklemiste korraldajatega, siis oli nende rongkäigus normaalsust rohkem,” pakub saatejuht, keda on paljud parteid enda ridadesse meelitanud, kuid valikute tegemisel peaks ta endale lähedasemaks just erilisi inimesi.

_MG_5938
Joel Juht on mees, kes pani vanaemad hiphoppi tantsima

Jutt läheb sujuvalt üle sellele, et JJ-Street’is võetakse trenni ja toitumist väga tõsiselt. Joel Juht soovitab lastevanematel vaadata, mida nad oma lastele süüa annavad – paljud lapsed on ülekaalulised! Tema ise vaatab kalorite pealt kui palju päevas süüa. Selguvad faktid, et  60-70 kcal kulub tunnis lihtsalt teleka ees istumise peale, kuid 10 kilomeetrit jooksu kulutab kuskil 1000-1500 kcal. Tantsuäss sööb 5 korda päevas, väiksed portsud korraga, joob 2 liitrit vett ning hoidub soolast ja suhkrust. “Pärast kahekuist suhkrust hoidumist sõin oma lemmikut Napoleoni kooki just täna ja see ei maitsenud mulle! Nägin koogi asemel salatilehti!” muljetab Joel.Monika tutvustab presidendiproua Evelin Ilvese kokaraamatut, mille too koostas koos fotograaf Hele-Mai Alamaaga kahe aasta jooksul Eesti koolides laste lemmiktoitude kohta uuringuid tehes. “Kas raamatust leiab midagi paremat kui viinerikeedised?” tunneb saatejuht huvi. GoodNews’i sarmikas reporter Monika pareerib küsimuse vastusega: “Lugemine teeb targaks – ostke raamat!” Igal juhul on teada, et Evelin Ilves hindab väga sporti ja tervislikku toitumist ning kokaraamat annab ülevaate suupärasematest ampsudest kooliõpilaste silme läbi ja kõhu kaudu.

Monika tuletab meelde, et Eesti Külaliikumine Kodukant korraldab vabatahtlike märkamise kampaania – lisainfot selle kohta saab vabatahtlikud.ee kodulehelt ja goodnews.ee portaalist. “Kutsume üles rahvast märkama inimesi, kes mitte midagi vastusaamata tahavad teha ja teevad teistele head,” teadvustab positiivsust kiirgav reporter. Monika annab teada, et päriskoduta laste huvitegevuse toetamiseks SOS lastekülas korraldavad Tallinna restoran Massimo ja Karl-Erik Taukar reedel heategevuskontserdi. Saatejuht Mati lisab, et hoolimata juttudest nagu jätaksid paljud jäävee pähekallajad annetuse tegemata, on lihashaigete fondi jõudnud juba suur summa ja 100 000 euroni pole enam pikk maa. Monika kiidab ettevõtmise turunduse poolt, kuna raha on tulnud arvele ja kampaania on hoolimata näilisest vigurdamisest täitnud oma eesmärgi.

Järgmiseks teemaks on seitsmendat korda toimuv tänavatantsuvõistlus Baltic Session. Selle kindla austaja Monika jutu järgi pani üritus eelmisel aastal tantsima 60-70-aastased memmed, milleks tehti trenni vaid kuu. “Show oli midagi enneolematut – nägin neid daame enne ja pärast esinemist ning nende silmis oli tohutu sära,” meenutab Monika.

Joel lisab, et tänavatants pole enam gängimaailm, vaid see on kultuur ja kaasa võivad lüüa vanusest hoolimata kõik inimesed. Baltic Sessioni (BS) külastajate keskmine vanus on 18-30 eluaastat, aga üha rohkem tuleb ka 45-aastaseid ja vanematki publikut. “Tulge üritusele, siis saate aimu kui vinge asjaga on tegelikult tegemist,” on saate osaliste sõnum. BS finaal on 12. oktoobril Nordea kontserdimajas, aga kogu festival käib 6.-12. oktoobrini ja selle aja sees toimub näiteks ilupäev, kirbuturg ja palju muud.

Joel täpsustab, et tänane hip-hop-kultuur ühendab endas moodi ehk riietumist, tantsu ja kunsti. Baltic Sessioni käigus saab tegeleda ka graffitiga, mille tarvis on Tallinn eraldanud 500 ruutmeetrit seinapinda.

Ühena viimastest teemadest kõlab väide, et eestlased hoolivad teineteisest. Monika toob saatejuht Mati mõningate kahtluste kummutamiseks faktid: suvel tehti Tartus vereannetuse rekord, kus nädalavahetusel käis verd andmas 240 inimest ning  Tallinna lastehaiglale koguti enam kui 500 annetuspakki mitme tuhande mänguasjaga.

Ja lõpetuseks kutsub naerusuine Monika kaasa lööma uues ettevõtmises: mittetulundusühing Do Good korraldab pildikonkursi, millest saab täpsemalt lugeda GoodNews’i kodulehelt.

Kuma Raadiost heade uudiste saadet kuulates saate lisaks positiivsele energiadoosile ka osa heatahtlike inimeste arvamustest, naudite pooltundi, kus halvad mõtted lihtsalt peletatakse minema ja kasulik info aitab teid oma tegemisi planeerida. Olge meiega internetis, raadioeetris ja Terviselehes!

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 11.september 2014JJ-Street tantsukooli looja Joel Juht

MXM8277Monika1

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews