1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade paastust, joogast ja toredatest inimestest on kui DJ loba kahe loo vahel
KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade paastust, joogast ja toredatest inimestest on kui DJ loba kahe loo vahel

KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade paastust, joogast ja toredatest inimestest on kui DJ loba kahe loo vahel

Seekordne heade uudiste saade Kesk-Eesti Tre Raadios algab ilusa muusikaga, mis esialgu peale kaunite meloodiate midagi ei ütle. Stuudios on taas koos tavapärane seltskond, raadio poolelt Mati Palmet ja portaali GoodNews poolelt kaks võluvat daami, Monika Kuzmina ja Joanna Müür.

Mati alustab tähelepanuküsimusega, soovides teada, kas ta on kõhnemaks jäänud ja kas tema põsed on lohku vajunud? Monika on märganud vaid tema vasaku jala sidumata saapapaelu, mille kohta saatekolleeg selgitab, et ta ei hakanud energiat raiskama, kuna oli teada, et varsti tuleb nagunii maha istuda ja siis paeltesse takerdumise oht kaob. Aga tähelepanuküsimuse juurde naastes — selgub, et Mati on alustanud paastu, mis on kestnud juba kaks tundi, ärkamisest saati, pärast öösel kell 2 lõpetatud söömist.

Edasi selgitab ta paastu olemust — see algab kristluse järgi vastlapäeval lihaheitest ja kestab 40 päeva lihavõttepühadeni. Paast iseenesest polegi Mati jutu järgi mitte kaalu langetamine, vaid tahte summutamine, mille eesmärgiks on hoida ennast tagasi end toiduga hellitamast. Või nagu on öelnud õpetaja Allan Praats: paast lööb ladva lahti, mõtlemise selgeks ja olemise kergeks. Monikale meenub seepeale söömata vastlakukkel ja Mati kirjeldab värvikalt seda, milline näeb kukkel välja 40 päeva pärast, mil Monika seda sööma asub. Joanna tunneb huvi selle vastu, kas Mati kavatsebki paastu kaasa teha, aga täit sotti sellest ei saa.

Edasine jutt tuleb kevadisest joogafestivalist ja ikka paastu võtmes. Nimelt teevad Monika ja Joanna intervjuusid joogaõpetajatega ja üks neist on soovitanud õnnelikuna olemiseks juua sooja keedetud vett. Monika on selle kohe järele proovinud, juues sellist vett meega või ka teed ning saatepäeva hommikul on ta kohvinäljas seda ettevõtmist tassi kohviga rikkunud — ahvatlusele järeleandmise tulemuseks on kehv enesetunne nii kohvist kui ka oma nõrkusest. Mati väitel aga olevat Monika stuudiosse saabudes öelnud ennast seksuaalenergiat täis olevat ja selle aluseks olla alguses lastud Alen Veziko uus laul “Rohkem kui lihtsalt ilus.” Järgneb naiseliku kolleegi äge protest, sest tema rääkis hoopiski Katrin Saali Sauli loengust joogafestivalil, kus räägitakse naistest, ilust ja seksuaalenergiast. Muide sinna on oodatud ka mehed ja Mati leiab, et muidu polekski sel mõtet. Igal juhul on need festivaliteemalised intervjuud leitavad www.goodnews.ee.

DSC_7312 copy

Mati lubab paastumise võtmes siiski enda peal loomkatseid mitte teha ja kuna põlise piimavasikana peab ta sellest joogist loobuma, siis hakkab ta kiitma luterluse isa Martin Lutherit, kes oli suur õllesõber ja kelle sõnul vedel paastu ei riku — isegi nunnakloostrites olevat kannuke lubatud olnud. Igal juhul Mati ennast haletseda ei luba, sest väidetavalt pole paastumine kannatus, vaid see tõstab tuju. Kui jutt läheb paastuaja söökidele või üldse dieedi pidamisele, siis saatejuhi sõnul on Eestis tervislik toitumine poole kallim sellest tavapärasest poole kilo säästusardellide koonu vahele pistmisest.

Järgmise jututeema juures selgub, et kokkuleppel Terase spordikeskusega käivad Monika ja Joanna joogafenomenist aru saamas ja seda järele proovimas. Viimati katsetasid nad Aerial Yogat, kus inimesed ronivad rippuvatesse linadesse ja väänlevad neis. Monika, kes käib jooksmas ja poksimas, tunnistab, et pole nii rasket trenni veel teinud, lisaks on treeneriks inimene, keda kutsuti naisfüüreriks. Joanna lisab, et juba U-kujulisse linasse ronimine oli omaette trenn. Päeva tegi toredamaks see, et koos GoodNewsi tüdrukutega olid trennis pimedate ühingu visad ja hakkajad inimesed, kes Monika sõnul on hea näide sellest, et elus tuleb vähem viriseda ja rohkem toredaid asju järele proovida.

Veel räägib Monika sellest, et tal õnnestus linas südamepoos sisse võtta ja seda ka pildistada ning Joanna meenutab, et lõpus rippus Monika pea alaspidi, näost lilla, kuid rahul sellega, et leidis üles õnnehormoonid.

Golfiajakirjaga seoses viisid need kaks joogahuvilist Terasesse ka tuntud golfari Egeti Liivi, sest nagu elu on näidanud, vajab golfimängija vigastuste vätimiseks põhialale lisaks ka mingit muud trenni. Monika kirjelduse järgi oli Egeti jõusaalist Roman Gritsanjuki trennis tulles rõõmsa näoga ja vaid pisut higine, kuid Anna Sarapi joogatrenni järel näost sinakaslilla, mis näitab, et jooga polegi selline, nagu tavainimene arvab. Kuna jutt läheb liiga reklaamilikuks, kirjeldab Mati joogatrenni kui halvast erootilisest natsifilmist pärit naisfüüreri käe all tehtavat viitekümmet halli varjundit, mille eest peab ka maksma. Monika pehmendab sellist karmi käsitlust ja räägib sellest, kuidas joogatrenni lõpus tõmbub inimene kookonisse, treener paneb talle teki peale ja järgneb kümme minutit imelist puhkust, mille pärast paljud selles trennis käivadki. Mati tahabki just selles lõpuosas kaasa lüüa ja pakub välja veel üht joogavarianti — kaks nädalat ühe koha peal istumist ning nägu pole enam lilla, vaid sammaldunud.

Nagu traditsiooniks on saanud, vaatab seltskond üle GoodNewsi loetavuse topi ja Matile on meelde jäänud lugu neiust, kes on taksojuht ja teeb järske pöördeid. Monika tuletab meelde, et loo kangelanna ei tee järske pöördeid mitte roolis, vaid elus ja selleks olid töökoha vahetus ning perspektiivitu kooselu lõpetamine. Ta tutvus Janikaga taipoksitrenni sõites ja noor naine paelus ajakirjanikku avatuse ning otsustavusega, mille tagajärjel sündis lugu ühest võluvast naistaksojuhist. GoodNewsis ongi populaarsed lood lihtsatest inimestest, sest ka lugu ühest rekkajuhist pälvis suurt tähelepanu. Monika nendib, et tegelikult ongi meil välja kujunenud üks seltskond pealinna tuntud nägusid, kellest meedia pigistab kõike välja, kui samas on ka toredaid ja lihtsaid inimesi, kes vajasid tutvustamist.

DSC_7318 copy

Juttu tuleb ka erilistest meestest ning Monika lugupidamise on pälvinud taipoksitreener Kevin Renno, kes naaseb juba laupäeval taas poksiringi, kust teda hoidis mõnda aega eemal motivatsioonilangus. Monika meenutab Kevini viimast matši ja kirjeldab seda lummavat õhkkonda, mis tekkis saalis meie poksija võitluse ajal. “Kevin pole agressiivne, kuid on kiire ja tugev,” iseloomustab fännitar võitluskunstide sõdalast. Lisaks teatab Monika, et ka sari King of Kings tuleb tuliselt tagasi, veebruari lõpus on Riia Arenal järjekordne Grand Prix` ning meie meestest on väljas Roman Zõbin ja Iljas Rustamov. Kui Roman on oma matšis edukas, siis järgnevalt koostatavas reitingutabelis peaks ta olema vägagi kõrgel kohal.

Järgmiseks teemaks on sõbrapäev ja GoodNewsi tsitaadikogumik sõprusest, milles on Aristotelese, Buddha ja teiste mõttetarkade ütlusi. Mati üllatuseks pole seekord juttu Puhhist ja Notsust ning selle kompenseerimiseks jutustab ta mitu lugu neist.  Monika kutsub üles ka aitama Reksi, hüljatud koera, kellele tuleb teha juba teine ja kallis opp ning loomakaitse selts palub heade uudiste portaali kaudu selleks rahalist abi. Mati arvates tuleks loomadega halvasti käitunud inimesi karmilt karistada, sest sageli on nendeks loomaomanikud, kes arvavad ennast väga head ühiskonna liikmed olevat. Tema nägemustes on šokivangistuses istuv mees, kes näeb trellitatud aknast rõõmsalt jooksvaid koerakesi ning heades uudistes jutt karmist karistusest jõhkardile, taustaks loomade hääled. Monika soovitab loomakaitse seltsil kõige vajaliku, hoiatava ja kahjuks negatiivse info kõrval keskenduda rohkem positiivsetele sõnumitele, näiteks sellele, mida loomad meile annavad, sest negatiivsete tegelaste puhul tähelepanu sageli kütab negatiivsust üles.

Kuna saate lõpp on üsna lähedal, tutvustab Monika veel ka üht toredat noort naist, kes käib varjupaikades koertega jalutamas ja neid pildistamas ning tema fotod neljajalgsetest tekitavad vaatajates suurt rõõmu. Selle neiu nimi on Liisa Addi ja tema loo leiab samuti GoodNewsist. Lõpulooks saab jällegi alguslugu ehk siis Alen Veziko laulab lõpuni oma loo “Rohkem kui lihtsalt ilus.” Saate lõpetabki Mati konstanteering, et vahepealne jutuaeg oli nagu DJ loba kahe diskoloo vahel. Saate kordus on eetris pühapäeval kell 15:00 Kesk-Eesti Tre Raadios, Rapla Tre Raadios ja Pärnu Tre Raadios pühapäeval kell 11:00, seni aga ammutage häid uudiseid potaalist GoodNews ning valmistuge eesseisvaks sõbrapäevaks!

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 11.veebruar 2016Monika Kuzmina ja Joanna Müür

GoodNews Top20

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews