1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Raadioeetris on kaks nõia moodi naist taevast ja maalt
KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Raadioeetris on kaks nõia moodi naist taevast ja maalt

KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Raadioeetris on kaks nõia moodi naist taevast ja maalt

Järjekorras hooaja teine heade uudiste saade Kesk-Eesti Tre Raadios algab ühe saatejuhi Mati Palmeti tõdemusega, et GoodNewsi kolleegid Monika Kuzmina ja Joanna Müür on murdnud lubadust, mille kohaselt seekordsed saatekülalised tulevad kohale luudade seljas. Monika pareerib, et tema lubas tuua saatesse naised, kes tegelevad inimeste toomisega väga erinevate vaimsete asjade juurde, luudade asemel aga kihutasid nad kohale Saksa Sakso ehk uue nimega Drivriga. Seega ukse taha jäetud luudi pole.

Saatekülalised Moonika Chandaa Silves ja Teresa Mängel pole nõiajutu peale sugugi solvunud, vaid ütlevad, et nad on ökoinimesed ja oskavad luudi juba parkida, lisaks jäävad nii ära lennujaamade pikad pagasi järjekorrad ja sisselogimised jäävad ära, ehk “luua selga ja minek”. Kui tihti aga vaimseid õpetajaid tänapäevases ühiskonnas nõiaks kutsutakse? “Kui mitte otse, siis kaudselt küll!” ütleb Moonika.

Mati nendib, et tegelikult on vaimset õpetamist ja soolapuhumist ikka päris palju. Tema on aru saanud, et nõiad võtavad ümbritsevat kontrolli alla ja kasutavad selleks ebatraditsioonilisi võimeid ehk siis kuidas nõiateema seondub saatekülalistega? Kas nemadki mõjutavad kedagi ebatavalisel moel?

DSC_5348

“See ei ole mõjutamine, see on nõustamine,” pakub Teresa. “Mõjutamine on multikates ja filmides, siin on tegu õpetusega, kuidas ummikseisudest välja tulla.” Saatejuht Monika aga tutvustab pikalt aasta algul tegevust alustanud Taevas ja Maa keskust, kes on koondanud kokku väga palju erinevaid vaimseid õpetajaid ja nende kursusi, ning ta tahab teada, kust keskuse idee tuli. Moonika selgitab, et algselt keskuse ideed polnud, oli teraapia idee. Alguse sai kõik nende endi töötoast Kristallitempel, grupiteraapiatest, ning kui asi hakkas tööle ja kasvama, sai Moonika ühel hommikul ärgates aru, et olema peaks ühendav keskus.

Keskuse idee on koondada kõiki vaimseid teraapiaid ühte kohta kokku ja loojad proovivad ka ise kõike järele, et veenduda nende toimes ja selleks, et seda inimestele soovitada. “Selleks, et leida need õiged terapeudid, professionaalid, kes on seda õppinud, kellel on oskused ja teadmised olemas, kes teavad, kuidas seda jagada,” selgitab Moonika. “Me tahame neid välja tuua ja tutvustada.” Kuidas aga naised selgitavad välja, kes on tõeline ja kes soolapuhuja. Teresa räägib, et kogu maailmas on olemas ülikooli tasemel õppeasutusi, kus õpetatakse energiatega töötamist, inimesed õpivad 4-5 aastat ja on professionaalid.

Mati toob välja selle, et klassikalises meditsiinis õpitakse terapeudiks, Harry Potteri maailmas aga sünnitakse nõiana, siis millised peavad olema vaimsete terapeutide eeldused? “Võimed võivad olla, aga neid saab ka õppida, sest võime on teadlikkus,” seletab Teresa. Kuidas aga tunnevad keskuse inimesed ära, kellel on midagi pakkuda? Esimeseks asjaks on muidugi sertifikaadid ja diplomid, ja jutt ei ole mitte fantoomülikoolide antutest, vaid riiklikest asutustest ja kvalifitseeritud terapeutidest. Mati küsib seepeale, et millistest terapeutidest jutt käib.

DSC_5355

Teresa sõnul koosneb inimene kolmest osast ning need on keha, hing ja vaim. Tavameditsiin tegeleb ainult kehaga, kuid kogu vaimses maailmas on oluline nende kolme koostöö, mis on elu alus ja milleks inimesi välja õpetataksegi. Mati leiab, et on kolme moodi tervendamisi: näiteks kundalini joogas käivitatakse inimese keha, nõiad samas ravivad niiöelda vägisi ehk teevad su oma oskustega terveks ning kolmandaks pöördutakse kõrgemate jõudude poole. Tema ise on kohtunud legendaarse Gunnar Aarmaga, kes küll väitis, et Jumal on olemas, kuid palvetades käivitab inimene ise ennast, samas aga arvavad paljud, et jumalik energia ravib. “Kuidas te suhtute nii erinevatesse pakutavatesse võimalustesse,” küsib ta. Teresa ütleb, et nemad ei lase sisse ei nõidu, kätega ravitsejaid ega kristlikke tervendajaid. “Tegeleme teadlike inimestega, kes on õppinud inimesi ravima,” teatab ta.

DSC_5333

Monika võtab Mati räägitu kokku ühiskondliku hirmuna nõiduse eest, sest kuigi meile õpetatakse näiteks matemaatikat, on vaimne maailm kõrvale jäetud ja tundub seetõttu keeruline. Ta seletab asjad lahti nende ettevõtmiste kaudu, mida GoodNews on Taevas ja Maa keskuses ette võtnud koostöös Tallinna TV saatega “Terve tervis”. Üks neist on vabastav hingamine, mida tehakse terapeudi juhendamisel. Mati on seepeale rahul, et üks tema välja pakutud tervendamisviis on keskuses oodatud. Monika on vabastava hingamise läbi teinud ja teab, et see toimib, see toob inimest iseendale lähemale, avab tema hirmud ja vabastab neist. Joanna toob välja vahe tavalise 45-minutilise pikutamise ja selle protseduuri vahel: esimesel juhul on sul peas igapäevamõtted, vabastava hingamise puhul keskendud aga hingamisele, mõtted kaovad ja see toobki need pildid sisemusest ette.

Teresa selgitab, et erinevaid hingamistehnikaid on üheksa, need on erinevalt üles ehitatud ja osa neist ongi mõeldud sellisena, et nad viivad organismist välja süsihappegaasi. Kui see on välja viidud, kaob taustmüra ja inimene saab rohkem aru iseenda asjadest rohkem aru. Monika meenutab terapeudi sõnu, et me vahel hingame üldse vähe, näiteks tema unustab selle vahel rääkimise juures, kuid näiteks pingelistes olukordades tulebki sügavalt hingata. Moonika lisab, et paljud hingavad üldse väga pinnapealselt ja Matile meenub lugu siilist, kes heitis metsas puhkama, unustas hingamise ja suri.

DSC_5341

Teise teemana toob saatejuht Monika välja Arne Lauri tantsumeditatsiooni, mida ta arvab sobivaks Mati lustakatele jalgadele. See koosnes erinevate kultuuride ürgsetest liigutustest ja tantsusammudest. “Algul oli imelik, aga mida aeg edasi, seda mõnusamaks läks,” kirjeldab Monika. “See andis sellise poweri, et nüüd lendan Taevas ja Maa keskusest välja!”

“Tantsumeditatsioon on üks neist tehnikatest, mis aitavad energiad liikuma panna,” selgitab Teresa. Ka kundalini joogas on palju selliseid raputamisi, mis äratavad üles, avatakse energiakanalid kehas ja tekib energia juurdevool.” Moonika lisab, et ta pole näinud kedagi, kel poleks pärast tantsumeditatsiooni sära silmis. See sobibki aktiivsetele inimestele. Mida aga soovitatakse inimesele, kes tuleb ja ütleb, et pole oma eluga rahul? Teresa selgitab, et algul vesteldakse sellest, kuidas see rahulolematus väljendub ja siis otsitakse põhjuseid. Mati nendib, et see hakkab juba psühhoanalüüsiga sarnanema, mida tehakse diivanil. Saatejuht sukeldub pikalt selle minevikku ja Freudi teooriasse. Monika ütleb seepeale, et me kommunikeerume tänapäeval liiga keeruliste sõnadega. Mati algatatud jutt lapsepõlvest ladestunud hirmust näkku haukuva koera ees aga elab Teresa jutus edasi. Nimelt ütleb Teresa, et see lapsepõlvehirm ärkab iga kord sellise pildi nägemisel taas, ladestub ja hakkab elu segama.

DSC_5366

Ta toob psühhoanalüüsi võrdluseks kõhuvalu, mis viib meid perearsti juurde, kus see uurib, mis ja kus valutab, saab aru ja saadab eriarsti juurde — see on küsitlus. Matile meenub kord, kus äge valu viis ta kiirabisse ja arst ütles kohe ära, et tal on neerupealsete põletik — seda tunneb ära valu käes vaevleja kehaasendist. Ka Teresa tunneb inimeste mured sageli just sel moel ja soovitab siis, milliseid terapeute võiks too kasutada. “Mina ainult pakun ja tema otsustab!” räägib ta.

Monika meenutab ka seda, kuidas ta käis tantra- ja mediatsiooniõpetaja Himalaya juures, kus nad istusid ligi tund vastakuti ja vestesid.Eelnevalt telefonis vesteldes soovitas Himalaya tal kaasa võtta suurim mure. “Piisas vaid sellest, et ta vaatas mulle selgete silmadega otsa ja ma sain aru, et olin selle mure välja mõelnud,” jutustab ta. “40 aastat meditatsiooniga tegelenud inimese pilgust aitas ja ma mõistsin, et mu probleemid on teises kohas.” Vesteldes leidis õpetaja ilma mingi sunnita üles ühe Monika lapsepõlveprobleemi, mis posiivitari enda sõnul sunnib teda aeg-ajalt lollusi tegema. Mati tahab väga teada, mis lollused on, aga selgub, et selleks on ületöötamine ja EI mitteütlemine, mis toimub iseenda arvelt. Moonika selgitab, et need ongi alateadlikud hirmud ja soov kellelegi meeldida, me loome nii iseendale illusiooni ja elame teise hirme läbi.

DSC_5336

Taevas ja Maa keskuses on üks nõue see, et inimene peab tahtma ise tulla ning kui ta on kellegi poolt saadetud, saadetakse omakorda tagasi niikauaks, kuni endal see soov tekib. Kuidas aga satuvad sinna terapeudid? Monika meenutab rahvusvaheliselt tuntud orkestrimuusikut Karl Nielerit, kes tegi keskuses kõlakausiteraapiat. Sellel kontserdil on võimalik ka magama jääda, sest lambanahad on maas, on padjakesed ja olemine on mugav ning pikali kontserdi nautimist peab Monika elu kogemuseks. Moonika võrdleb seda klassikalise kontserdiga kontserdisaalis, kus pärast büroos kostüümis töötamist tuleb veelgi kitsam kleit selga panna ja muretseda, kas see sobib käekotiga kokku — sellel kontserdil pole midagi sellist vaja. Saatejuht Monika ütleb, et tema ronis lausa ühte kaussi sisse, Karl pani teise talle vastu selga, lõi vastu kausse, ja see kõik toimuv on puhas füüsika, kusjuures vibratsioon on uskumatu! Külaline Moonika selgitab, et just vibratsioon lööb kehas kõik energiakanalid lahti. Kuna inimene koosneb väidetavalt suuresti veest, siis paneb see meis kõik liikuma, kuid tegu pole siiski ravi, vaid lõõgastumisteraapiaga. Moonika tuletab meelde, et ka indiaanlased ravivad trummipõrina ja häältega, mis on samuti vibratsioon.

DSC_5369

Kui Monika küsib, mida põnevat on Taevas ja Maa keskuses septembrikuus, siis külalised ei too midagi välja, vaid ütlevad, et sealt leiab igaüks midagi. Moonika sõnul käib nende juures terapeute kogu maailmast ja igaleühele sobib keegi kindel. Mati näeb üht ohtu selles, et inimene üritab kõik terapeudid läbi käia ja Moonika lisab teise äärmusena, et ei minda kellegi juurde. Teresa lisab, et just need, kes panevad võimalikult erinevate asjade alla aega ja raha, ei saa sageli üldse midagi. Mati leiab, et lisaks Jumala nimel tehtavale ravile, väega ravitsemisele ja jooga moel inimese enda kaudu tervendamisele on veel teisi, neist lähtuvaid viise. On inimesi, kes usuvad ainult kõike teaduslikku ja ka teisi, kes lähevad vaimsessse maailma ja usuvad sellest praktiliselt kõike, tehes läbi iga sealse asja nõidumistest ufodeni. Monika arvab seepeale, et jutt on nende väljakutsetest, kuid nii see siiski pole, nemad laiendavad Mati sõnul lihtsalt silmaringi, ja Teresa lisab, et tegelikult on vaimses pooles iga asja järeleproovimine väga levinud.

Teresa arvab, et käimasolevas jutus lähevad liiga segi see äärmus, kus tegelikult tehakse show`d ja tõsised asjad, kuid nemad räägivad teadlikust süsteemsest tervendamisest, teraapiast, inimeste abistamise programmidest, mis tulevad appi, kui inimene otsib midagi alternatiivset tablettide neelamisele. Mati leiab, et tegelikult võib platseebo efekt olla ka suled peas sütel kõndimises, kui sellesse usutakse. Moonika lisab, et tegelikult on mõiste tervis lahti rääkimata, samuti selle saavutamise teed. Saatejuht Monika aga tahab nüüd külalisi tänada, sest tema on aastaid kõigi vaimste asjadega tegelejatest kaugemale hoidnud, olles samas hinnanud neid inimesi, kes tegelevad mingi pikki aastaid — Taevas ja Maa keskus ongi asunud selliseid inimesi siia tooma ning Monika julgeb kõike nüüd kaasa teha.

DSC_5374

Mati küsib üle, kas igalt terapeudilt küsitakse kindlasti diplomit ja jaatavat vastust kuuldes nendib, et kui Jeesus Kristus peaks tagasi tulema, siis tema vist sisse ei saa, sest tal pole ülikooli diplomit. Naiste sõnul on neil siiski kõnealuse isikuga juba side olemas ja ta saab sisse. Üks hea soovitus neil on: oktoobris on Moskva Rahvusvahelisest Energia Akadeemiast tulemas selle looja ja president Natalja Onufrieva, kes on inimeste tervisele pühendanud üle 50 aasta, on kõrgmeditsiinilse haridusega, kliiniline psühholoog ja pärit meditsiinitöötajate perekonnast. Ta tegeleb teadusike töödega, uurib inimese organismi, võimeid ja muid selliseid asju. Ta on huvitav selle poolest, et on sügavmeditsiiniline inimene, tegeleb ülikooli tasemel teadusega, on saanud palju rahvusvahelisi preemiad, olnud Nobeli preemia laureaat. See on üks äärmus, teine aga on see, et ta on süvausklik, tema jaoks on Jumal olemas. Need kaks äärmust on Teresa sõnul ta keskele kokku viinud ja on loonud niiöelda nõidade kooli, Rahvusvahelise Energiateraapia ja Selgeltnägemise Akadeemia, mis on tegutsenud juba mitukümmend aastat. Ta koolitab inimesi üle maailma ja on saanud ka meditsiini poolelt suuri tunnustusi meetodite eest, mida ta on kahest äärmusest kokku pannud —see tähendab, et usk ja meditsiin töötavad koos.

Lõpetuseks tänavad vastastikused tänusõnad, Mati aga lubab need öelda nädala pärast, sest siis peaks olema selgunud, mis pärast nõidade külaskäiku stuudios muutunud on. Saade on kordusena kuuldav Kesk-Eesti Tres pühapäeval kell 15, Pärnu ja Rapla Tres aga juba kell 9. Seni aga häälestuge vaimsele lainele, leidke endale sobiv terapeut Taevas ja Maa keskusest, kuulake Kesk-Eesti Tred ja külastage kindlasti heade uudiste portaali GoodNews!

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 01.september 2016Taevas ja Maa Keskuse loojad Moonika Chandaa Silves ja Teresa Mängel

GoodNews Top20

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews