1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. Kuma raadio heade uudiste saade kulgeb Alen Veziko meloodiate rütmis
Kuma raadio heade uudiste saade kulgeb Alen Veziko meloodiate rütmis

Kuma raadio heade uudiste saade kulgeb Alen Veziko meloodiate rütmis

Neljapäevase Kuma raadio ja heade uudiste portaali GoodNews ühissaate saatejuhi Mati Palmeti esimesi ja tavapäraseid lauseid katkestab tema kolleegi Monika Kuzmina vali nõue “Palun vaikust!”, millele järgneb kauni positiivitari ja armastatud laulja Alen Veziko ühine “Õnne soovime sul!” kitarri saatel. Põhjuseks mõistagi Kuma raadiohääle elupuule lisandunud aastarõngas. Alenil on Matile ka kingitus, millele sünnipäevaline reageerib ütlusega “Ossa saatan!” ning selgitus, andmaks aimu, millega tegu, kõlab: “Hommikuti raadios keelatud reklaamida!” “Saatekülalise Aleni lisainfoks on, et kingitusega saab kompressi teha ja ülejäänu jäetakse fantaasia hoolde.

Monika tuletab veel meelde, et eelmises saates oli lõpulaulu osas valida, kas Aleni ühislaul Elisa Kolgiga “Sündinud tulest” või Mart Helme vanem lugu “Võõra linna tuled” ning läbi läks viimane. Mati kommentaar kõlab: “Me oleme võimu suhtes truualamlikud!” ning öeldu tõlgendus ja intonatsioon jäävad kuulaja lahti harutada.

Alen Veziko4

Esimese teemana tuleb jutuks Aleni uus plaat, mille avaesitlus toimus 6. märtsil ning tutvustustuur alles käib. Alen teeb ettepaneku, et kuulajad, kes plaadi nimega juba kursis on ja selle ehk juba ka ostnud, võiksid saate ajal või selle järgselt helistada Kuma raadiosse, öelda plaadi nime, ning helistajate vahel loositakse välja üks artisti autogrammiga värske muusikaküpsetis. Number stuudios on 3803 8800. Mati sõnul lipsab see nimi nagunii läbi saatest ning tema naiskolleeg juhib uudishimulikud võitasoovijad Aleni kodulehele alen.ee. Saatejuhina alustab Monika külalise pommitamist küsimusega: kuidas plaadiesitlus kulgeb? Alen tunnistab rahulikult, et jaks hakkab raugema ja tuuri lõpukontsert viib peagi tagasi tornidega linna ehk Tallinna.

Uus plaat on väidetavalt Aleni senistest rokilikum ja Monika uurimus, kas ta on nüüd valmis rokimees, saab vastuse: “Olen kogu aeg valmis olnud, aga kokkuleppel meediaga olen rokimees viimased kaks kuud!”

Kuna uuel üllitisel on muusikas suur roll kitarril, siis uurib Mati, et kas selline muusikavaheldus käibki lainetena, et ühel etapil tinistab artist kitarri, järgmisel aga on selja taga juba terve orkester. Alen kinnitab, et näiteks kaks aastat tagasi oli tal rõhk akustilisel muusikal, nüüd on selles ohtralt power’it ning järgmisel plaadil võivad tooni anda hoopiski näiteks viiulid.

Monika järgmisele küsimusele esitlustuuri tagasisidest selgub, et mõned lood panid õrnema soo kiljuma ning pandakarusid kinkima. Mati leiab lugude sõnade autorite hulgas Aleni enda kõrval ka Kaari Sillamaa ja Heiti Kenderi. Alen meenutab seepeale üht juhust: “Mul polnud ühele laulule aega teksti kirjutada, helistasin Heiti Kenderile ja kolme päeva pärast olid sõnad olemas.”

Naissaatejuhilt tuleb ka usutlus, et kas Elisa Kolk on kaaslauljana nii tore ja armas, kui ta paistab. Alen kinnitab seda hinnangut, kuid lisab, et olulisem on Elisa väga hea lauluoskus. “Kui ma Elisat esimene kord stuudios kuulsin, jäi mul karp lahti ˗ aga seda juhtub harva!” See on oluline kiitus muusikult, kes on olnud paljude lauluvõistluste žüriides.

Mati võtab omalt poolt jutuks artisti armsaks olemise ning leiab, et siin on tegu sugudevahelise ebavõrdsusega ˗ kui kaunis lauljatar võib veidi julgemalt nii-öelda bitch`i panna, siis kui meeslaulja on tõbras, siis tema karjäär jääb lühikeseks. Sellelt tõdemuselt minnakse vahepalale, milleks on “Olen otsinud su varju”. Saatejuht uurib, kas Alen haarab kitarri järele ja sätib häälepaelad valmis, kuid laulja otsustab siiski plaadile esinemisvõimaluse anda.

Kuulajaid lummanud loo järel kutsub Monika meessugu varjudemaalt tagasi, viib sellega nende mõtted sootuks 50 halli varjundi juurde ning naissaatejuhi järjekordne küsimus uurib, kas Aleni esimesed sada autogrammiga plaati on juba peremehe leidnud. Selgub, et on küll ja Mati meenutab ühe taolise sekretäri juures ootavat, et keegi helistaks ja ta loosimise järel koju viiks. Nüüd lähebki jutt autogrammidele ja Monika meenutus viib ta aega, mil “Meie mehe” muusik Aivar Riisalu kirjutas talle veekindla markeriga otsaesisele: MINU OMA. Külaliselt uuritakse seda kõige ekstreemsemat kohta, kuhu tal on tulnud õrnemast soost olevusele autogramm kirjutada. Alen on ja jääb härrasmeheks: “Kõik see, mida olete filmidest näinud ja raamatutest lugenud, on tõsi!” Ehk siis läbi lillede öelduna: autogrammivabu kohti naisekehal peaaegu polegi. Kui nüüd Mati uurib, et kas Monikal on juba Aleni autogramm olemas, kõlab pikk “Eiiiiiiiiiiiiiiiii!” koos mitmete põhjendustega, miks seda kirja panna ei saa ja ei tohi.

Heade uudiste saade ei saa hakkama ilma portaali GoodNewsi TOP-ita ning Monika teatab, et kuulsa tervendaja Veet Mano lood on konkurentsitult loetavamad. Ta käis ise esmaspäeval Eestisse taastulnud Manol vastas ning käis ka tema seminaril tarkusi ammutamas, seekord kaela- ja seljahädade leevendamise ning kaotamise teemal. Koju naasnud Monika proovis perega koos selgeks õpitud nipid läbi ja “Magasime nagu beebid!” kirjeldab ta tulemust.

Portaali loojana on Monika katsetaja: “Kuidas ma muidu häid uudiseid teen, kui pole ise järele proovinud!” selgitab ta oma põhimõtteid.

TOP-is on jätkuvalt populaarsed intervjuud poliitikutega: hiljutine lugu Mart Helmega on Veet Mano lugude vahel teisel positsioonil, loeti ka Laine Randjärve intervjuud, uus vestluskaaslane portaalis on Marika Tuus-Laul ning oodata on intervjuud Helmen Kütiga.

Mati leitud GoodNewsi lugu hammaste harjamisest algatab lõbusa keskustelu, sest muuhulgas on seal juttu ka hambaharja hooldusest. Saatejuht arvab, et näiteks autokummi ei viitsi ammugi keegi ise vahetada, ikka eelistatakse hooldust ja miks siis ei võiks oma hooldus olla ka hambaharjadel. Alen näeb vaimusilmas igas autoteeninduses väikest hambaharjahoolduse luuki, kuhu ulatatud hügieenivahendil vahetatakse harjad sama kiiresti kui autol rehvid. Monika tuletab veidi maisemalt meelde, et varsti on tulemas hambatervise päev ning Mati võtab teema kokku ütluse “Hambad katki, haridus väike” uue versiooniga, kus maksab vaid variant kaks hariduse osas. Saatejuhi poolt leiab kommenteerimist veel üks lugu, mis räägib rasvu põletavatest toiduainetest. Ühe sellisena näeb Mati tšillipipart, mis alustab põletamisega suust.

Heade uudiste levitajana levitab Monika veel üht toredat sõnumit, sedapuhku meestele, kes peavad portaali liiga plikalikuks: nimelt alustas GoodNews koostööd saatega “Rooli Võim”! Vestlusringi mehisemate osalejate vaimustuse kutsub esile Monika vägitükk, mis levis teisipäeval ka sotsiaalmeedias: nimelt pidi sõitma kaunis daam eksperimendi käigus rahulikult ja kõhklematult spetsiaalsele kiigele nii, et selle mõlemad otsad jäid õhku ˗ see tähendab, et auto jäi kiigel seisma täpses tasakaalus.

“Enamik mehi ei oskaks nii sõita, nagu Monika, kes tegi selle mõne sekundiga ära!” on Alen vaimustuses. Igatahes on nüüd meestel lisapõhjus GoodNewsi kiigata, sest rooli võim ulatub nüüd ka sinna. Mati nendib, et on juba suur hulk naisi, kel autod ja mootorid silmis sädeluse süütavad.

Monika viib jutu tema kiitmisest tagasi Aleni juurde ja uurib loo “Päiksepoolsel tänaval” kohta, mille laulja on väitnud plaadile hästi mitte sobivat. Alen ütleb, et erinevalt teistest uuematest on see üks vana lugu, mis on peas sündinud kas kuskil teel olles või rannas, muusikaliselt foonilt on see nobe ja esitluselt puhas. Lisaks on selle loo muusikapooles kõlamas ukulelemäng. Kui Monika küsib, mida see havai kitarr endast üldse kujutab, vastab Alen paljutähenduslikult: “Tavalisest kitarrist umbes neli korda väiksem ja põleb lühemat aega.” Lõppkokkuvõttes jääb kõlama, et erinevalt teistest plaadi lugudest on sel laulul kõlapilt teine, see meeldib artisti naisele, emale ja vanaemale, oli Kanal 2 suve TOP-is terve hooaja ˗ niisiis, miks ka mitte üheks plaadilooks?! Kontserditel on “Päikesepoolsel tänaval” olnud tavaliselt lisaloo lisaloo lisalooks ja plaadil on sellest akustiline versioon.

Mati kirjeldab menuloo meeldivusteekonda umbes nii: kõigepealt peab see endale meeldima, siis muusikutest sõpradele ja lõpuks kriitikutele ning kuulajatele. Alen peab selles jadas kriitikuid vähemolulisteks ning sõbrad on pigem toetajad kui mahategijad.

Kui Monika küsib 2Quick Starti loo kohta, siis ehmatab selline laialdane ampluaa algul kaassaatejuhti, kuid kohe selgub, et jutt on menubändi menuloost “Lõpuks leidsin sind” ning see on tõesti uues versioonis plaadil olemas ja seda muusikute lahkel loal. Lugu on tegelikult nii vana, et Alen ütleb end selle saatel noorusaegadel tüdrukuid musitanud olevat. Monika tahab teada, kas Alen tahtis tõesti ettepanekuga see laul repertuaari võtta bändi hulluks ajada ja laulja kinnitab sellist reageeringut: “Nad vaatasid mind minestavas käändes, justkui küsides, et kas mul on hommikused medikamendid jäänud võtmata,” naerab Alen.”Keerasime selle hiti teise võtmesse ja järgmisel hommikul ei küsinud bändiliikmed enam midagi.” “2 Quick Starti” tiimi kommentaarid on Alenini jõudmata, kuid plaadile jõudis see lugu nende nõusolekul.

Kuna saade läheneb lõpule, algab arutelu selle kohta, milline Aleni lugu peaks kõlama lõpuloona ning autori ja esitaja soovil saabki selleks “Päiksepoolsel tänaval”. Seepeale tuleb ka karm mees Mati “kapist välja” ja tunnistab, et see lugu on temalegi pärikarva.

Kõigest sellest kuulete lähemalt Kuma raadio eetris neljapäeval kell 11.25 ja kordusena pühapäeval kell 15, kui Monika, Mati ja Alen asuvad teile head tuju looma. Kohtumiseni Kuma eetrilainel ja portaalis GoodNews ning jätkuvaid mehetegusid raadiohäälele Mati Palmetile tema sünnipäeva puhul!

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 19.märts 2015Muusik Alen Veziko

GoodNews Top20

HEAD UUDISED SÕIDUTAB KUULAJATENI SAKSA TAKSO!

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews