1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KUMA, TRE JA GOODNEWS! Head uudised on eetris Mati ja Joannaga ning haigevoodis vedeleva Monikata
KUMA, TRE JA GOODNEWS! Head uudised on eetris Mati ja Joannaga ning haigevoodis vedeleva Monikata

KUMA, TRE JA GOODNEWS! Head uudised on eetris Mati ja Joannaga ning haigevoodis vedeleva Monikata

Järjekordne Kuma Raadio ja portaali GoodNews heade uudiste saade algab lauluga: “Jalg on nii haige, et öösel magada ei saa.” Kuna meloodia pole just heatujuline, seletab saatejuht Mati Palmet selle aluseks olevat hea uudise: nimelt olla mõned kuulajad kurtnud, et saates on üks naine, kes kogu aeg naerab ja veel teiste üle, nüüd aga on see pahalane Monika Kuzmina isikus haigena kodus. Monikat asendav Joanna seda heaks uudiseks ei pea ja Mati nõustubki, et algav saade on tasakaalustatult kurb. Igal juhul on ta tähele pannud, et tema regulaarne kaassaatejuht on alati enne sündmusi kohal, olgu selleks kasvõi pommiplahvatus. Nii ka nüüd — kõik uudistekanalid hakkasid alles gripist pikemalt ja kõvemini rääkima, aga Monikal on asi juba ära tehtud. Joanna täpsustab, et temal on see lihtsam gripp samuti läbi põetud ja seagripp pole veel kallale pääsenud. “Kui tüsistused on sellised, nagu ma loodan, siis oled sa päris inimese nägu!” arvab ka Mati selle hullema gripitüve oma kaunist kolleegist veel eemal olevat.

Raadiomees meenutab veel möödunud õhtut, mil Monika eemalejäävale telefonikõnele järgnes tundide kaupa tüütut gripijuttu teles, kuigi varem olid Marko Reikop ja Karmel Eikner lausa otse-eetris vaktsineerimise ära teinud.

Gripp jääb ka edasi kuumaks teemaks, sest Joanna jutu järgi on Tallinna inimeste seas palju haigestunuid, sealhulgas ka tema elukaaslane ja mitmed sõbrad, kes ei saa igapäevaste asjadega tegeleda, sest haiguslaine paistab silma kõrge palaviku ja muude eriti ebameeldivate nähtudega. Mati nendib rahuloluga, et Paides veel asi väga hull pole, aga ilmselt on haigused nagu popphitid, mis maakonda hiljem jõuavad, lisaks on maainimesed ehk tervemad ja tervislikumad, sest pealinnas kohtutakse kasvõi tööle minnes kümnete piisknakkuse levitajatega. “Ärge elage Tallinnas kui tahate ellu jääda,” kõlab matipalmetilik üleskutse ja autor vahendab veel ka Jüri Aarma arvamust: “Kui tahad hästi elada, väldi teistele halva soovimist!”

Mati Palmet
Mati uurib edasi, et kuidas on tema vestluskaaslasel vihapidamisega — kas ta kellegi õnnetusest kuuldes karjub: “Jess!” Joanna tunnistab, et kui ta vihastab, siis tugevalt, aga 20 minuti pärast on see unustatud, muidu hakkab kogu asi ennast rõhuma. Meeskolleegi arvatas on naissaatejuhil päikeseline iseloom, kui ta on pähe löödud kohvitassi kildudes lebavale tülivastasele võimeline nii ruttu andeks andma. Mati ise on omajagu kohvitasse lennutanud, mitte küll inimeste, vaid seinte pihta, aga kuna tema ülekeemine võtab aega, siis on see moment ootamatu ja laks on äge.

Mati Palmet2

Joanna ülekeemine alga tavaliselt karjumisega ja ühe häbiväärseima juhtumina meenutab ta juhust, kus elukaaslase ja telefoni peale vihastades viskas ta viimase auto armatuurile, kust see omakorda edasi esiklaasi lendas. Õnneks on tema kallim rahuliku loomuga ja võtab selgitavalt sõna siis, kui naispool on rahunenud, muidu oleks ehk küljeklaasidki ohus olnud.

Nüüd uurib Mati kaassaatejuhi elukaaslase CV-d ehk seda, kas too mitte psühholoogina ei tööta. Joanna kallim töötab siiski motopoes ja Mati ütleb rahulolevalt, et mootorrataste ja rock`n rolliga seotud mehed ongi kõige normaalsemad. Edasi jätkub jutt hingetõstvate teemadega ja taas selgub, et portaalis GoodNews lähevad hästi peale Karupoeg Puhhi ütlemised, mis hetkel on loetavuselt neljandal kohal ja tabeli tipus püsinud juba alates möödunud aasta 2. detsembrist. Mõlemad saatetegijad leiavad enda kohta käivaid või muidu meelde jäänud karupoja repliike.

Joanna räägib ühest lahedast ettevõtmisest, mida tasuks kõrva taha panna kõigil, kes pole veel sõbrapäevaplaane teinud. Nimelt on tosin tuntud Eesti meest otsustanud sel päeval kokku panna korvpallivõistkonna ja nad tahavad Audentese spordihallis vastamisi minna meie kõvema naiskonnaga. Mati nendib, et kolleegi ette loetud nimekirjas on üsnagi sportlikud sellid, sealhulgas ka Kumast tuule tiibadesse saanud Robert Rool. Ta tunnustab neid mehi just selle tõttu, et nood julgevad tekitada olukorra, kus nad ilmselt õrnema soo käest sugeda saavad. Igal juhul maksab valentinipäeval seda mängu vaatama minna, sest lisaks põnevusele annetavad spordisõbrad ka loomade heaks, kuna piletitulu läheb Eesti loomakaitse Seltsile.

Matil on anda naistele soovitus, milline on üks õige mees. Nimelt jahuvad paljud mehed sellest, kui kõvad mehed nad on ega hoia seejuures värve kokku. Kuma Raadio eluloosaates aga ütles võitluskunste harrastanud Jaanus Rahumägi välja, et tema tänaval kahe pätiga kaklema ei hakkaks, vaid pistaks jooksu — ning teenis sellega ära õrnema soo heakskiidu. Joanna nendib samuti, et paljud mehed on tegelikkuses poole vähem julged kui oma jutu järgi ning pole häbiasi tunnistada, et ülekaaluka vastase ees taanduda on õigem.

Siit aga tuleb Mati konstanteering, et naised on loomariigile lähemal kui mehed. Nimelt on loomi raskem petta kui inimesi — teisele inimesele võid mistahes pläma kokku rääkida ja ta võib uskumagi jääda, aga looma sa ei peta — võid ju koerale öelda, et sa teda ei karda, aga tema tunnetab ära vastupidise. “Naistel on tunnetus suurem, neile on raskem jätta muljet, mis ei vasta tõele, nii et parem mitte pingutada,” väidab saatejuht ja tema kolleeg on ka nõus loomariigi osake olema.

Mati leiab GoodNewsi lugude edetabelist ka loo, et Europark jagab 3000 tundi parkimisaega ja see ajab teda kurjalt naema, sest raadiomehele tulevad meelde kõik need ähvardused, mida parkijale eelnevalt teenuse tutvustustes jagatakse. Ta näeb oma küünilise maailmavaatega selles pigem konkurentsist tulenevat ärinippi.

Järgnev jutt lähebki parkimise ja ühistranspordi teemale. “Mulle see Tallinna parkimise värk absoluutselt ei meeldi,” ütleb Järvamaad esindav saatejuht, pidades seda ahistavaks, koormavaks ja tüütuks. Ta käib ka kinos Pärnus või Tartus, kus parkimiskohti on alati saada ja need pole kallid, pealegi ei meeldi raadiomehele mobiiliga parkimine. Mati teab ka seda, et järvamaalasi Tallinn tõmbab, nii palkade kui töökohtade poolest, kuid tegu pole sugugi marjamaaga — nimelt läheb suurem palk ka suuremate kulude peale, sest näiteks kesklinnas parkimine neelab sissetulekust kopsaka osa. Ta toob võrdluseks Riia, kus parkimine toimub meie mõistes kopikate eest, kohti on alati saada, asju ajavad reaalsed inimesed ja riiklike pühade ajal on kogu Läti pealinnas parkimine tasuta.

Joanna peab parkimismurede leevendajaks jalgrattaga või jalgsi liikumist ja ühistransporti, soovitades autot üldse vähem kasutada. Kaassaatejuhil on seepeale võrdluseks tuua Praha ja Berliin — mõlemas on autoga üliraske parkimiskohta leida, kuid samas tuiskavad näiteks Prahas ringi kiirtrammid, metroo on tasemel ja autot pole vajagi. Berliinis jälle töötavad hästi kaks rongisüsteemi ning alati on läheduses mõni rongijaam ja järgmine rong tuleb paari minuti jooksul.

Joanna on just mõne päeva eest tööasjus Tallinna ühistranspordis loksunud ja on sellega rahul, sest kehva ilma kiuste oli seal soe ja uut bussi või trammi ei tulnud kusagil kaua oodata. Jutt läheb ka haisvatele asotsiaalidele ja neidki pole pealinnas elav saatejuht kohanud. “Kes tahab midagi halba leida, siis selleks on alati võimalus,” arvab Joanna. “See on ju ühistransport ja sa ei saa eeldada, et kõik lõhnaksid ja käituksid nii, nagu sulle meeldib — ei pea ju kellelegi sülle istuma, võid ka kaugemale minna, kui keegi ei meeldi.”

Nüüd naasevad saatejuhid GoodNewsi portaali ja Mati võtab ette Richard Bransoni soovitused ettevõtjatele. Tema hinnangul on tegu väga vastuolulise mehega, kes on oma eluloo suutnud välja mängida ja teinud sellest tohutu särava teose. Muusikamehena toob Mati võrdluseks David Bowie, kes isegi lahkus teatraalselt. Igal juhul peab Mati Bransoni ütlemisi väga küpseteks, millele kirjutaks kohe alla — too show`mehest ärimees ei varjagi, et on teinud prohmakaid, kuid alati fööniksina tuhast tõusnud, jättes seejuures maha arvukalt tuhaasemeid.

Mati leitud tsitaat kõlab: “Ärge võtke käsile ühtki asja, mis teile ei meeldi” ning ta ka põhjendab — alati on kõrval konkurent, kellele see asi meeldib ja kes õitseb asja sees, aga vastumeelselt tegija on tülpinud ja prostitueerib vaid raha pärast ning tema tööst head tulemust ei tule. Joannale meeldib tsitaat: “Ma olen alati rõõmus, kui mind halvasti teenindatakse. Ei, ma pole massohist, lihtsalt minu parimad äriideed on tulnud sellest, et mind teenindati halvasti.” See näitab tema arvates ettevõtja oskust ja tahet ära kasutada halvad asjad, tegemaks nii, nagu on parem. Mati nendib paljudele ärimeestele mõeldes, et nood tegutsevad 4- ja 3+ piires ehk siis ei üritagi teha teistest paremini, vaid piirduvad teiste moodi tegemisega.

Nüüd peavad mõlemad saatejuhid tõdema, et huvitaval kombel ongi saade läbi, see kujunes üsna asjalikuks aruteluks ja lõpulugu valitakse välja haigevoodis vaevlevale Monikale mõeldes.

Heade uudiste saadet saab kordusena kuulata Tre Raadios pühapäeval kell 11 ja Kuma Raadios kell 15, seni aga külastage portaali GoodNews, nautige Tallinna parkimiskorda ja ühistransporti ning hoidke pöialt, et gripp Monika juurest taanduks.

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 28.jaanuar 2016Joanna Müür

GoodNews Top20

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews