1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KUULA KORDUST! “HEAD UUDISED”! Kaido Leesmann: iga poiss tahab sisimas olla tugev
KUULA KORDUST! “HEAD UUDISED”! Kaido Leesmann: iga poiss tahab sisimas olla tugev

KUULA KORDUST! “HEAD UUDISED”! Kaido Leesmann: iga poiss tahab sisimas olla tugev

Kaido Leesmann rääkis Kesk-Eesti Tre Raadio saates „Head uudised“, miks temast sai jõutõstja.
„Iga poiss tahab sisimas olla tugev. Ta hakkab käima vaikselt jõusaalis, näeb, et saab natuke tugevamaks ja nii see tekib vaikselt. See tahe ja näed neid tulemusi… See on nagu väike lumepall, mis on pandud veerema,” ütles Leesmann.

Me kõik teame, et saatejuht Mati on naljamees. Seekord naljatas ta Kaido jutu peale, et saaks ju ka nõrgemaid kiusata ja end tugevana tunda.

Kaido vastus oli suurepärane: „Jah, aga tõeliselt suur mees on see, kes võrdleb end omasugustega!”
Leesmann tuli tänavu maailmameistriks, kuigi on juba 50 aastat vana. Vanus on kõigest number!

Mõtteid raadiosaatest: 

  • See, et meie jõutõstmismaastikul on tekkinud kokkuhoidev koolkond, on kõigi treenerite ühine töövili. Meil on teadlik kokkulepe, et mõjutame noori juuretasandilt.
  • Põhiasi, mida ma noorele sportlasele ütlen: pole olemas otseteed, kus kahe aastaga saad samad tulemused, mille nimel on keegi teine töötanud 20. See kõik võtab aega.
  • Õpetan oma õpilastele eelkõige põhiväärtusi: sa pead vastast austama. See ei ole nii, et võid talle jalaga tagumikku lüüa või solvata. Suhtlemine ei pea olema üles ehitatud mitteaustavale suhtumisele.
  • Ma ei ole ühtegi õpilast ära saatnud. Ma teen seda kindla põhimõttega, sest väga paljud, kes tulevad meie juurde trenni, pärinevad katkisest perekonnast. Neil pole vahel mingisuguseid eeldusi, aga neil on lihtsalt vaja sellist mehelikku eeskuju ja seltskonda, kus neid aktsepteeritakse. Seda enam hindad kohta, kus öeldakse tere tulemast.
  • Proovin jõuda nii kaugele, et igaüks leiaks endas motivatsiooni. Kui inimene käib trennis sellepärast, et treener kirjutab talle kava ja teeb mingisugust asja temaga, siis see on rohkem treeneri kui inimese enda motivatsioon. Väga tihti peame arenguvestlusi, kus räägime lihtsalt sellest, millest treenija unistab. Ütlen, et mine järele oma unistusele! See ei ole täna minu unistus, see on sinu unistus ja sina pead sellele järele minema. See tähendab, et pead treenima siis, kui on paha tuju, kui ei viitsi ja kui sajab vihma.
  • Ma olen nagu väike koolilaps, kes ootab oma esimest tundi – mina ootan igat oma trenni sellise tundega. Ma tahan sinna reaalselt minna. Mida vastikumad tingimused, seda rohkem mulle meeldib. Trenn on minu jaoks nagu laulupidu, olümpiamängud. Mul on plaan ja programm selleks päevaks, ma tahan selle ära teha ja ma olen põnevil sellest.
  • Kui tahad endaga midagi teha, kuhugi jõuda ja kevadel öelda, et see viimane aasta läks küll asja ette, peab olema mingisugune eesmärk ja programm selle realiseerimiseks.
  • Teooriaid on kümneid, aga kui inimene hoiab mingisugustest põhilistest printsiipidest kinni- sööb regulaarselt, kindlate kogustega -, siis sellest tegelikult piisab. Tervislikuma eluviisi ABC: regulaarne ja tasakaalustatud toitumine, treeningud ja taastumine. Kui me ei puhka, siis teeme organismile karuteene: me ei ehita midagi üles, vaid lõhume seda.
  • Soovitaksin eelkõige ikka paberitega treeneri juurde minna. See annab vähemalt mingisugusegi garantii, et tal on teadmised ja on midagi asjadest kuulnud. Valiksin ühe treeneri enda sisetunnet järgides välja. Igal treeneril on mäkke ronimiseks lihtsalt erinev tee. Spetsialist tajub, mis sulle sobib ja mis mitte.
  • Kui ma vaatan tagasi oma kaotustele, siis näen, et see on olnud reeglina kõige parem motivaator. Kui sa oskad teha sellest kaotusest õiged järeldused, siis saavad need järgmised kuud või aastad olema sinu motivaatoriks, et minna trenni, mitte mingeid kompromisse teha. Kaotus aitab olla distsiplineeritud ja viib elus edasi. Kui poleks mingit kaotust olnud mu tee peal, siis võib-olla ma poleks kunagi jõudnud sinna, kus ma olen.
  • Ma ei palveta enne võistlust mitte seda, et ma tingimata võidaks, vaid et teeksin täna oma parima.
  • Kohati pead tiimis olema kui lapsevanem, õde või vend. Ei saa alati ainult enda peale mõelda. Meil kõigil on tiimis käed tegelikult mullased.
  • Sinu võidu või tiitli taga pole ainuüksi sina. Selle taga on sinu perekond, klassijuhataja, naabrid, treener.

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 14.november 2019Jõutõstja Kaido Leesmann
Head Uudised GoodNews