1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. Kuula kordust! Ülo Kannisto „Heades uudistes“: eestlus kipub üha enam tagaplaanile vajuma
Kuula kordust! Ülo Kannisto „Heades uudistes“: eestlus kipub üha enam tagaplaanile vajuma

Kuula kordust! Ülo Kannisto „Heades uudistes“: eestlus kipub üha enam tagaplaanile vajuma

Mati Palmet ja Ülo Kannisto

„Ma ei taha poliitikast rääkida ja ma ei nimeta ühtegi erakonda ega nime, aga tundub, et eestlus kipub üha enam tagaplaanile vajuma. Ma ei tea, kas see on meelega või lihtsalt meil ei mõelda selle peale riigi tasemel. Võib-olla me teeme ja rabeleme kõik, aga ei oska seda tähele panna, et eestlaste osa Eestimaal väheneb kiiresti,“ ütles ürituse Vaba Rahva Laul korraldaja Ülo Kannisto Kesk-Eesti Tre Raadio saates „Head uudised“.

Kannisto sõnul lauldakse tema üritusel kõik laulud eesti keeles. Tänavu võib tulla isegi osalevate kooride rekord. „Tuleb üle 1500, võib-olla 1600-1700.  Peaasi, et ma tean, kui suureks lava tuleb ehitada,“ sõnas ta.

Kuna Eesti tähistab 100. sünnipäeva ja Paides peetava Vaba Rahva Lauluga samal ajal, 19. augustil toimub Tallinna Lauluväljakul üritus nimega Üheslaulmine, soovib riik, et Tallinna kontsert tuleks Paide kontserdil ekraanilt ja saaks isegi koos laulda. „Ka Hiiumaal on üks pidu ja Narvas mingi võimas kontsert. Noh, vaatame, loodame, et see tuleb välja,“ rääkis Kannisto.

Vaba Rahva Laul sai alguse sellest, et Ivo Linna ja paljud teised muusikud ei olnud väga rahul sellega, mis toimus üritusel Vabaduse Laul ja Kannistol tekkis mõte, et võiks teha kontserdi Saaremaal. Kannisto oli varem ka üritusi teinud, huumori- ja lauluõhtuid, ja pagas oli tal olemas. Tal oli Linna number, Linna oli nõus, aga talvel, peale uut aastat Linna helistas, et peab minema ürituse ajal nädalaks välismaale. Olgu, teisi lauljaid on veel, mõtles Kannisto. Tõnis Mägi. Ka Mägi ei tulnud kohe, alles kolm aastat hiljem, aga Kannistol oli varuks Ott Lepland.

Rahvast oli esimesel üritusel palju, mäletab Kannisto. 2000 vähemalt. Kannisto ei saanud kontserdi algul kohe aru, kuidas asi tundub. Kuressaare linnaorkester oli laulude saatja ja kui orkester vahepeal ei mänginud, mõtles Kannisto, et midagi on kehvasti. „Dirigent tuli aga mu juurde  ja hoopis ütles nii, et Ülo, tead, kui vägevalt see välja tuleb,“ lausus Kannisto.

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 24.mai 2018Vaba Rahva Laul korraldaja Ülo Kannisto
Head Uudised GoodNews