1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. TRE ja GOODNEWS! Saates on külas kaks sportlikku naist ja teemaks üks ilus heategevuslik üritus
TRE ja GOODNEWS! Saates on külas kaks sportlikku naist ja teemaks üks ilus heategevuslik üritus

TRE ja GOODNEWS! Saates on külas kaks sportlikku naist ja teemaks üks ilus heategevuslik üritus

Heade uudiste saate alustuseks kõlab Mati Nuude “Tulipunased roosid” ja mitte põhjuseta — tema esitatud laul on teise Mati auks, kel oli alles sünnipäev. Jutt on saatejuht Mati Palmetist, keda GoodNewsi tüdrukud Monika Kuzmina ja Joanna Müür valjuhäälselt õnnitlevad, mille peale sünnipäevalaps poriseb: “Inimene jäi vanemaks ja neil nüüd hõissaa…”

Mati nimelt sünnaajal väga ei pidutse, ta peab vaid vältimatuid koosviibimisi, tema jaoks on sünnipäev äraspidine hetk ja üldse hoiab saatejuht madalat profiili — näiteks on tal aastas üks väga kaine päev, vana-aasta õhtul. Kuivõrd jutt käib madalseisudest, siis Monika tutvustab üht GoodNewsi vahvat intervjuud Artjom Savitskiga, kes on öelnud, et selliste seisude aegu teeb ta tavaliselt uusi otsuseid. “Kutsud esile madalseisu, saad uue arengu!” kommenteerib Mati.

Aga Artjomi madalseisust on tulnud uus lugu ja video, mida on kiitnud Stig Rästa ja paljud meediakanalid ning see ronib edetabelites aina ülespoole. Joannale meeldib see, kuidas artist on kaasa haaranud palju taustainimesi ning Monika hindab seda, et muusikud viitsivad videode kujundamisega vaeva näha. Mati nendib stuudiokogemustest, et Artjom ei oska tehnikat ära kasutada, ta mängib ühtviisi hästi nii laivis kui ka stuudios, kuigi peaks viimasel puhul selle tehnika hoolde jätma.

DSC_9521

Kuivõrd stuudios on külas kaks saatekülalist, siis selgitab Mati, et saade tuleb juba tuttaval teemal — naised ja füüsiline vägivald või enesekaitse stiilis “если что”. Lõpuks taandub asi siiski fitnessile, füüsilisele vormiviimisele, mis on külaliste puhul ka nähtav — nad mõlemad käivad treenimas Maribel Fitness`is. Silja on seal treeninud 5-6 aastat, kergejõustikuga aga tegeleb ta 7. eluaastast. “Kõik, mis puudutab sporti, on hea, ja sport on minu igapäevaelu osa,” ütleb ta.

Ingel tiksub juba viies aasta fitnessis käimist, sporti teeb ta koolist saati ja üheskoos võtavad nad osa igasugustest spordiüritustest. Viimaseks suuremaks ettevõtmiseks oli sügistriatlon, kus osaleti meeskonnana, igaüks ühel alal.

Mati soovib lahti seletada fitnessi olemust — kas see tähendab, et ilust saab jõud või jääb ka ilu alles ning stuudiokülaliste kohta küsib ta, et kas ilu pole veel jõuks transformeerunud. Fitnessitüdrukute sõnul oleneb kõik suunitlusest, paljud käivadki tugevaks saamas, aga nemad veel remondi ajal sõrmedega naelu seinast ei kisu, nagu Mati oletab, nad ei ole seadnud eesmärgiks lavale minna.

DSC_9519

Naised tutvustavad natuke Maribel Fitnessi, oma lemmikuks ütlevad nad olevat treeningu BodyAttack, mida saatejuht iseloomustab kui sebimist ja tõmblemist. Inge iseloomustab seda kui kiiret ja uhket vastupidavustrenni ja nad on Siljaga võistelnud, kes ajab pulsi kõrgemaks — Siljal oli see viimati pisut üle 200. Ohtlik see siiski polevat. “Me oleme harjunud!” ütlevad nad.

Inge täpsustab, et madala pulsil ei saa rasvapõletust teha ja Mati arvab, et neil naistel polegi midagi ahju alla ajada. “Aastatega keha harjub koormusega ja jõuab sinna, et põletab kogu aeg ühepalju kaloreid, rohkem juurde ei tule,” selgitab Inge. “Treeningukava muutub iga 3 kuu järel ja see on uus väljakutse, teed midagi, millega keha pole harjunud ja kalorite põletamine muutub,” lisab Silja. Saatejuht pakub seepeale treeningkavasse malet ja ajufitnessi.

Vahepeal on Monika guugeldanud “pulss üle 200” ja vastuseks on, et see pole normaalne isegi füüsilise koormuse korral ja vihjab rütmihäiretele. “Me pole normaalsed, teame isegi!” naeravad fitnessineiud selle peale. Edasi aga teatab Monika, et külaliste saatessetulekul on normaalne põhjus. Tema kohtas hiljuti Kuma majas üht kena daami, kes rääkis heast ideest teha Paides üritus Fitness Fest 2016 ja see daam on praegu ka kohal.

Inge sõnul oli algselt tegu treener Mari ideega korraldada hooaja lõpus suur pidu, kus treenitakse bändi saatel. Siis aga mõtlesid nemad Siljaga, et seda tuleks teha kuidagi teistmoodi, asi arenes, tunni ajaga oli plaan koos, nad läksid treeneri juurde ja tema tuli kohe mõttega kaasa.

Kuna fitnesstreeningud on popid, saalid on rahvas täis, puha üle 200 pulsiga naised ja tavainimesed ei saa löögile, otsustati festivaliga seda ala suures saalis tutvustada. Mõistagi ei pea huviline kindlasti kaasa tegema, võib ka pealt vaadata. Juurde otsustati lisada heategevus. Inge räägib, et nägi telerist lugu invataksojuhist Ants Väärsist ja kuna tema emagi on sattunud kiirabisse ja helistanud hilisel ajal, et tahab koju, siis mõeldes nendele, kel pole lähedasi järele kutsuda, otsustatigi invatakso ostu toetada. Teiseks pooleks sai lasteaia toetamine, sest treener Mari teab liikumisõpetajana sealseid puudujääke.

DSC_9514

Üritus ise aga hakkabki nii välja nägema, et lapsed saavad väljakul mängida, täiskasvanud teevad trenni, esinejad ja päevakava on juba paigas ja sponsorite nimekiri täieneb pidevalt. Silja sõnul tuleb sellest päev, kus liigutakse, lisaks treeningutele saab toitumisnõustamist, kohal on tantsutüdrukud, Aravetelt tuuakse batuut ning kavad ja trennid toimuvad klubimuusika saatel — nimelt annab tümps trenni rasketes osades jõudu juurde. “Mari paneb punni põhja ja pulss on 200,” naerab Inge. Matil tuleb seepeale meelde, et ta on tüdrukuid näinud Weekendil näppe püsti ajamas.

Fitnessinaised on üritusse kaasanud ka rahvatantsukollektiivi Tantsuwägi Tiiu Vellama juhtimisel, kelle tantsud on eriti vahvad, Femme ja Fenella tantsutüdrukud ja veel palju teisigi. Kohale tuleb palju kauplejaid, kuid korraldajad hoiatavad, et pakutav on naiste suunitlusega, mispeale Mati konstanteerib: “Ikka vist üks naiste värk!” Esinejad ja trennid tulevad vaheldumisi. Monika ja Joanna meenutavad oma projekti, kus nad lõid kaasa erinevates trennides ja algul lausa rokkisid, kuid nende hilisemat väsimusest tingitud viilimist saab näha esmaspäeviti Tallinna TV saatest “Terve tervis”. Joanna uuribki, et kas treeningukogemusteta inimene suudab Fitness Festil edukalt kaasa lüüa, kuid Inge lohutab, et pulss 200 on enda teha ning nende treener Mari ütleb alati, et teha tuleb oma keha järgi. Sissepääs üritusele on vaid 5 eurot ja Mati näeb selles võimalust võtta õllekott kaasa, istuda toolil ja vaadata päev otsa vormikaid naisi.

Silja sõnul on selliseid üritusi neil varemgi olnud, kuid mitte nii suurelt. Seekord toimub see suures saalis ja juba lühikese ajaga panid ennast kirja poolsada kindlat osalejat. Et treeningud oleks kõigile jõukohased, kestavad need pool tundi, mis on piisav, et igaüks saaks teha nii, nagu talle sobib. Üritus toimub 23. aprillil ja Mati arvetes on see ilus aeg selliseks ürituseks, sest väljas ei saa veel midagi suurt teha.

Edasi läheb jutt Body Pump treeningule, mis Mati arvates on mõeldud pigem meestele, kuid trennides võib näha rohkem naisi. Inge arvates on neid siiski pooleks. Saatekülalised ei toeta jõusaal versus BodyPump versiooni, leides, et treenida võib mistahes moel, peaasi on, et sa liigud ja võib ju kasutada ka väiksemaid raskusi. Joanna tunneb huvi, et kas on ka midagi lastele selleks ajaks, kui emmed treenivad. Ja tõepoolest, spordihalli kõrval on jõusaal, kuhu paigutatakse turvalised batuudid, lapsed saavad saalis teha ka palju käelist tegevust, nende järele vaadatakse ja põnnid näevad oma emasid läbi klaasseina vehklemas. Monika uurib, kust saadi ürituse taha sponsorid ja naised selgitavad, et asi käis lihtsalt — meilid teele, suuri summasid ei küsitud, sest heategevuseks minev summa peaks pigem kasvama paidekate aktiivsusest. Pool summast läheb ju lasteaiale, kus käivad Paide rahva endi lapsed. Paljud toetajatest on firmad, kelle töötajad käivad fitnesstreeningutel.

Mati uurimise peale treenijate vanuse kohta vastab Inge, et trenni tullakse umbes 14- aastaselt ja vanim sportlane on hetkel nende 63-aastane töökaaslane. Treener Mari on paika pannud selle, et igaüks võib treenida just nii aeglaselt või kiiresti kui suudab, oma taseme kohaselt, peaasi, et kogu aeg liigud. Inge nendib, et tema ei suuda oma keha aeglasemalt liikuma sundida ja teeb pigem pisikese pausi.

Kuna üritusega toetatakse ka Ants Väärsit, toob Monika välja järjekordse annetustega kogutud rahasumma ja selleks on 17 661 eurot ja 2 senti, kuuga lisandus 3159,53 eurot. Toetuskampaania algataja Monika arvab, et see saab olema väga õnnelik päev, kui haigete abistaja vajaliku summa kätte saab ning Inge loodab, et Ants saab ka Fitness Festi päeva kohale tulla, et inimesed näeksid tema autot ja selle seisukorda. Kui Monika Antsule helistab, on too tavaliselt sõitmas või haiglas ootamas ja kõik loodavad, et seekord ta leiab vaba aega Paidesse tulekuks.

Nagu ikka, räägitakse saates ka GoodNewsi edetabelist ja Monika tutvustab 14. mail toimuvat JJ-Streeti tantsulavastust “Neli nägu”, kus koos on neli inimiseloomu — sangviinik, koleerik, flegmaatik ja melanhoolik. Ülesehitus ja rõhuasetus panevad teda lootma, et see üritus tekitab inimestes suurt huvi.

Mati lubab seepeale flegmaatiliselt kasvõi tund aega tantsida. Monika saab juba rääkida ka üllatusvideost, mida Joel Juhtist teevad tema õpilased ning ta meenutab pikalt, kuidas Joel pani memmed hiphoppi tantsima ja see ajas positiivitari nutma. Mati arvab, et kogu Monika poolt hingega räägitust jääb kuulajatele meelde vaid see, et Joel ajas teda nutma ja siis mõned memmed ka. Monika aga lõpetab tai poksi ja Kevin Rennoga, kes on tema arvates sügava sisuga ning parima käitumisega mees, mispeale Mati meenutab, et ühel Kevini hiljutisel vastasel on tänu temale kahe puuduva hamba tõttu kergem hingata.

Mati annab teada, et tänavune Kesk-Eesti romuring tuleb eriti hull, sõidetakse 100% asfaltrajal, tegu on võidusõidu, mitte plömmimisega, reegleid ei ole ja paljudele autodele jääb see ilmselt viimaseks sõiduks.Eelmisel aastal tõi see üritus kohale 3000 inimest ja tänavu tulevad kaasa lööma üks Soome rokkbänd, Põhja-Tallinn ja mis veel — Soome eestikeelne raadiojaam Finest FM korraldab koostöös Trega kahe riigi maaavõistluse.

Seal pannakse autodesse võistlejad, kel lube ei pea olema ja kes ei peagi aru saama, millisesse jamasse nad ennast mässivad, peaasi on, et päästjad on raja ääres valmis. Monika kiidab Finest FM-i, kes viis põhjanaabrite juurde filmi “Klassikokkutulek” Eesti variandi ning tal jagub kiitust ka Paide aasta tegijale Margo Hussarile. Selle peale lõpetab Mati ilmselgest kadedusest saate, et kuulajad saaksid oma tavapäraste tegevuste juurde naasta ning üheskoos soovitakse kõigile sportlikke saavutusi ning pulssi 200. Päris lõpuks aga tuleb üks kummaline laul, mis läheb kokku sportliku fooniga, aga seda kuulake juba ise.

DSC_9516

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 17.märts 2016Maribel Fitnessi treenerid Silja ja Inge

GoodNews Top20

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews