1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Hääleterapeut Uria Tsur: hoides hääle enda sees peidus, põhjustab see kannatusi
VIDEO I Hääleterapeut Uria Tsur: hoides hääle enda sees peidus, põhjustab see kannatusi

VIDEO I Hääleterapeut Uria Tsur: hoides hääle enda sees peidus, põhjustab see kannatusi

7. septembril toimus TAO keskuses Vocal freedom ühine kooslaulmine koos maailmakuulsa hääleterapeudi Uria Tsuriga. Korraldaja Tiit Trofimov sõnab, et see oli üks erakordselt äge ja vabastav sündmus, mis avas südame, tekitas hinge vabaduse tunde ja tõi kokku inimesed, kelle jaoks on siirus, kergus, vabadus, armastus ja rõõm elus olulised asjad.

Uria Tsur tekitab hinge vabaduse tunde ja toob kokku inimesed, kelle jaoks on siirus, kergus, vabadus, armastus ja rõõm elus olulised asjad.

Monika Kuzmina ja Uria Tsur. Foto: Virko Veskioja

Sa oled ainulaadne, sul on aeg särada!

Uria Tsuri kirjeldatakse kui visionääri, sündmuste korraldajat, laulja-laulukirjutajat, õpetajat, venda, isa, armastajat ja unistajat. Ta on The Sacred Journey festivali korraldaja, Oroti bändi laulja, School For Singing Circle Leaders kooli looja. Tema korraldatud sündmuste eesmärk on sama – avada südameid, avardada teadvust ning tuletada meelde, et me kõik kuulume ühtsesse kogukonda.

Monika Kuzmina ja Uria Tsur. Foto: Virko Veskioja

Uria Tsur ütleb, et see sündmus on mõeldud kõigile. „Meie hääled on instrumendid, mille oleme saanud, et kanaldada elu sellisena nagu see on ning et jagada oma inimkogemuse ainulaadseid mustreid,“ ütleb ta. „Sa oled ainulaadne! Sul on aeg särada!“

Maailm vajab kõige rohkem ühendust – ehedat kontakti inimeste vahel

Uria, kes külastab Eestit esimest korda, sõnab, et inimesed kuulevad oma meeles mitmeid erinevaid hääli – meie ja maailma vahel on alati barjäär, aga muusika on seal. „Mis aitab mul endal tihtipeale oma häält välja tuua, on mõtlemine sellele, et olen helde ja ma ei hoia seda endale. Olen ainus, kes muusikat niimoodi kuuleb nagu mina seda teen. Selle välja toomine maailma, on helde olemine,“ lausub ta.

Monika Kuzmina ja Uria Tsur. Foto: Virko Veskioja

Uria leiab, et praegusel keerulisel ajal vajavad inimesed kohta, kus saaksid avastada oma haavatavat poolt. „Me ei peaks ootama hetke kuni oleme täiuslikud – oma meeltes oleme juba täiuslikud. Me ei peaks laulma ainult dušši all, vaid koos oma sõpradega. Laulmine ühendab inimesi. Arvan, et maailm vajab kõige rohkem ühendust – ehedat kontakti inimeste vahel,“ sõnab ta ja lisab, et viimase kahe aasta jooksul, mil inimesed on kodus istunud, on nad ära kaotanud osa oma illusioonidest. „Milline see maailm on ja mida saame pidada iseenesestmõistetavaks. Arvan, et kaotasime kindluse, et asjad jätkuvad nii nagu need alati seda teinud on. Ja see on nii ilus asi, mida kaotada. Nüüd teavad inimesed, et homme võib juhtuda misiganes ja nüüd on hea hetk ka tegelikult elama hakata. Teha, mida tegelikult teha tahame ja viia ellu muudatused, mida ammu soovinud oleme. Kaotasime illusiooni, et meil on aega oodata,“ selgitab ta.

Maailm vajab kõige rohkem ühendust – ehedat kontakti inimeste vahel!

Me kasvame koguaeg, elu õpetab meid juba pelgalt kohalolekuga

Uria sõnul pole vabadus ja vaba olemine tema jaoks seotud sellega, mis leiab aset väljaspool teda, vaid tema sees. „See maailm on piiride mäng inimeste, süsteemi, kõige vahel. Vabadus on minu sees ja kui vaba ma olen näiteks lõõgastuma või õpetama. Me kasvame koguaeg, elu õpetab meid juba pelgalt kohaloluga. Vabadus pole midagi, mida peaks saavutama. Vabadus on nagu kompass, et kuidas saaksin selles maailmas veel rohkem vaba olla,“ lausub ta.

Monika Kuzmina ja Uria Tsur. Foto: Virko Veskioja

Vocal freedom on vabadus oma hääl maailma välja tuua

Juba täna õhtul toimub Vocal freedom ühine kooslaulmine koos Uria Tsuriga. Mida Vocal freedom aga Uria enda jaoks tähendab? „Vocal freedom on hääle kasutamine selleks, et avastada vabadust. Vocal freedom on vabadus oma hääl maailma välja tuua. Me kanname endas mitmeid traumasid. Vocal freedom tähendab, et on okei kui sul on traumad ja kuidas me saaksime koos nendega ennast maailma välja tuua. Iga kihi all on uus kiht. Me pole kunagi valmis ja potentsiaal on alati kuskil tulevikus. Aga kuidas me laulame olevikus? See on minu jaoks Vocal freedom. Et oskaksime olevikus lõõgastuda. Ma ei õpeta inimesi laulma, vaid õpetan, kes sa praegu oled, kuidas sinu hääl seda peegeldab ja kui mugavalt sa ennast oma kehas tunned. Ja mitte ainult, et aktsepteerid ennast, vaid tood selle võlu ka välja. Laul on nagu ookean – me võime selle ookeanilaine peal surfida ja püüda järgmist lainet. Me mängime muusikat. Mida rohkem oleme kohal ja mida rohkem oleme lõõgastunud, seda rohkem tuleme ise kestast välja. Hääl on see, mis aitab meil avastada, kes me tõeliselt oleme,“ selgitab hääleterapeut.

Monika Kuzmina ja Uria Tsur. Foto: Virko Veskioja

Hoides hääle enda sees peidus, põhjustab see kannatusi

Uria sõnul on hääl meie tuli, meie kirg. See on tugev energia. Kui hoiame hääle enda sees peidus ja ei lase sellel voolata, siis see jääb sisse kinni ja põhjustab kannatusi. See võib põhjustada ka vaimseid ning füüsilisi haiguseid. Seega on oluline oma häält kasutada. „Kui alustasin laulmist, siis ma ei võtnud ühtegi laulutundi – ma lihtsalt hakkasin laulma. Nüüd tean, kuidas laulda ja kuidas karjuda. Võin karjuda, ilma et oma hääle ära kaotaksin. Meie meel hoiab meid tagasi ja ütleb, et me pole piisavalt head. Me ei pea sellest vabanema, vaid õppima koos sellega elama. Muusika ei ole meelelahutus, muusika on ravim. See on sügav kommunikeerimise viis,“ räägib ta.

Meie meel hoiab meid tagasi ja ütleb, et me pole piisavalt head. Me ei pea sellest vabanema, vaid õppima koos sellega elama.

Monika Kuzmina ja Uria Tsur. Foto: Virko Veskioja

Uria sõnab, et inimesed saadavad ka aastaid hiljem talle sõnumeid ja kirjutavad, et nad ei saa aru, mis nendega seal töötoas juhtus. „Tahtsin seda asja juba ammu teha ning peale töötuba läksin ja tegin. Seda juhtub koguaeg. Me kohtume oma hirmudega ja meid nähakse. Me ei ürita sellest üle minna, vaid üritame selle kohaga sõbraks saada. Iga kord kui me inimeste ette tuleme, on meil hirm. Hirm, sest me ei tea, mida teine inimene mõtleb. Me pole kunagi ideaalsed. Iga kord kui ennast teiste inimeste ette toome, harjutame lõõgastumist. Ja siis näeme, et ka teised kogevad sama. See loob ühtsustunnet, et oleme selles koos. Ma näen neid muutuseid koguaeg. Me kogeme seda koos, seega see annab kõikidele osalejatele lootust!“

Head Uudised GoodNews