1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Priit Kõrve annab nõu, kuidas luua endale kodus ergonoomiline töökoht
VIDEO I Priit Kõrve annab nõu, kuidas luua endale kodus ergonoomiline töökoht

VIDEO I Priit Kõrve annab nõu, kuidas luua endale kodus ergonoomiline töökoht

Füsioterapeut, manuaalterapeut/kiropraktik ja Eesti Wushu Kungfu Föderatsiooni aupresident Priit Kõrve tegeleb kaela, selja, alaselja ja liigeste erinevate probleemide ja funktsionaalsete blokkide parandamisega. Viimastel aastatel on ta palju täheldanud, et probleemid on hakanud süvenema. Paljuski on süüdi koroonaaeg, mil inimesed läksid tavakontorist kodukontorisse. Ta lisab, et see pole tingimata halb, aga kodus ei ole tihtipeale selliseid võimalusi nagu kontoris, mis on töötamiseks kohandatud. Priit annab nõu, kuidas luua endale kodus ergonoomiline töökoht.

Priit Kõrve. Foto: Karen Härms

Kodukontori ABC

Kõrve annab nõu, et esmalt tasub üle vaadata tööasendid. On istumis- ja seisuasendid ning vahepealsed kõrgused. Kõige põhilisem on arvutilaua taga istumine.
Selleks võiks olla reguleeritava kõrgusega laud. Hea kui elektriliselt reguleeriv, sest see aitab mugavalt kõrgust muuta ning vähendab paljude probleemide teket.

Ka tooli kõrguse reguleerimine on abiks. Kui istuda, peaks selg olema toestatud, käed küünarnukkidest vabas asendis ja kergelt toestatud ja ei tohi olla suur vahe käe ja laua vahel.

Kõrve väga soovitab sisselõikega lauadisaini, kus saab laua ja tooli kõrgust õigesti reguleerides võtta sisse hea asendi ja ei pea kasutama lisatugesid.

Kui on aga vajadus lisatugede järele, on olemas käetoed toolidele, mis võiksid samuti olla reguleeritavad.

Kui põhitööd teha sülearvutiga, soovitab Kõrve panna lauale ka lisaekraan, -klaviatuur ja -hiir. Ta paneb südamele, et väike ekraan töö tegemiseks hea ei ole, eriti kui on palju informatsiooni ning peab töötama erinevate failidega.

Priit Kõrve. Foto: Karen Härms

Töövahendid olgu õigel kõrgusel

Rusikareeglina toob Kõrve välja, et arvutiekraan võiks jääda enda silmast pisut allapoole, et põhitöö tsoon jääks 15-35-kraadise nurga alla. Ehk ei vaata otse ega üles, vaid kerge kallakuga alla. Nii ei väsi silmad kergelt ära, ei teki kaelapiirkonda pingeid ning saab mugavalt ja sirgelt töölaua taga istuda.

Priit Kõrve. Foto: Karen Härms

Peale selle, et arvutiekraan peaks olema õigel kõrgusel, võiks olla mugav ja sobiv koht ka dokumentidele, raamatule või muudele materjalidele, mida töö käigus vaja võib minna. Kui sellele ei mõelda ja tehakse materjaliga tööd küürus, on ka väsimus kergem tulema. Dokument võiks olla klaviatuuri ja ekraani vahel. Selleks on abiks dokumendihoidjad, kuhu dokument peale käib.

Oluline on ka see, et klaviatuur oleks mugaval kaugusel, et teha tööd võimalikult mugavalt ja vähe pingeid tekitades. Ka hiir peaks olema õige koha peal, kusjuures hiire kohta jagab Kõrve soovitust, et Logitech MX Ergo mudel on väga mugav ja ergonoomiline.

Priit Kõrve. Foto: Karen Härms

Kui peab tööd tegema sõidus

Ka sõidus või reisil olles on võimalik enda tööasend mugavamaks muuta. Näiteks kui kaasa saab võtta vaid sülearvuti, võib ikkagi käepäraste vahenditega panna ekraani kõrguse paika. Siin on heaks abimeheks näiteks raamatud, mida toestusena kasutada.

Ka lisaklaviatuur ja -hiir teevad töö efektiivsemaks ning tekitavad vähem pingeid. On olemas õhukesed ja kerged klaviatuurid, mis võimaldavad elu lihtsamaks teha ka sõidus olla.

Priit Kõrve. Foto: Karen Härms

Oluline on kehaasend

Kui paigas on laua ja ekraani kõrgus, klaviatuur ja küünarnukkide kõrgus, ei tohiks unustada ka seda, mis asendis me istume. Kõrve toob välja, et eks paljud on näinud vägevaid toole – suured, laiad, nahast, erinevate funktsioonidega – väljast tunduvad need vägevad, aga pikemalt tööd tehes on need tegelikult ebamugavad.

Tooli istumisalus ei tohiks olla üldsegi suur. Oluline on, et saaks muuta istumisaluse asendit ning vajadusel seda pisut ettepoole tuua ning kaldenurka suurendada. Ta toob välja, et kui istumisalus on pikk, võib see tekitada olukorra, kus tooli serv on põlveõndla juures, mis tekitab verevarustuses häireid.

Priit Kõrve. Foto: Karen Härms

Peale toolide on olemas ka muid istumisvahendeid – näiteks pallid või täispuhutavad istumispadjad, mis panevad meid ergonoomiliselt õigemasse asendisse. Kõrve soovitab väga sadultooli, aga seda mitte terve tööpäeva jooksul, sest see ei toesta selga.

Harjutused kontorilaua taga

Kõrve soovitab iga 45 minuti või hiljemalt 1,5 tunni tagant teha tööl pause. Küll aga vahel on töökoht sätitud selliselt, et sealt ei saa lahkuda. Ka sellistes tingimustes saab enda heaks palju ära teha.

Priit Kõrve. Foto: Karen Härms

Eriti soovitab Kõrve kureharjutust, mida ta näitab videos.

Head Uudised GoodNews