1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Terapeut Gerly Sepp: kui käime enda õiget hingeteed, on see kerge ja lihtne
VIDEO I Terapeut Gerly Sepp: kui käime enda õiget hingeteed, on see kerge ja lihtne

VIDEO I Terapeut Gerly Sepp: kui käime enda õiget hingeteed, on see kerge ja lihtne

Enesearengu teejuht Tiit Trofimov tegi oma podcast’is „Keset elu“ intervjuu terapeut Gerly Sepaga. Tiit ütles, et on tänu Gerlyle saanud palju iseendas lahendusi, kergemaid kohti ja tervendust.

Tiit Trofimov. Foto: Virko Veskoja

Tasub märgata märke, mis puudutavad südant

Gerly alustas endaga teadlikku tööd 94. aastal, kui ilmusid Luule Viilma esimesed raamatud. Ta meenutab, et kuulis raamatutest täiesti juhuslikult ööklubi uksel ja kohe käis klikk ära. Nüüd teab ta, et selliseid märke ja sõnumeid peab kuulama. Kui tekib südames äratundmine ja hakkad selle järgi liikuma, ongi see tee, mida su hing on valinud. Ta soovitab ka teistel kuulata ja märgata sõnumeid, mis su teele tulevad ja südant puudutavad, sest just sinna kutsub hing.

Kui tekib südames äratundmine ja hakkad selle järgi liikuma, ongi see tee, mida su hing on valinud.

Gerly Sepp. Foto: Virko Veskoja

Ta meenutab, et Luule Viilma juurde saada ei olnud lihtne – selleks pidi kümneid kordi helistama ja kuid ootama. Seanss salvestati makilindile, seda pidi kuulama ja endaga tööd tegema. Gerly tunnistab, et alguses oli meeletult raske. Ta nuttis mitu nädalat jutti, sest talle lajatati näkku kõik tema ego nurgad kohad ja pimekohad. Ta oli korralik noor neiu, kes andis endast alati parima ning kui asju otse välja öeldi, oli see tema jaoks ehmatav. Aga miski sundis teda edasi minema. Ta jätkas tööd isendaga ja teab nüüd, et see oli tema hinge kutse, mis teda sellele teele tõukas.

Gerly usub , et kui teed päris oma asja, mis tuleb sinu südamest, on see kõige tervendavam nii iseendale kuis teistele. Kui teed tööd, et aidata teisi, tervendad ka ennast. „Kui käime õiget enda hingeteed, on see kerge ja lihtne. See ei tundu kui töö või raskus ja me ei väsi nii ruttu ära,“ ütles ta.

Et saada õnnelikumaks, on vaja vabaneda barjääridest

Gerly arvab, et ego on käitumismustrid, millega kaitseme end haiget saamast. „Et saada kontakti oma hingega ja elada oma elu õnnelikumana, on vaja lahti lasta barjääridest, mis meid takistavad olemast endaga üksolemises,“ arvab ta ja lisab, et kui meil on palju barjääre, tunneme eraldatust ka teistega. Kaitsekihtide ja barjääridega, mille enda arvates takistame end haiget saamast, ehitame barjääri enda ja teiste hingede vahele.

Ta tõi näiteks inimesed, kes on emotsionaalsed, põgenevad alaväärsuse, häbi ja süütunnete eest. Nad kogevad oma tundeid intensiivselt ja tugevalt. Nende kaitsereaktsioon on tunda end ohvrina või teha draamat.

Gerly Sepp. Foto: Virko Veskoja

Et mitte tunda ebamugavaid tundeid, tekib kaitsereaktsioon. Gerly selgitas, et kui sa ei võta vastutust oma elu eest, hakkadki võitlema välisega või inimestega, kes selle ebamugava tunde üles tõid.

Muutus saab tulla, kui võtad vastutuse oma tunnete eest endale ja teadvustad, et teine inimene ei pannud seda tunnet sinu sisse, tema vaid peegeldas seda.

Kui tood fookuse enda sisse ja muutud vaatlejaks, siis see vabaneb. Mida rohkem sa seda teed, seda rohkem vabaned nendest emotsioonidest ja jääb vähem selliseid situatsioone, kus see tunne üles tuleb. See ongi ego lahustamine. Nii tõuseb ka sagedus ja tõuseme välja vanadest mustritest ja hakkame teadlikeks loojateks. Me pole enam ohvrid ja võtame vastutuse enda tunnete ja elu eest.

Nõuandeid, kuidas vabastada emotsioone

Gerly ütleb, et muutus saaks toimuda, on vaja head kontakti. Ta toob näite, kuidas vabastada hirmu, mis paneb tarduma:

  • Ütle mõtetele stopp
  • Too tähelepanune kehasse
  • Koge tardumist kehas
  • Vaatle, mida keha teeb, vaatle seda hirmu
  • Luba hirmul mõnda aega olla ja vaatle
  • Ära mõtle mõtteid juurde!
  • Ja lõdvestu – hinga näiteks välja, et vabastada ebamugavustunnet

Head Uudised GoodNews