1. Avaleht
  2. GoodNews katsetab
  3. GOODNEWS KATSETAB! Hemi-Sync katsetuses lõi kaasa ka Jüri Aarma
GOODNEWS KATSETAB! Hemi-Sync katsetuses lõi kaasa ka Jüri Aarma

GOODNEWS KATSETAB! Hemi-Sync katsetuses lõi kaasa ka Jüri Aarma

juri-aarma
Jüri Aarma Taevas ja Maa keskuse Kristallitemplis

Oma mitmekülgsete katsetustega tuntuks saanud heade uudiste portaali GoodNews tüdrukud Monika Kuzmina, Joanna Müür ja Elviira Eessaar tõmbasid sel korral kampa ka näitleja, laulja, saatejuhi ja ajakirjaniku Jüri Aarma ning üheskoos mindi Taevas ja Maa keskuse Kristalltemplisse kaasa lööma meditatiivses teraapias nimega Hemi-Sync.

Mis siis on see Hemi-Sync?

Paljud inimesed ei mäleta oma unenägusid ega suuda neid ka lahti seletada või mõista. Samuti on neil raske kogeda meditatiivset ehk muutunud teadvuse seisundit. Tundub keeruline ja mõnikord ka suhteliselt võimatu ennast lõdvestada ja meditatsiooni alustada. Hemi-Sync tehnika on üks lihtsamaid, mugavamaid ja meeldivamaid viise selle kõige esilekutsumiseks ja toetamiseks.

Kindlate helimustrite kombinatsioonidel on omad konkreetsed tulemid mitmete meeleseisundite tekitamiseks. Alatest sügava lõdvestatuse või une seisundist on võimalik tekitada laiendatud teadvuse, keskendunud tähelepanu kui ka mitmeid teisi meeleseisundeid. Hemi-Sync tehnika kujutab endast helilainete sekkumist ajulainetesse, kasutades konkreetseid kõrvaklappe, et CD-plaadilt ettenähtud helisid ajju sisestada, mille tulemusel tekib muudetav ajulaine sagedus ehk muutunud teadvuse seisund.

joanna-muur

Siit kõrvast, sealt kõrvast, aju keskele kokku

Sisestades kumbassegi kõrva teineteisest erineva tooni erineva sagedusega, genereerib aju nende kahe helilaine põhjal ühe kindla ajulaine, mille vältel on ajul võimalik omandada informatsiooni täiesti uuel ning samas ohutul ja ülimalt efektiivsel viisil.

Omandatud informatsioon annab meile selguse olemasolevatest takistustest ja muredest. See informatsioon aga omakorda annab meile teadmise, mille tulemusena me mõistame ja näeme võimalusi probleemide lahendamiseks või hoopiski hakkavad need mured tunduma suhteliselt tühistena või kergesti ületatavatena. Elu muutub lihtsamaks, kaob hirm ja tekib juurde enesekindlust.

Kuna elame väga kirevas ja muutusterohkes ajas, vajavad inimmeeled tihti mentaalset tuge pinge all vastu pidamiseks ja muutuste vastuvõtmiseks nendega kohanemisel. Hemi-Sync programmid on lihtne, kõikeandev, toetav ja edendav teraapia kõikidele, sõltumata sellest, millises arenguetapis või seisundis me hetkel oleme.

Mida arvab läbitud kogemusest Jüri Aarma?

“See muusika siin hakkas pihta ruumist, kus me viibime, sest muusika ongi ju mingil moel ruumi kujundaja. Kui enne satud ruumi ja siis muusikasse, on see ju omamoodi märk, see soolaväli ja jutumärkides jääkarunahad maas, need annavad ju õhu ja kui muusika pihta hakkab… Nüüd sain teada, et need ei olnud mõeldud läbi dünaamika, läbi valjuhääldajate, vaid otseselt läbi meie isiklikku kõrva minevate kõrvaklappide kaudu kuulamiseks — see on ju ka mingi märk. Reeglina tahaksin ma muusikat kuulata läbi õhu, tavaliselt mingist kvaliteetsest helikastist. Siin oli vastu kõrva kaks täiesti egotsentrilist dünaamikut ehk kõrvaklappi ja see on midagi muud. Väga meeldis!

juri-aarma2

Ma ei saa siin rääkida nagu teised, pisut rohkem nõiaohtu inimesed, et kus kõik mu tšakrad keerlema hakkasid, kui nad kargasid ja hüppasid… ei, ma ei pannud seda kargamist eriti tähele, aga tekkis teatud letargia. See ei olnud uni, ma olin kogu aeg üleval, isegi silmad mõnikord lahti. Aga letargia ehk siis rahu — mul oli kahju, et see tunniajaline muusika ära lõppes. Samuti oli minu jaoks uudis, et see on laboratoorne muusika, ilmselt on teadlaseonud ja -tädid istunud pikalt kas laudade, muusikariistade või muude riistapuude taga ja keetnud valmis ühe auditiivse nõiarohu. Kohati mulle tundus, andku meie Eestis sündinud geenius Arvo Pärt mulle andeks, et tema kui helilooja kas on seda kuulanud ja selle järgi ka ühtteist valmis sehkendanud, või siis intuitiivselt, mis on tõelähedasem, on ta kirjutanud sinnakanti midagi sellist.

Tagasi tulles muusika juurde, elagu jätkuv harmoonia, sfääride harmoonia otsimine, mantrate ja loitsude ja sõnumite otsimine. Suurepärane näide, et ikka sõnum jõuab ilma sõnadeta sinuni. Igati positiivne kogemus.”

Joanna koges kummalisi elamusi

“Seekordseks katsetuseks oli Hemi-Sync muusikaline teraapia. Tegu oli muusikaga, mida ma ise mitte kunagi ei oleks endale kõrvaklappidesse valinud ning mida ma kindlasti igapäevaselt ei kuula. Muidu kuulan ma väga tihti muusikat just sõnade pärast, sest tavaliselt just sõnad aitavad mind või ravivad. Sellel muusikal aga vastupidi, puudusid sõnad ja need helid, mis klappidest minu kõrva jõudsid ning sealt hiljem tuntavalt pea tahaossa kadusid, olid väga huvitavad. Huvitav oligi see, et iga heli, mida  kuulsid, sa ka tundsid, kuidas see läbis kogu su pead ning keha ja hiljem kadus.

joanna-muur2

Muusika vahetus kaheksal korral ning iga pala oli mõeldud erineva tšakra jaoks.  Ma ei tea, kas tegu oli muusika vahetusega või kuidas ma ennast igal etapil tundsin, aga kui minna algusest lõpuni, siis kõige pealt oli keeruline harjuda ja mõelda, et tegu on tunniajase protsessiga, kus sa lihtsalt lamad ja kuulad muusikat, see tundus kohutavalt pikk aeg. Samuti avastasin kohe katsetuse alguses ennast ühelt väga imelikult asjalt — nimelt ei julge ma enda mõistust vabaks lasta ja see oli huvitav, kuna ma ei ole seda varasemalt täheldanud. Ma pikutasin seal ja kogu aeg kontrollisin enda ajutegevust, mul oli hirm ja ma ei tea, miks. Samuti tekkis algul imelik peapööritus, seda ma ei teagi, millest see võis tingitud olla. Mina isiklikult ei märganud, mitu neid laule oli, minu arust oli neid kõvasti üle kaheksa, aga see on jällegi aju töö.

Vahepeal ma jäin kas tukkuma või käisin kuskil kaugemal, sel hetkel olin enda aju lasknud juba vabaks ning nägin ennast eilses päevas, kus ma valmistusin sellele katsele tulemiseks. Sellest mõttest või nägemisest ärgates oli veider ja teistsugune tunne, justkui oleks keegi mind ehmatanud, sealt tulles oli mul huvitav tunne, justkui ma oleksin teinud reaalse restardi. Kuna viimasel ajal olen tundnud sügise tulekuga rohkem väsimust kui varem, tundsin end ühtäkki energilisemana. Edasi ei suutnud ma enam lõdvestuda ning pigem mõtlesin, et huvitav, kui palju on aega möödas ning kui palju on veel jäänud. Selleks hetkeks oli olemine nii mõnus, et ega väga ei soovinudki, et see lõppeks. Peale katsetust tundsin märgatavat energiavahet ning puhanud tunnet. Ma usun, et Hemi-Sync sobib kõigile tänapäeva ühiskonnas eksisteerivatele inimestele, sest see on ideaalne võimalus ennast päriselt välja lülitada, täiesti uues keskkonnas, ja topeltenergia peale seanssi on igaljuhul garanteeritud!”

Elviira laadis end tunniga täielikult

Elviira ütleb, et tema on firmadele väga hea katsejänes, sest on ise turundusinimene ja huvitub kõigest, millega turule tullakse. “Ma tean, kui tähtis see on, kui saad ausa tagasiside. Olen avatud kõigele uuele, eriti kui asjad on teistmoodi. Mulle ei olnud vaja auku pähe rääkida. Eelarvamusi mul ei olnud, sain aru, et see on midagi vaimset ja mind need asjad paeluvad väga. Korra tekkis eelarvamus, kui Teresa ütles, et see on laboratooriumis tehtud muusika, et kuidas see siis vaimne on? Kui ma juba pikali heitsin ja muusika veel ei mänginud, mõtlesin, et aga miks see ei võikski vaimne olla?

elviira-eessaar

Ma ei tea, kas ma magasin vahepeal või käisin hästi kaugel oma mõtetega, korrastasin oma sahtleid, aga see eelarvamus kadus esimeste nootidega. Aja mõte kadus suht kiiresti, mäletan ainult üht momenti, kui ma olin juba lõdvestunud, keha oli raske, mõnus oli olla ja ma mõtlesin, et kas on möödunud kümme või kakskümmend minutit või hakkab tund lõppema — ajataju kadus täiesti. Seda mõtet mõtlesin ainult korra, laulude arvu ma ei lugenud, üleminekut ma ei mäleta, läksin kogu aeg vooluga kaasa. Huvitav emotsioon oli meeletu kõrva- ja kurguvalu, mis tõi reaalsusesse tagasi.

elviira-eessaar2

Kui ma täna ei maganud hästi ja olin väsinud, siis nüüd on väsimust kordades vähem. Kui võtta endale tund ja sellega teadlikult tegeleda, siis ei ole see üldse pikk aeg. Sa suudad ennast tunniga päris palju laadida. Muusika ravib mind palju, ta on minu elus tähtsal kohal, aga sellist muusikat kuulasin ma küll esimest korda.

See ei ole üllatus, et tänapäeva elutempo on kiire. See teraapia oli hea näide sellest, kui palju on võimalik ennast, oma meeli ja keha tunniga laadida, kui sellised abivahendid juurde võtta.”

Monika aju märkas rohkem detaile

“Ma tulin siia suhteliselt avatud meelega. Enamik meie lugejaid ilmselt teab, et me katsetame erinevaid asju. Olin ka uurinud, millega on tegu, Taevas ja Maa keskuse materjalidest sain kokkuvõtvat infot. Protsessi osas meeldis see, et algul räägiti, mis meid ees ootab. See rahustab maha kiire ühiskonna aju, kes teab, et täna on vaja see ja see ära teha ning ma teadsin arvestada, et võtan nüüd see tund aega endale. Küsimus oli ka selles, et kui kannatus lõpeb otsa ja tahad lõpetada… aga ei tahtnudki lõpetada.

monika-kuzmina

Panin katsetuse ajal tähele, et toimusid heliblokkide vahetused — ma ei lugenud, mitu neid oli, aga heli vahetus tunni aja jooksul korduvalt. Kolmanda bloki ajal hakkas mul rinnus tugevasti pistma ning esialgu kartsin, et võib raskeks minna ja pean kellelegi ütlema, sest mul ongi viimasel aastal rinnus pidevalt kahtlane valu. Lisaks vähkresin päris palju, ei suutnud tund aega selili ühes asendis olla, aga pakun, et ka nii võib, sest iga inimene on erinev. Varasemate kogemustega võrreldes tundsin taolist tunnet, mida ka vabastava hingamise katsetusel — justkui oleksin siin, aga oleksin samal ajal kuskil kaugel. Tundsin ka taolist rahulikku teadlikkust, nagu Karl Nieleri kõlakausside kontserdil.

monika-kuzmina2

Õppisin oma lapsega äsja vene keelt, tal on hea mälu ja kõik jääb hästi meelde. Aga keelt ja uusi sõnu õpitakse siiski praktika käigus. Kui laps teeb keeleharjutuse praktikas läbi, jääb see talle elu lõpuni meelde. Ma arvan, et selle uue Hemi-Sync teraapiaga on sama asi — kui tahad lõpuni mõista ja muutusi saavutada, tuleks käia kümme või kakskümmend korda, just nii nagu teadlased soovitavad. Seda, kas mina tulen tagasi, ma ei tea, teen neid katsetusi mitmete asjadega, aeg on piiratud. Kuna olen “meie”-inimene, siis mõtlesin protsessi ajal, et me oma töötiimiga veedame rohkem aega kui perega ja see mõte käis küll peast läbi, et võiks terve meeskonnaga tulla esmaspäeva hommikul ja teha üks restart uuele nädalale. Või hoopis reedel, et ennast tööasjadest välja lülitada. Töömõtted tulid ka pähe, aga huvitav, et need tulid struktueeritult — kui ma hommikul olin veidi segaduses, siis selle protsessi käigus tulid üsna selged mõtted, mida täna tuleks veel ära teha.”

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews