1. Avaleht
  2. GoodNews katsetab
  3. GoodNews katsetus! Katsetusega liitusid kuulsad ja andekad – Artjom Savitski, Martin Saar ja Joel Juht
GoodNews katsetus! Katsetusega liitusid kuulsad ja andekad – Artjom Savitski, Martin Saar ja Joel Juht

GoodNews katsetus! Katsetusega liitusid kuulsad ja andekad – Artjom Savitski, Martin Saar ja Joel Juht

goodnews-katsetab-joel-juht-martin-saar-artjom-savitskiHeade uudiste portaal GoodNews on Hemi-Synci teraapiat Taevas ja Maa keskuse Kristallitemplis juba korra katsetanud, kui kõike järele proovida ihaldavad Monika Kuzmina, Joanna Müür ja Elviira Eessaar tõmbasid kampa ka näitleja, laulja, saatejuhi ja ajakirjaniku Jüri Aarma. Sel korral võeti seltskonda kunstnik ja muusik Martin Saar, tänavatantsupioneer, sportlane ja ettevõtja Joel Juht ning laulja ja laulukirjutaja Artjom Savitski ning korrati armsaks saanud asja.

Martin tuli katsetusele eelarvamusteta 

Kunstnik Martin Saar tuli Hemi-Synci proovima eelarvamustevabalt ning ootas seda katsetust huviga.

goodnews-katsetab-martin-saar“Ma proovin üldse elus kulgeda nii, et eelarvamusi poleks!” ütleb ta. “Kui esimene lugu tuli, siis hakkas torm minus vaikselt rahunema ja mingid lahendused ning seosed hakkasid iseenesest tekkima. Mingid poolikud maalid, mis olid justkui valmis, leidsid peas lõpplahendused, mingid sammud, mis oleks vaja kunsti osas teha, on selgemad. Poole pealt jäin magama. Kokku oli seitse lugu. Teine ja kolmas olid täiesti teine dimensioon. Võimas rahu… ei tea päris, kui kaugel ära käisin, aga võimas reis oli!”

goodnews-katsetab-martin-saar2

Kui küsida, kuidas Martin muusikuna suhtub heliteraapiatesse, vastab ta: “Mulle meeldivad näiteks väga gongid. Helidel on võimas jõud!”

Artjom valmistus puhkama ja nautima  

Artjom arvas, et tuleb lihtsalt üks mõnus lamamine, klapid pähe, tekk ümber ja lamad lambanahadel, atmosfäär on mõnus, tuled kustus, ruum natuke hämar.

goodnews-katsetab-artjom-savitski

“Mõtlesin, et puhkan ennast lihtsalt varasest ärkamisest välja,” naerab ta. “Selline oli eeldus, aga kokkuvõttes oli aega minna sügavuti endasse, oma plaanidesse, vaadata neid teise nurga alt, selleks oli olemas atmosfäär, et leida alternatiivsed lahendused probleemidele, mis tavaliselt tupikusse ajavad.”

goodnews-katsetab-artjom-savitski2

Miks usub Artjom selllisesse teraapiasse ja miks peab ta õigeks selleks aega leida? “Probleem ongi selles, et kui oled oma töös kinni, siis tundub, et sul ei ole aega muudeks asjadeks, aga reaalsuses, kui võtad selle aja ja puhkad, siis säästad rohkem aega. Sa kas oled kuude kaupa tupikus või võtad aja maha, keskendud perele ja sõpradele, eemaldud probleemidest, mis sul on ja tulles värske peaga tagasi, lahenevad probleemid kiiremini,” teab ta.

Joel kavatseb katsetust korrata 

Joel jäi katsetusele pool tundi hiljaks ega pea seda suureks probleemiks. Millised aga olid tema eelarvamused ja mõtted, kui talle tehti ettepanek selles katses osaleda?

goodnews-katsetab-joel-juht

“Kõik, mis on uus, tuleb kogemuse saamiseks ära proovida,” arvab ta. “See, et ma pool tundi hiljaks jäin, andis mulle kogemuse, mida teised ei saanud — ma nägin, kuidas teised magasid oma mullis, klapid peas, mina aga sellest midagi aru ei saanud. Ma läksin võõra inimese kõrvale ja mõtlesin, et mis ta mõtleb kui ärkab ja mind näeb. Kuna ma tulin koormustestilt, oli mul alguses muusikat kuulama hakates ärevus, adrenaliin oli üleval ja ma ei suutnud keskenduda, vaatasin laest mustreid, lampe ja üldse seda, mis ümberringi toimub. Mingil hetkel hakkasin keskenduma, tekkis unefaas, kus ma lülitasin ennast välja, hakkasin mõtlema omi mõtteid, tegin mõtetes veel mingeid tööasju ja kui lõpus hakkasid tulema mingid südametuksed, siis ma tegin silmad lahti. Vaatasin, et kas saaks kellegagi silmsidet, koos naerda ja panin silmad uuesti kinni. Viimases faasis tekkis jälle uni ja ma ärkasin selle peale, kui muusika lõppes mõttega, et miks muusika kinni pandi. See oli huvitav kogemus, ma pean uuesti siia tagasi tulema.” Joel lisab, et ta saab oma teraapia kätte ka jooksmisest, sest sport on talle ühtlasi puhkuseks.

Joanna ja Monika nautisid teisel korral teadlikult 

“Katsetasime Hemi-Synci teistkordselt. Seekord oli palju kergem jälgida muusikat ning rahulikult olla ning avastasin, et mõtete vabaks laskmisele aitabki kõige enam kaasa see, kui sa keskendud ainult muusikale ning proovid sellele justkui järele minna,” jutustab Joanna. “Mõtete vabadus tundub eriti vabastav tunne, kuid tegelikult võib see vahel tuua kohale kahtlaseid mälestusi ning mälupilte — nõnda juhtus ka minuga. Lasin neil enda peas täitsa rahulikult ringi jalutada ja nüüdseks on pea puhtam ning süda selgem. Arvan, et oma mõtteid ei tohiks karta ning mälestustest aitab teatud mõttes vabaneda ainult nendega silmitsi seismine. Hemi-Sync teraapia on hea võimalus pea “pahnast” tühjaks saada ning restart on garanteeritud.”

goodnews-katsetab-joanna-muur-joel-juht
Monika ütleb, et ta nautis heliteraapiat sel korral teadlikult ja lasi mõtetel rahus minna. “Esialgu kerkisid silme ette erinevad probleemid ning nende lahendused, hiljem kadusid ka need, järele jäi rahu ning õnnis unelev olek,” meenutab ta. “Lõpuks jäin magama ja kui heliteraapia tund läbi oli, tundus nagu oleks Kristallitemplis olnud vaid minuteid. Mõnus lõõgastus, hommikune unelemine ning päeva päikeseline algus.”

goodnews-katsetab-monika-kuzmina-martin-saar

Elviira tasus unevõlga 

Elviira läks seekord katsetusele kindla teadmisega, et laseb muusikal ennast lainetel kanda, kuna varasem kogemus oli tal veel meeles. “Panin kõrvaklapid pähe, sättisin ennast mugavalt lambanahkade vahele ja pugesin mõnusalt pleedi alla. Enne seansi algust ütles juhendaja Kauri, et kõik mõtted, mis tekivad ongi selleks, et neid endasse lasta ja eks hiljem siis tuleb analüüsida,” räägib ta. “Olin üsna väsinud, kuna öösel ei saanud väga hästi magada. Kui helid kõrvaklappidest minu kõrvu hakkasid jõudma, hakkasin kohe planeerima oma päevakava, et mis toimingud täpselt täna ära teha jõuan ja olin mures, et sellise väsimusastme juures saab see väga raske olema. Mis hetkel ma täpselt jõudsin sellisesse poolune poolteadvusse staadiumisse, ma ei mäleta. Omast arust olin lamanud, silmad kinni, võib-olla mõned sekundid, kui selgus, et on aeg tõusma hakata ja tund aega on juba möödunud. Seekord ei tekkinud mul mingeid emotsioone, tundmusi ega nägemusi. Kui silmad avasin oli mul raskusi ajatajuga, mis päev ja kell hetkel on. Kui andsin endale natukene aega toibumiseks, sain aru, et väsimus magamatusest on nagu käega pühitud ja olen suutnud ühe tunniga järgi magada kogu unevõla.” Kõik selleks päevaks planeeritud tegevused olid Elviiral tehtud pealelõunaks.

goodnews-katsetab-elviira-eessaar-artjom-savitski

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews